AYGÜL KONAR

Danışmanlar ziyaretleri sırasında, kış aylarının sıcak ve kurak geçmesinin, hastalık ve zararlıları çoğaltırken buğday verimlerini de etkilediğini söylediler. 

Danışmanlar aynı zamanda DİTAP hakkında bilgilendirmede de bulundular. 

“HERKES BU KONUDA DUYARLI OLMALI”

Son günlerde tarlalarda çıkan yangınlardan dolayı, vatandaşların tarla yakınlarından geçerken sigara izmariti ve ışığı mercek haline getirip yangın çıkarabilecek (cam, pet şişe vb.) çöpler atılmamaları konusunda uyaran danışmanlar, açıklamalarında şunlara yer verdiler: “Buğday hasadında sona yaklaşılıyor. Çoğu köy biçimleri bitirmek üzere. Köylerden duyduğumuz dekar verimleri 350-550 kg arasında çok dalgalı bir şekilde geziyor. Geçtiğimiz kışın sıcak ve kurak geçmesi hastalık ve zararlıları çoğaltırken buğday verimlerini etkiledi. Çiftçilerimiz buğday fiyatları konusunda memnun ancak yükselen enflasyon rakamlarında verilen fiyatın eriyeceği konusunda endişeli. Son dönemde sıcakların artışı ile hasat öncesi çıkan yangınlar tarlalara sıçrayıp hasar verdi. Tarla yakınlarından geçerken sigara izmariti ve ışığı mercek haline getirip yangın çıkarabilecek (cam, pet şişe vb.) çöpler atılmamalıdır. Kısaca hiçbir çöp atılmamalı doğaya saygılı olmalıyız. Çiftçilerimizin bütün sezon boyunca çocuğu gibi baktığı bir yıllık emeğinden söz ediyoruz. Herkes bu konuda duyarlı olmalı.”

“AYÇİÇEĞİ EKİLİRKEN MİLDİYÖYE DAYANIKLI ÇEŞİTLERİ TERCİH EDİLMELİDİR”

Danışmanlar, ziyaretlerinde gözlemlediklerini şöyle aktardılar: “Ayçiçeğinde azda olsa çiftçiler arasında köse olarak bilinen mildiyö zararı ile karşılaşıyoruz. Ayçiçeği ekilirken mildiyöye dayanıklı çeşitleri tercih edilmelidir. Mildiyö simptomlarının şiddeti ve çeşidin hassasiyetine, toprak nemi, sıcaklık gibi iklim faktörlerine ve üretkenlik seviyesine bağlı olarak çok değişkenlik göstermektedir. Serin iklim koşullarında yoğun bir çiğ veya yağmurdan sonra yaprakların alt yüzeyinde aseksüel sporların oluşturduğu beyaz tabaka meydana gelir. Bu sporangiumlar (sporangia) rüzgâr ve yağmur damlalarının sıçratmaları ile taşınır ve yağışlı hava süresince oluşabilir. Sistemik olarak bulaşmış bitkiler olgunluğa erişirlerse diğer enfekte olmamış bitkilerin yarısı yüksekliğinde veya daha az boyda olurlar. Bazen sistemik mildiyö simptomları enfekte olmamış taban yapraklar ile yukarı doğru erişir ve bitkinin ortasındaki yapraklar üzerinde ortaya çıkar. Bu durum hızlı bitki büyümesine olanak sağlayan iklim şartları, genç fidelerden ziyade birkaç hafta daha yaşlı bitkilerin enfeksiyonu ile sonuçlanır. Eğer sistemik olarak enfekte olmuş bitkiler olgunluğa ulaşırlarsa birkaç tabla meydana getirebilir, çok karakteristik bir özellik olarak tabla yüzlerini yukarıya doğru çevirirler ve yaşamını sürdürebilecek tohum varlığı belirsizdir. Enfekteli bitkilerde tabla çapı düşer ve bununla beraber her bir tabladaki tohum sayısı ve ağırlığı da azalır.”

“BAKANLIĞIN ÖNCE TARIMI ÖZENDİRİCİ ADIMLAR ATMASI GEREKİYOR”

Açıklamalarında DİTAP’tan bahseden ve DİTAP’ın uygulanabilirliği açısından bazı endişelerinin olduğunu dile getiren danışmanlar, sözlerini şöyle sonlandırdılar: “Tarım bakanlığı DİTAP (Dijital Tarım Pazarı) uygulaması başlattı. Uygulama tarımsal üretici ile tüketiciyi buluşturup aracıyı ortadan kaldıracak ve böylece üretilen ürünler değerinde gitmiş olacak. Hedeflenen bu. Hedef amacına ulaşırsa güzel bir uygulama olur. Ancak bizim DİTAP’ın uygulanması konusunda bazı kaygılarımız var. Mevcut çiftçi profili yaşça büyük ve yaş ortalaması hızla artıyor. Bu artan nüfusun teknoloji ile arası gittikçe açılıyor. Bu yüzden DİTAP’ın uygulanabilirliği açısından endişelerimiz var. Bakanlığın önce tarımı özendirici adımlar atması gerekiyor. Tarımsal üretim yapan nüfusu gençleştirmesi gerekiyor. Tarım nüfusu hızlıca göç verip azalıyor. Tarımsal üretimde yığınla sorun bizleri bekliyor. Tüm üreticlerimizin buğday hasadı hayırlı olsun. Bereketli bir yıl olmasını diliyoruz.”