Uzman Tarım Danışmanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, dün yaptığı açıklama, bölgemizde güz dönemi ekilişlerinden olan hububat ile birlikte yağlık gruptan olan kanola ekilişlerinin tamamlandığını bildirdi.  

Bölgeye Eylül ayında yeterli yağış düşmediğini ifade eden Açar, “Akabinde Ekim ayı içerisinde düşen yağışlar ile de kanola ekilişleri büyük oranda yapılmıştır. Hububat ekilişleri de kısmen başlanılmıştır. Ekim ayı ortalarında düşen yağışlar ile de özellikle kasım ayı başlarında hububat ekilişleri tamamlanmıştır. Ekim ayı sonlarında düşen yağışlar öncesinde özellikle hububat ekilişlerinde yer yer çıkış problemleri yaşanmakla birlikte Kasım ayı sonlarına doğru düşen yağışlar, çıkış zorluklarından kaynaklanan sorunları da ortadan kaldırmıştır. Özellikle Kasım ayı sonlarına doğru düşen yağışlar,  gerek hububat ekilişlerine olsun gerekse kanola ekilişlerine olsun olumlu olmuştur.” dedi.

GÜZLÜK EKİLİŞLERDE BİTKİLERDE GELİŞMELER İYİ

Lütfü Açar, güzlük ekilişlerde bitkilerde gelişmelerin iyi olduğunun görüldüğünü dile getirerek, şunları söyledi: “Uzun yıllar meteorolojik kayıtlarının incelenmesinden de,  hava ısısının mevsim ortalamalarının üstünde gitmesi de dikkate alındığında güzlük ekilişlerde bitkilerde gelişmelerin iyi olduğu görülmektedir. Tabiidir ki önümüz kış mevsimidir. Üreticilerimiz bu durumu dikkate alarak bu mevsimde ilave uygulamalarında dikkatli olmaları gerekmektedir. Takdir edilir ki sezon başıdır. Önümüzdeki günler neyi getirir bilinmez. Ancak her fırsatta ifade edildiği üzere; bitkisel üretimde üç devredeki uygulamalar önemlidir. Zaman itibari ile güzlük ekilişlerde ekim öncesi hazırlık devresi ile birlikte ekim devresi geride kaldı. Bundan sonra ise üçüncü devre başlamıştır. Diğer bir ifade ile mevsimlere bağlı olarak bitkilerin de gelişmeleri dikkate alınarak doğru girdi ve de doğru uygulamaların yapılması önerimizdir, tavsiyemizdir.”