Keşan Ziraat Odası Tarım Danışmanı Tolga Çaçur, dün yaptığı açıklamada, Ekin Kambur Böceği zararlısı hakkında bilgi verdi ve çiftçilerden bu zararlı konusunda duyarlı ve tedbirli olmaları gerektiğine dikkat çekti.

SOĞUK VURMUYOR, BÖCEK YİYOR

Ekin Kambur Böceği (Zabrus) hububatın önemli bir zararlısı olmakla birlikte yöremizde de zaman zaman görüldüğüne işaret eden Çaçur, şu bilgileri verdi: “Güzün ve ilkbaharda tarlalarda meydana gelen boşluklar, üretici tarafından çoğunlukla ‘Soğuk vurdu’ şeklinde yorumlanmasına rağmen bu gibi boşluklar genellikle bu zararlı tarafından meydana getirilir. Zararlı ergini parlak siyah renkte kalıplı bir böcektir. Olgun larvalar (kurtçuklar) 2-3cm boyunda, kahverengimsi soluk renktedirler. Esas zararı bu larvalar yapmaktadır.”

TOPRAK ALTINDAKİ DANELERİ KEMİRİYOR

Ekin Kambur Böceğinin; arpa ve diğer hububatta önemli zararlara neden olduğunu kaydeden Tolga Çaçur, “Tarlada yer yer boşluklar meydana getirir. Bazen bütün tarlayı boşaltabilir. Ekin Kambur Böceği zararını 3 dönemde yapmaktadır. Genç larvalar sonbaharda genç ekinlerin yapraklarını toprak içine çekmek ve kök boğazını kemirmek suretiyle önemli derecede zarara neden olur. Olgun larvalar ilkbaharda zarara devam edip tarlada açılmalar ve boşluklar meydana getirir. Son derece obur ve hareketli larvalar, bu devrede büyük zararlara neden olur.
Erginler hasada yakın günlerde başağı sapından kesip danelerini kemirerek, ekimde ise toprak altındaki daneleri kemirerek zararlı olmaktadır.”
dedi.

TOHUM MUTLAKA İLAÇLI OLMALI

Ekin Kambur Böceğine karşı en etkili mücadele metodunun tohum ilaçlaması olduğuna vurgu yapan Çaçur, açıklamasını şöyle tamamladı: Ya da Deltametrin kullanılabilir. Zararlıların bulaşık olduğu alanlarda tohum mutlaka usulüne uygun ilaçlandıktan sonra ekilmelidir. Sürme hastalığına kullanılan tohum ilaçlarının ekin kurduna etkisi yoktur. Her iki ilaçta mutlaka kullanılmalıdır.”