AYGÜL KONAR

“GEÇMİŞ YILLARA GÖRE, YAĞIŞLARIN AZ DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRMEKTEYİZ”

Son yağışların ekilişleri nasıl etkileyeceği hakkında değerlendirmelerde bulunan Açar, “Geçmiş yıllara göre, yağışların az düştüğünü görmekteyiz. Ancak, son yağışlar hububat ekilişleri anlamında olumlu olmuştur. Önümüzdeki süreçte, nisan ayı sonu ya da mayıs ayı ortalarında hububatlar başak dönemine gelecektir. Bu süreçte de, afetler olmazsa ve yağışlar düşerse, hububat üretiminde iyi bir dönemin olacağını düşünüyorum. İklim ve yağışlara müdahale edemeyiz ancak, üretime müdahale edecek noktalar var. Ekim öncesi ve ekim sonrasındaki uygulamalar, ürünün kalitesini, randımanını ve hedefi belirlemektedir. Üreticiler, ekim döneminde ne kadar doğru hazırlıklar ve doğru işler yapmışsa, bundan sonraki süreçte yapılması gerekenler yapılmışsa ve yağışlarında düşmesi üretimi olumlu etkileyecektir” dedi.

“HUBUBAT ÜRETİMİNDE SON DÖNEMİNE GİRİLDİ”

Hububatta son uygulamalara gelindiğini ifade eden Lütfü Açar, sözlerine şöyle devam etti: “Mantari hastalıkların ikinci dönemi tabir ettiğimiz pas ve septoria karşı gerekli önlemler alınmalı. 1-1,5 ay önce başlatılan kök boğaz ve pas hastalıklarına karşı başlatılan mücadelenin ikinci evresindeyiz. Çiftçimiz bu konuda ne kadar önlem alırsa, üretime de bu kadar olumlu katkı verilir. Özellikle azot uygulaması önlemlidir. 1-1,5 ay önce bitkilerin gelişmesine yönelik ihtiyaç duyulan üre azotu verilmiştir. O dönemde verilen üre azotu, bugün yağışlarla birlikte faydalı hale gelmiştir. Nitrat azotu, bitkilerin ve buğdayın başak çıkarma döneminde verilmesi çok doğru olur. Hububat üretiminde son dönemine girildi. Bu dönemde, pas hastalığına dikkat edilmeli. Özellikle, daneyi olumlu yönde etkileyecek olan nitrat azotunun bu ayın ortalarından itibaren başlayıp, sonuna doğru uygulanmasında fayda var. Bunlara dikkat edilirse, iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz.”

“SIKINTILI BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ”

Açar, sözlerini şöyle tamamladı: “Tarımda, ayçiçeği ekilişleri başlayacak ve çeltik hazırlıkları yapılacak. Çiftçimiz, yaz dönemi hazırlıklarını değerlendirecektir. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Ancak, devletimiz ve kurumlar, çiftçilerimizi takip ediyor. Bu zor şartlar altında dahi üretmek ve üretime katkı vermek zorundayız. Tüm tedbirleri alarak, çiftçilerimiz halkımız için üretecektir. İnşallah bu kötü günler kısa bir sürede sona erer.”