HASTALIĞIN GÖRÜLME ŞEKİLLERİ

Açar, açıklamasında şunları kaydetti: “Yılın gidişatını dikkate aldığımızda Trakya Bölgesinin genelinde olduğu gibi ilimiz ve de ilçemiz hububat ekilişlerinde kök boğazı ve de akabinde diğer mantar hastalıklarının görülmesi kaçınılmaz. Tabii ki kök boğazı hastalığını oluşmasında birçok mantar türü etkili olmaktadır. Erken devrede meydana gelen enfeksiyonlar çıkış öncesi veya sonrasında fide çökmesine neden olmaktadır. Hastalıklı dokuların renginin koyulaşması bu hasatlığın ilk belirtileri olarak kendini göstermektedir. Mantarın, bitkinin kök bölgesini etkilemesi ile dokular üzerinde tüy gibi beyaz miseller oluşur ve bunlar o çevredeki toprağa da geçerek hastalığın ilerlemesine sebebiyet verilir. Hastalığın ilerlemesi ile sap, kök tacı ve kökler çürür. Sonuçta bitkilerde ölümler meydana gelir. Hastalıklı bitkiler, sağlıklı yeşil bitkiler içinde beyaz renkli başakları ile kolayca fark edilirler. Bu hastalık etmenleri; bitkilerin seyrelmesine, kardeşlenmede azalmalara, başakların normalden küçük olmasına ve de hektolitre ağırlığında düşmelere neden olunmaktadır. Sonuç itibari ile bitkilerin sağlıklı gelişmeleri engellenmesi ile de önemli ürün kayıpları oluşmaktadır.”

 

ÖNLEM ALINMASI ŞART

 

Söz konusu hastalıkların önlemlerinin alınmaması durumunda üreticinin, rekolte ve kalitenin de zarara uğrayabileceğini ifade eden Lütfü Açar,“Hububat üretiminde rekolteyi ve de kaliteyi önemli düzeyde etkileyen bu devrede üreticiler kesinlikle çok dikkatli olmalıdırlar. Kesinlikle doğru bilgilere ulaşarak önceden tedbir almaları gerekmektedir. Şunu belirtmeden geçemeyiz. Mantarı hastalılarda önemli husus hasatlığın görülmeden tedbir alınmasıdır. Bu önemli bir davranıştır.

Neler yapılmalıdır konusunda ise; öncelikle kök boğazına mukavim çeşitlerin kullanılmasının yanında doğru gübreleme yapılarak kısmen de olsa kültürel tedbirleri alınmalıdır. Akabinde kimyasal mücadele yapılması gerektiğinde de zamanlamayı doğru belirleyerek tekniğe uygun ilaçlamaların yapılması önemlidir. Sözümün başında ifade ettiğim gibi mevsimin gidişatı ve de önümüzdeki günlerde havaların açması ile özellikle azotlu gübrelerin kullanılması ile yapılacak uygulama yanlışlıkları kök boğazı ve de diğer mantarı hastalıklarının tetiklenmesine de sebebiyet verilmiş olunacaktır” dedi.