Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şen ile üreticiler Erden Ozan ve Şaban Gemici, dün yaptıkları açıklamada; üreticinin işinin her geçen daha kötüye gittiğini kaydetti.



ÖZEN: “ÜRETİCİ BORÇLARINI ÖDEYEMEZ DURUMDA”

Tarım sektöründe işlerin her geçen gün kötüye gittiğini belirten Ozan, üreticinin ne yapacağını bilmediğini ve şaşkın durumda olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Üretici, kâr etmeyi bir kenara bırakın; borçlarını ödeyemez durumda. Girdi maliyetleri şu anda çok yüksek seviyelerde. Dolayısıyla, ayakta kalmamız da mümkün değil. Üretici olarak, borçlarımızı bankadan kredi çekerek ödemeye çalışıyoruz. Borcumuzu borçla kapatmaya çalışıyoruz ama borç miktarı da her geçen gün yükseliyor. Bu da, üreticinin battığının bir göstergesidir. Yakın zamanda tarlaları da satmaya başlayacağız ancak, alacak kimse yok. Tarlaları da, sadece büyük marketler alacaktır.”

Atatürk’ün, “Köylü milletin efendisidir.” sözünü de hatırlatan Erden Ozan, “Bu söylem artık sadece sözde kaldı. Çünkü üretici şu anda çok kötü durumda ve ayakta kalmaya çalışıyor.” dedi.


GEMİCİ: TRAKYA BİRLİK, BU YIL ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKMADI

“Üreticiye bir dokun bin ah işit” diyerek, sözlerine başlayan Gemici ise, şunları söyledi: “Üreticinin ortak olduğu kurumlar ya da birlikler var. Bunların başında bulunan yöneticiler, kendilerini profesyonel olarak tanıttılar ve seçildiler. Bunun yanısıra, bir önceki yıl ayçiçeği fiyatlarını belirleyen kurumlara üretici, zarar edeceğini bilse dahi sahip çıktı. Ancak, aynı kurumlar bu yıl üreticiye sahip çıkmadı. Sahip çıkılması gereken bir dönemde, üreticiye dünya piyasaları örnek gösteriliyor. Kurumların, tarım girdisinde kullandırdığı gübrenin senelik faizinin ne kadar olduğunu da açıklasınlar. Ayçiçeği fiyatlarına geldiğinde dünya piyasası deniyor; faizler denildiğinde, normal piyasa fiyatlarından bahsediliyor.”

“ÜRETİCİ, SADE TRAKYA’DA DEĞİL, ÜLKENİN HER YERİNDE ZOR DURUMDA”

Şaban Gemici, sözlerine şöyle devam etti: “Büyük şirketler artık, Türkiye’yi esir almaya başladı. Dolayısıyla, Türkiye’nin tarım politikası var diyen yalan söylemiş olur. 4 büyük şirket, Türkiye’nin %35’lik nüfusunun kaderini belirliyor. Özelleştirmeye olumlu bakanlar, Denizli’deki üreticinin haline baksın. Sadece Trakya’daki üretici değil; Türkiye’nin her yerinde üretici zor durumda. Tarım, eğitim ve para politikası olmayan bir ülke her zaman batmaya mahkumdur. Dış güçler de, ağzını sulandırarak bekliyor. Siyasi partiler biraraya gelip, ülkenin geleceği için kararlar almalı. Çünkü Türkiye bir tanedir. Herkes şapkasını önüne koyup düşünmeli ve ülkeyi düze çıkarmak için çalışmaları
lazım.”




ŞEN: “ÇİFTÇİNİN, SOKAĞA ÇIKACAK DURUMU YOK”

Daha sonra söz alan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen de şunları söyledi: “Çiftçide yoksa kimsede olmaz. Bu zincirleme olarak bütün sektörleri olumsuz etkileyecek. Çiftçi ürününden para kazanamazsa harcama yapamayacak. Örneğin alışverişe çıkamayınca bundan ilk önce esnaf zarar görecek. Esnafta olmayınca, o da çiftçiler gibi borcunu ödeyemeyecek. Bundan da ilk önce bankacılık sektörü zarar görecek, daha sonra bu zincirleme olarak bütün sektörleri kötü etkileyecek. Bu yüzden Keşan ekonomisi batacak. Oysa hasat dönemine kadar her şey iyiydi. Ürünümüzü ektik, işler yolundaydı. Tam hasat dönemi geldi, taban fiyatları açıklandı, her şey tersine döndü. Çiftçinin şu anda sokağa çıkacak durumu yok. Oysa şu anda yani harman sonu çiftçinin adeta bayramıdır. Çiftçi ürününü satınca bütün piyasalar şenlenir. Ancak bu kez böyle olmadı.”