AYGÜL KONAR

“SERTİFİKALI SERBEST TARIM DANIŞMANLIĞI, ÜRETİCİ NEZDİNDE KABUL GÖRMEYE BAŞLADI”

Açıklamasına, Rekabetçi bir hizmet anlayışı ile 2009 yılında ‘Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanlığı’ projesi uygulanmaya sokulmuştur.” diyerek, başlayan Açar, şunları söyledi: “İlk defa uygulanmaya sokulan Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanlığı Projesi, uygulamalardan doğan yanlışlıklar, uygulama dönemleri içerisinde revize edilerek uygulanmaya devam edilmiş ve de ülkemiz üreticisi nezdinde de kabul görmeye başlamıştı. Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanlığı projesi; uygulanma süresi içerisinde tüm olumsuzluklara karşın özellikle Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanlığı misyonunda üretici nezdinde kabul görmeye başlanıldı. 2015 yılı sonu itibariyle de, 175 bin üreticiye danışmanlık hizmeti verilir duruma gelinmişti. Sistemin iyileştirilerek sürdürülmesi, üretimin artırılması ile birlikte istihdam imkânı yaratılması beklenilen bir dönemde Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanlığının rekabetçi gücünü oluşturan ‘Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanları’ ile kurumsal özellik taşıyan ‘Şirketler’; 2016-2017 yıllarında projeden çıkarılmıştır.”

“SERTİFİKALI SERBEST TARIM DANIŞMANLARININ SİSTEMDE YER ALMALARI SAĞLANDI”

Lütfü Açar, sözlerini şöyle sürdürdü: Üretici nezdinde kabul görülmeye başlanılan bir dönemde özellikle rekabetçi hizmet anlayışının öncülerinden olan ‘Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanları’ ile kurumsal özellik taşıyan ‘şirketler’ 2016 yılında destekleme kapsamı dışında bırakılarak oda ve birlikler üzerinden danışmanlık hizmeti verilmeye başlanılmıştır. Oda ve birliklere bu işi yapmak amacı ile de bin 750 civarında kadro tahsis edilmişti. Ancak, oda ve birlikler öncelikle kendi kurumsal çıkarlarını ön planda tutarak takriben 750 civarında danışman ile anlaşarak 45 bin civarında üreticiye öncelikli olarak büro hizmetleri olmak üzere bu hizmetten faydalanma yoluna gitmişlerdir. Alınan bu kararları ve de yapılan bu uygulamaların yanlışlığını ‘Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanları’ sürekli gündemde tutma gayreti içerisinde olmuşlardır. Neticesinde, dönemin Bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba, bakanlığın başına gelmesi ile bakanlığın devasa sorunları içerisinde ‘Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanlığı’ konusu da değerlendirilmiştir. 2018/11460 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2018 yılı itibari ile tekrar sistemde yer almasına fırsat verilmiştir. Neticede sistemin asli unsurları olan ‘Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanları’ sistemde yer almaları sağlanmıştır. Bu anlamda sayın bakan başta olmak üzere ilgili bürokrasiye de teşekkür edilmelidir.”

“MÜCADELE EDEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİLMELİ”

Açar, sözlerini şöyle tamamladı: “Geçen bu süre içerisinde ‘Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanları’ mücadelelerini sürdürmüşler neticesinde de 13 Kasım 2018 tarihli resmi gazetede yayımlanan 2018/42 nolu tebliğ ile de süreç bilfiil başlamıştır. Yayımlanan tebliği gereği danışmanlık hizmeti almak isteyen üreticiler 15 günlük süre içerisinde Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanları ile de sözleşme yapabilirler. Gelinen nokta itibari ile özellikle ‘Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanlığı’ projesinin aslı unsurları olan ‘Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanları’ bu süreç içerisinde bir bedel ödemişlerdir. Bu bedelin Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanlarına nasıl ödetildiği bilinmektedir. Bu itibar iledir ki, bundan sonraki süreçte, Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanlarına projenin geleceği anlamında çok daha fazla görev düştüğü unutulmamalıdır. Her şeyden önce Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanlığı projesinin geleceği özellikle Sertifikalı Serbest Tarım Danışmanları misyonunda yürütüleceğine inan ve de bu haklılığı ortaya koyarak mücadele eden herkese teşekkür edilmelidir.”