HABER MERKEZİ

Bu bölgelerde yetiştirilen  asmalarda  yüksek  düzeyde  buharlaşma  ve  buna  karşın  bu  buharlaşmayı karşılayacak  su  kaynaklarının  yetersizliği  asmaların  su  stresine  maruz  kalmasına  neden olmaktadır. Türkiye’de ve bölgemizde son yıllarda sulama sistemlerine artan taleple beraber sulama sistemlerinin önemine dikkat çeken Kur Sulama Sistemleri, toprak altı sulama sistemleri hakkında bilgi verdi.

Toprak altı damla sulama sistemleri, sayesinde su ve bitki besin elementlerinin doğrudan bitki kök bölgesine uygulanabildiğini kaydeden Kur Sulama Sistemleri, şu bilgileri verdi:“Toprak altı damla sulama sistemleri toprak yüzeyinden olan buharlaşma, derine sızma ve yüzey akışıyla gerçekleşen kayıpları azaltmakta, kurak ve yarı kurak alanlarda toprak üstü damla sulama sistemlerine göre önemli bir üstünlük sağlamaktadır. Toprak altı damla sulama sistemiyle yapılan yetiştiricilikte toprak yüzeyi kuru kalırken iyi bir su dağılımı da elde edilebilmektedir. Derine sızma ile oluşabilecek kayıpları ve yüzeyden olan buharlaşmayı önleyerek su kayıplarını azaltmakta ve kuru bir yüzeyle yabancı ot gelişimini azaltmaktadır. Tüm bu faydalar ışığında toprak altı damla sulama sistemleri toprak ve suyu koruyarak,  tarımda sürdürülebilirlik için çok önemli olan su kullanım etkinliğinin gelişimine katkı sağlamaktadır. İyi yönetilen bir toprak altı damla sulama sisteminde randıman %95’in üzerine çıkabilmektedir.”

Son olarak Kur Sulama Sistemleri toprak altı damla sulama uygulanması sonucunda faydalarını ise şöyle anlattı: “Direk köklere ulaştırılan su ve gübre solüsyonu daha verimli gübrelemeyi beraberinde getirir. Diğer sulama metotlarına göre çok daha etkili kök gelişimi ve su tasarrufu sağlanır. Kök ve kök boğazı hastalıklarını önlemede etkilidir. Yüzey zararlılarının damla sulama laterallerine vereceği zarar engellenir.

Sulama Sistemlerinin serme ve toplama işçiliği ortadan kalkar, toprak işleme faaliyetleri ciddi miktarlarda azaltılır buda işçilik maliyetlerinin direkt olarak azalmasını sağlar.

İşçilik masraflarının yüksek veya işçi bulmanın zor olduğu bölgelerde, daha az işçilik gerektireceği için avantaj sağlar. Azaltılmış toprak işleme veya doğrudan ekim yöntemlerinin yapıldığı alanlarda, damla sulama sistemi zarar görmez. Suyun kısıtlı olduğu yerlerde, toprak altı damla sulama, toprak üstü damla sulamaya göre ilâve olarak yaklaşık %15 su tasarrufu ve % 95 verimli sulama sağlar. Toprak altı damla sulama, diğer basınçlı sulama sistemlerine nazaran sabit yatırım tutarı nispeten yüksek olsa da düşük işletme giderleri nedeni ile ürüne göre değişen sürelerde kendisini en hızlı amorti etme özelliğine sahip bir basınçlı sulama yöntemidir. 

Son olarak toprak altı sistemlerinin önemine dikkat çeken Kur Sulama Sistemleri şunları kaydetti: “Giderek azalan ve kirlenen su kaynakları ile şişen enerji ve su faturalarını düşürmek için önümüzdeki yıllarda keyfi değil mecburi bir tercih nedeni olarak toprak altı damla sulama yöntemi hak ettiği yeri bulacaktır.”