2019-4 Aralık Keşan’ın AKP’li Belediye Başkanı Edirne’de. İl Tarım ve Orman Müdürünü ziyaret ediyor. Konuşmasında İpsala, Keşan, Enez bölgesinde bir “Tarım Çalıştayı” yapılması görüşünü aktarıyor. 

İçerik olarak “Keşan bölgemize katma değer sağlayacak olan tarıma dayalı sanayi. Hamzadere ürün çeşitliliğini sağlamak adına fikir alışverişi” değerlendirilmekte. Devamında Vali Bey, AKP Milletvekili Fatma Aksal’ın önderliği arzusu dillendirilmekte.

Tarım turizmi

Tarımsal ürün çeşitliliği

Yöresel ürünler

Su ve deniz ürünleri tarıma dayalı sanayi gibi başlıklar sıralanmakta. 

Tarım turizmi nedir ben akıl erdiremedim. 

Tarımsal ürün çeşitliliği konusu uygulamanın içindeki üreticiler her tür alternatif aramaktalar. Getirisi tatminkâr ürünler tercihleridir.

Yöresel ürünler. İşte zurnanın zırt dediği yer. Bartın’da yerel tohum satanlara ceza kesildi. Yerel tohumlar konusunda konuşmacılar neler söyleyebilir?

Konuşmacılar kim olacak?

Tarım Çalıştayı olacağına göre akademik kişilerin olması gerekir. Üniversite programında bileşen olmalıdır. CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu konusu olduğu için bu çalıştayda acaba konuşturulur mu? Keşan’a bir Tarım Lisesi bu çalıştayın konusu olur mu? Şayet TOBB başkanından bu konuda talepte bulundu belediye başkanı. Her şeyden önemlisi bu talep ne denli ilgi görür?

Bu tür uygulamada üretici temsilcileri, üretici üst yönetimi, üniversiteler vb. kurumlar olmalıdır. Tarımın hangi kolu ele alınacak? Tarla, hayvancılık, su ürünleri, sebze, meyvecilik, arıcılık. Akademik kadroların ve diğer gereksinimlerin karşılanmasında belediye etkin rol alır.

Mustafa Ürek Başkan bu konuda deneyim sahibidir. Kendisinin belediye başkanlığı döneminde yerli-yabancı akademik yerel aktörlerin katıldığı “Keşan Sempozyumu” yapılmıştı. Kaymakam Avcı, Belediye Başkanı Ürek, Tugay Komutanı Tutkun birlikte yürütmüşlerdi uygulamayı. Trakya Üniversitesi Lokomotifi.

Hayvancılık, su ürünleri dışında tarla ziraatı, sebzecilik, arıcılık bölgemiz bir çalıştaya gereksinim duyar. Konu Helvacıoğlu’nun açıklamasında adı geçenler tarafından gündemlerine alınabilir mi?

Üretici siyasal iktidarın girdi fiyatlarına yaptığı zamlardan hoşnut değil. Ürünlerinin gerçek değerlerini bulamamasına tepkili. İktidarın tarım politikalarından rahatsız. Desteklemelerin ödenmemesine ateş püskürüyor.

Çalıştayın özellikle akademisyenlerin bilgileri açısından yararı olur. Sorunlar yumağı tarım. Çeltik üreticisi açısından yararlı olur. Grene kirliliği giderilmeden konuyu uygulamak ne denli doğru olur?

 Bölgemiz sebzecisine yeni Pazar oluşturma açısından yararı olabilir. Arıcılarımız için mutlaka yararlı olacaktır.

Ancak katılımcıları uygulamanın içinden seçmek, uygulamacıları seslerine tahammül edebilmenin başarılacağından endişem var.