SONGÜL KONAR

TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi'nin alıma başladığı gün yapılan açıklamaya; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan TB (Ticaret Borsası) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Halil Bayazıt ve İsmail Keleş,  TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi Müdürü Ali Gücüyeter, bazı TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi personeli ve ürününü lisanslı depolara dökecek üreticiler katıldı.

BU YIL KAPASİTE 90 BİN TONUN ÜZERİNDE

Buğday alımlarının başladığını belirten Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, ürününü depolara dökecek tüm çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek şunları söyledi: “Üreticimize hayırlı olmasını canı gönülden diliyoruz. Kovid-19’un olmadığı, iş ve trafik kazalarının olmamasının dilek ve temennisi ile 2020 yılı buğday hasadının tüm üreticilerimize bolluk, bereket ve aile huzuru dileklerimiz ile bugün ilk ürünümüzü yatay depolarımıza almaya başladık. Daha önce burada 20 bin tonluk kapasitemiz vardı. Bu yıl bu kapasiteyi 72 bin 500 ton dikey silomuz ile 90 bin tonun üzerine çıkardık. Bu yatırımın bölgemize kazandırılmasında emeği geçen katkısı olan başta Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımıza, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanımıza, LİDAŞ kuruluna, şahsım, kurumum ve bölgem adına çok teşekkür ediyorum. Buradaki işlemlerimizin tamamlanmasında Valimizin katkıları oldu, belediye başkanımızın büyük desteklerini alıyoruz. AK Parti İlçe Başkanımız da yaşanan her sıkıntıda yanımızda oluyor. Geçen yılki kapasitenin üzerine 4 kat yük kapasitesi geliyor. Bu işleyiş olurken bazı sıkıntılar tabi ki olacak. İnşallah bir iş kazası yaşamayız, mekanik bir arıza olmaz. Bu sistem oturana kadar biraz sabır istiyoruz. Bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Siloların her biri 2 bin 500 ton ürün alıyor. İstediğin ürünü istediğin silodan alıp diğer siloya taşıyabiliyorsun. Otomatik olarak sistem bu şekilde çalışıyor. Bugün çok mutluyuz. Devletimizin böyle güzel bir tesisini bölgemize kazandırdık. Üreticimizin ürününü sağlıklı bir şekilde depolayacağı alan oluştu.”

Daha sonra sözü AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç aldı. 

Çiftçilere hayırlı olmasını dileyen Başkan Gürcan Kılınç, “Ülkemize bölgemize hayırlı olsun. Bölgemize çok güzel ve hayırlı bir tesis kuruldu. Yaklaşık 92 bin 500 ton kapasiteye sahip. Sayın Cumhurbaşkanımız, AK Parti Milletvekilimiz Fatma Aksal’a, İl Başkanımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bölgemiz 20 bin ton alım yaparken şu an 90 bin ton alım yapacak. Bölgemizde her şeyi burada toparlayacak çok büyük bir tesis. Alımlar başladı, çiftçimize hayırlı olsun. Kar bereketi olsun” dedi. 

Kılınç’tan sonra sözü Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu aldı. 

HELVACOĞLU: “BU TESİSİN YANINDAYIZ”

Tesisin Keşan’da olmasının Keşan’ın stratejik konumunu belirttiğini ifade eden Başkan Helvacıoğlu “Bugün özel bir gün olduğunu ifade etmek istiyorum. Bölgemizin gelişiminde tarım, ticaret, turizm varsa bu tarım ile ilgili bir gelişmeyse çok kıymetli bir gün olduğunun altını çizerim. Dünya tarıma artık akıl koydu. Akıl teriyle yönetilen bir tarım. Bu tesisin Keşan’da olması da Keşan’ın stratejik konumunu belirtiyor. Bu bölgenin tarım kapasitesini anlatan bir tesis. Eskiden 20 bin ton stoklama alanımız varken şimdi yaklaşık 5 katına çıkması bu bölgenin tarım bölgesi olmasını en iyi şekilde ifade ediyor. Kurulacak olan Gıda Organize Sanayi Bölgesi, Hamzadere Barajı, silolarımız, gıda üzerine yapılanmamız bu bölgenin tarım bölgesini emsal göstermesi, tarım bölgesi ile ilgili gelişmeleri sağlamamız, hayvancılık ve tarım alanında gelişmemiz, bu bölgenin coğrafyasının ne kadar önemli olduğunu belirtiyor. El yordamıyla tarım yok artık, akıl teriyle tarım var. Bu tesislerden önce % 10 kayıp vardı, bu tesislerde kayıp yok artık. Çiftçimizin gerçek hakkını bereketini saklayan bir tesis. Emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu tesislerde katkısı olan tüm kişilere, LİDAŞ firmamız, Fatma Vekilimiz, Valimiz, Odalar ve Borsalar, bunu destekleyen TMO yetkilileri, bunların hepsi bir değer. Bunlar tesadüf değil. Keşan geleceğine, vizyonuna koşacak. 5 sene 10 sene sonra Keşan’ın coğrafyası müthiş olacak, tarih yazacak. Biz de bu tesisin yanındayız, emeklerimiz var bu tesiste. Hep beraber çalışıyoruz. Çiftçimiz olmazsa bu işin olmayacağını biliyoruz. Tarım olmazsa ülkemizin zenginleşemeyeceğini biliyoruz. Başlığımız tarım, diğer sektörler sonra geliyor. Tarım, ticaret, gıda, enerji geleceğin çok ihtiyaç noktaları olacak. Koronada gördük ki kendine yeten bir ülke olmalıyız. Enerji, gıda ve sağlık anlamında geleceğe hazırlık yapmalıyız. Türkiye büyüyor, zenginleşiyor. Bugün çiftçilerimize bereketli günün hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu. 

KAYMAZ: “KAYIT İŞLEMİ BİR DEFAYA MAHSUSTUR”

Daha önce Lisanslı Depoya ürününü dökmeyen üreticilere hatırlatmada bulunan Kaymaz, depolara koyulan ürünlerden lisanslı depo yetkililerin sorumlu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Daha önce ürününü buraya getirmemiş olan üreticilerimizin izleyeceği yollar şöyle; bir tane elektrik veya su faturasının ödenmişi ile beraber bankalara gidip yatırım hesabını açtıracak. Sonra Keşan’da bulunan üreticilerimiz, Keşan Ticaret Borsasında TÜRİB kaydını yaptıracak. Sonra alacağı şifre ile beraber bitkisel üretimine devam ettiği sürece bir daha kayıt yaptırmasına gerek yok. İpsala’da olan üreticilerimiz İpsala Ticaret Borsasında aynı işlemleri yaptırabilir, ondan sonra ürünlerini buraya getirebilir. Kayıt işlemi bir defaya mahsustur. Bunun aylık aidat ücreti yok. Üreticimize maliyeti sıfır. Buraya ürün dökmesi için bu işlemin yapılması gerekiyor. Buraya gelen üreticimize her ürün başına 750 TL nakliye desteği var. Buğday için, arpa için, diğer ürünler için de 750’şer TL nakliye desteği mevcut. Bağ-Kur, SGK borcunuz dahi olsa LİDAŞ bunu sorgulamıyor, burada kesinti yapılmıyor. Kira desteği var, burada 6 ay kadar kalan ürünler için 6 TL, 6 aydan sonra da 3 TL kadar kira desteği var. Sizlerin bugün burada cebinizden çıkacak olan para 4 TL artı KDV boşaltma maliye ücreti. Onun haricinde laboratuarda 25 artı KDV olan analiz ücreti desteğimizi ödeyip faturasını aldığınızda devletimiz bu 25 TL’yi iade ediyor. Bir şey daha var, 100 ton ürün döktüğünüzde 75 tona kadar olan bedelini sadece sübvansiyonlu kredi olarak Ziraat Bankası’ndan 9 ay 0 faiz ile kullanabiliyorsunuz. Devletimiz üreticimize böyle bir imkan da veriyor. Buraya ürünü koydunuz, elüse dönüştükten sonra bu ürünü bir ay, iki ay, üç ay sonra istediğinizde TMO’ya satabilirsiniz, istediğiniz sanayiciye, üreticiye satabilirsiniz. Biz burada sadece ürünlerin muhafazasıyla sorumluyuz. Buraya 10 ton ürün koyduysanız satarken de 10 ton olarak satıyorsunuz. Üreticimiz buradaki bozulmadan sorumlu değil. Bütün sorumluluk lisanslı depoculuk yönetiminde. Bu ürünün böceklenmesi, ilaçlanmasından lisanslı depoculuk yetkilileri sorumlu.”

Daha sonra ürününü depolara dökecek olan üreticiler söz aldı. 

Ürününü lisanslı depoya dökecek olan üretici şunları söyledi: “Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. İnşallah sistem güzel çalışır, önceki gibi zahmet çekmeyiz. Tesisin bölgemize hayırlı olmasını diliyoruz. Ürünümüzü depolamak için sıkıntı çekmeyeceğiz. Devletin desteklerinden faydalanacağız. Her türlü nakliyeden yararlanacağız. Zayiat yok.” 

Diğer bir üretici ise, “Buğday stratejik bir üründür. Koronada da bunu gördük. Başkanımızın da dediği gibi en az %10 zayiat vardı. Burada çok kaliteli bir şekilde depolanacak. Hem milletimize hem devletimize hayırlı olsun. Çok güzel bir tesis. Buğdayımız ziyan olmadan burada depolanacak. Bugün çöpte bir yudum ekmek gördüğümüzde içimiz sızlıyor, buğdaylarımız branda altlarında küfleniyordu. Bu tesisler bunun için çok değerli” diye konuştu.