AYGÜL KONAR

Açar, konuşmasında, kuraklık ile birlikte aşırı sıcakların ayçiçeğinde gelişmeyi olumsuz etkilediğini söyledi.

“VERİMLERİNDE GENEL İTİBARİ İLE DÜŞÜK OLDUĞU GÖZLENMİŞTİR”

İl genelinde 1 milyon dekar civarında ekilişi olan yağlık ayçiçeğinin, ilçemiz genelinde 170 bin dekar civarında ekildiğini ifade eden Lütfü Açar, açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “Bölgemiz tarımında önemli bir yeri olan yağlık ayçiçeği ekilişlerinde hasat başlamıştır. Önümüzdeki günlerde de hasat hızlanarak devam edecektir. İl genelinde 1 milyon dekar civarında ekilişi olan yağlık ayçiçeğinin ilçemiz genelinde de 170 bin dekar civarında ekilişi yapılmaktadır. Bu anlamda da ilimiz ve de ilçemiz ekonomisinde hububat tarımından sonra önemli rolü olan tarımsal bir faaliyettir. Aslında bu üretim sezonunda ayçiçeği ekilişleri mevsim itibari ile uygun şartlarda yapılmıştır. Çıkış ve de çıkışı müteakip günlerde düşen yağışlar, ayçiçeklerin gelişimine olumlu olmuştur. Ancak mevsimin ilerleyen aylarında kuraklık ile birlikte aşırı sıcaklar maalesef ayçiçeklerinde gelişmeyi olumsuz etkilemiştir. Özellikle organik, yapıca zayıf ve de kuraklıktan daha fazla etkilenen üretim alanlarında ayçiçekleri daha fazla etkilenmiştir. Nitekim genel itibari ile de hasat bu üretim alanlarından başlanmıştır. Verimlerinde genel itibari ile düşük olduğu gözlenmiştir. İlerleyen günlerde toprak yapısı daha iyi olan üretim alanlarında verimin daha yüksek olacağını da söyleyebiliriz. Ancak yine de genel anlamda uzun yıllar ortalamalara yakın bir üretim gerçekleşebilir. Oluşacak piyasa alım fiyatları da beklentilere cevap vermesi durumunda da kısmen de olsa üretici memnun olacaktır.”

“KURAKLIKTAN DAHA FAZLA ETKİLENEN ÜRETİM ALANLARINA ALTERNATİF ÜRETİMLER PLANLANMALI”

Ayçiçeği hasadının bitiminin ardından hububat ekilişleri ile yeni üretim sezonu başlayacağını dile getiren Açar, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ayçiçeği ekilişi yapılan ve de kuraklıktan daha fazla etkilenen üretim alanlarına alternatif üretimler planlanmalıdır. Nedir bu alternatif ürünler denildiğinde de hububat grubundan Tritikaleyi, yağlık gruptan da Kanola düşünülmelidir. Üretimin bir planlama olduğu gerçeği kabul edilmelidir. Üretim girdilerinin gün geçtikçe artığı bir üretim iş kolunda iklimlerde oluşan değişkenlikler de dikkate alınarak planlamalar yapılmalıdır. Düşük verim, pahalı üretim maalesef ne üreticiyi ne de tüketiciyi memnun etmeyeceği de bir gerçektir.”