AYŞİN SEÇİL GEZER

Dün, saat 11.00 sıralarında, Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi Konferans ve Tiyatro Salonu’na başlayan toplantıya konuşmacı olarak Veteriner Hekimi Tahir S. Yavuz katıldı.

Yavuz, toplantı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada Keşan’da olmaktan ve üreticilerle bir araya gelmekten mutlu olduğunu ifade ederek, “Bugünkü ana konumuz özellikle küçükbaşlardaki hayvan hastalıkları. Koyun ve keçilerde çok hastalık var ve çok kayıp var. Özellikle kuzu ve oğlak kayıpları çok fazla. Biz, bunların önüne geçmek istiyoruz. ‘Kuzular, buzağılar, oğlaklar ölmesin’ şeklinde sloganımız var. Doğan yavruların ölmemesi ve anne sağlığı için neler yapılmalı; bunları anlatacağız. Üreticilere hayvan hastalıklarını anlatacağız. Üreticilerimizden gelecek soruları da yanıtlayacağız.” dedi.

YILDA 3 MİLYON ADET YAVRU KAYBIMIZ OLUYOR

Küçükbaş hayvanlarda yavru ölümlerinin fazla olduğunun altını çizen Yavuz, “Yavru ölümleri ve düşük yapmalar artıyor. Bu çok büyük bir problem. Doğduktan sonra da yavrular ölebiliyor. Tahminimce Türkiye’de küçükbaş hayvan olarak yılda 3 milyon adet yavru kaybımız oluyor. 1 milyon adet de buzağı kaybımız olduğunu tahmin ediyorum. Bunlar bir kenarda dursun; biz ithalat da yapıyoruz. Bir kuzu, bir oğlak kurtarabiliyorsak bu bizim kârımızdır. Yavruların ölmemesi için çok basit yöntemler var. Artık imkânlarımız çok. Üreticilerimiz hayvanlarındaki şikâyetlerini veteriner hekimlerine zamanında gösterirlerse hayvanların kurtarılma olasılığı çok yüksek olur.” şeklinde konuştu.

HAYVANLARIMIZI KORUMAK VE İYİ YETİŞTİRMEK BİZLERİN ELİNDE

İşletmelerin veya üreticilerin gelirinin yalnızca süt olmaması gerektiğini savunan Yavuz, “Sütten gelir elde ediyoruz ama yavru da almamız gerekir. İkisini de kaybeder duruma gelirsek sürdürülebilirlik biter. Bizim derdimiz sürdürülebilirliği sağlamak. Sürdürülebilirlik olmazsa insanlar sürekli zarar edince işten el çekiyorlar. İşten el çeken hayvan sahiplerinin yerine yenileri gelmiyor. Bu iş birçok yerde babadan oğula geçmiyor. Böyle olduğu sürece giderek dışarıya bağımlı hale gelebiliriz. Bunun için kendi elimizde olan işi doğru bir şekilde yapmalıyız. Toplantımızın amaçlarından biri de elimizde olan işleri doğru şekilde yapmak. Hayvanlarımızı korumak ve iyi yetiştirmek bizlerin elinde.” ifadelerini kullandı.