Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tuncay Aytın, Simental Irkı

Damızlık Gebe Düve ithal edeceklerini bildirdi.

Başkan Aytın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bilindiği üzere 2010 yılında ilimizden çok sayıda gebe düve çıkışı oldu. Yetiştiricilerimizin elinde yaşlı inekler kaldı. Yetiştiricilerimizin genç hayvan ihtiyacını karşılayabilmek için siyah alaca holstein ırkı gebe düve ithal ettik. Şu anda ithal ettiğimiz gebe düvelerin yavrularını tüm Türkiye'ye satıyoruz. Trakya'nın aşılı şaptan arî bölge olması nedeni ile ilimiz, tüm düve alıcıları için cazip hale gelmektedir.

Ancak son zamanlarda Anadolu'dan Birliğimize düve talebi yapan kişiler holstein ırkı dışında simental ırkı düve için de yoğun bir talepte bulunmaktadırlar. İlimizde simental ve simental melezi ırkı hayvan varlığı düve satışı için yeterli değildir. Bu nedenle gelen talepleri karşılayabilmek ve Birlik üyelerimizi düve satışında etkili bir hale getirebilmek için Birlik olarak, üyelerimizden gelen talep doğrultusunda da Simental Irkı Gebe Düve Projesi için çalışmalara başladık. Projemizin ilk aşaması olarak üyelerimizden talep topladık. Bankalar ile yaptığımız görüşmeler sonucunda en uygun kredi imkânını sağlayan Denizbank A. ile protokol imzaladık. Protokol çerçevesinde başvuru yapan üyelerimizi bankaya yönlendirdik.

Şu an için yaklaşık 130 üyemiz toplamda 1500 baş hayvan için başvuruda bulunmuş olup, bankadan kredisi onaylanan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan kapasite raporu uygun olan üyelerimiz adına, önümüzdeki günlerde Bakanlık tarafından görevlendirilecek bir heyet ile birlikte düvelerin seçimine başlayacağız. Düveler Bakanlığın ithalat için izin verdiği Avrupa Birliği üyesi ülkelerden seçilecek olup, yurt dışı ve yurt içi karantina süreleri tamamladıktan sonra üyelerimize teslim edilecektir. Gelecek olan düveler kombine ırkı olup et ve süt verim özellikleri yüksektir.

Edirne Ticaret Borsası ile birlikte yapacağımız Düve Çiftliği Projemiz ile holstein

Irkı düvelerimiz yanında gelen simental düvelerimizin yavrularını da üyelerimizden toplayıp tekrar tüm Türkiye'ye satışını yapacağız. Böylece düve denilince ilk akla gelen şehir Edirne olacak.”