Devlet Destekli Tarım Sigortaları bilgilendirme ve tanıtım toplantısı dün KTSO Konferans Salonu’nda yapıldı. Ziraat Bankası Keşan Şubesi ile Ziraat Sigorta işbirliğinde düzenlenen ve saat 14.00’te başlayan toplantıya, TARSİM Hayvan Hayat Sigortaları Müdür Yardımcısı Ümit Dalan, TARSİM Tekirdağ Bölge Müdür Yardımcısı Salim Engür, Ziraat Sigorta Tarım Yöneticisi Tufan Özel, Ziraat Bankası Keşan Şubesi Müdürü İsmail Yılmaz, Ziraat Bankası Keşan Şubesi Krediler Yönetmeni Mustafa Narin, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Keşan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Meriç, Keşan Köy ve Mahalle Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Kemik, hayvan üreticileri, çiftçiler ve Keşan’daki bazı sigorta acentelerinin yetkilileri katıldı.

Toplantıda ilk olarak Ziraat Bankası Keşan Şubesi Müdürü İsmail Yılmaz konuştu. Yılmaz, toplantıya katılımdan dolayı tüm üreticilere teşekkür ettikten sonra, sözü Tufan Özel’e bıraktı. Slayt gösterisi eşliğinde konuşan ve TARSİM kapsamındaki ürünler ile hayvanların sigorta ettirilmesinin önemine dikkat çeken Özel, üreticilerin TARSİM yaptırmamalarındaki başlıca nedenlerin, bilgi eksikliği, risk duyarsızlığı, bölgesel-yöresel hasarlarda af-vade uzatımı olacağına yönelik beklentiler, mazot, gübre, ilaç, işçilik ve diğer maliyetlerin yanında sigortanın ek yük olarak görülmesi olduğunu söyledi. Tufan Özel, konuşmasının devamında TARSİM’deki teminatlar, hasar anı ve hasardan sonraki süreç hakkında detaylı bilgiler de veridi.

AKYÜZ: TARSİM’E KARŞIYIM

Özel’in bu bilgileri verdiği sırada, söz alan Kemal Akyüz isimli üretici, Mahmutköy yakınlarında bulunan bahçesinde armut fidanları yetiştirdiğini bildirerek, ürünlerini TARSİM kapsamı altına aldırdığını ancak bahçesinde hasar meydana geldiğinde TARSİM’in zararını karşılamadığını söyledi. Yanında getirdiği poliçeleri ve hasar sonrasında hasarı inceleyen 4 eksperin raporunu da konuşmacılara sunan Kemal Akyüz, “Tüm ürünlerimi hasar sonrası maddi kaybımı karşılaması için TARSİM güvencesi altına aldırdım. Poliçenin düzenlenmesi sırasında, bahçemdeki ağaçların ömürleri, henüz 2 yıllık olmasına rağmen 4 yıl olarak yazıldı. Bunun yanında ağaçlardan elde edilecek verimler de yüksek gösterildi. Tüm bunlar yapılırken, bir de hasar sonrasında yaşadığım sıkıntılar var. Fırtına sonrasında ağaçlarımda hasar meydana geldi. Bunun üzerine eksper geldi ve raporunu tuttu. Bu rapora itiraz ettim. Bahçeme 4 defa eksper geldi ve hepsi ayrı ayrı tutanak tuttular. Ben ürünlerimi güvence altına almak için TARSİM kapsamına aldırdım. Ancak güvence yerine sıkıntı yaşadım. Bu nedenle TARSİM’e karşıyım. Geçen yıl armut bahçem telef oldu ancak 5 kuruş bile alamadım.” dedi.

Akyüz’ün konuşmasına toplantıya katılan diğer üreticiler de bu gibi sorunlar yaşadıklarını dile getirerek alkışlarla destek verdi. Salonda bulunan diğer bir üretici ise  “Benim ürünlerim de selden dolayı hasar görmüştü. Hasar yerine gelen eksperler, ‘Ben sizin buraya tankerlerle su boşaltmadığınızı nereden bileyim’ dedi. Bu nasıl bir yaklaşımdır?” diye sordu.

Toplantı, konuşmacıların temel ve teknik bilgiler vermesi, üreticilerin ise karşılaştıkları sorunları ve beklentileri ifade etmeleri ile devam etti.