AYŞİN SEÇİL GEZER

Buğday alım fiyatının ton başına bin 50 lira olarak açıklandığını hatırlatan Yetim, şunları söyledi: “Trakya’da buğday ürünü için önemli bölgeler arasında yer almaktadır. Ama bu yıl buğdaylarda verim anlamında düşüş yaşanıyor. Örnek vermek gerekirse; geçen yıl dönüm başına 600 kilogram verim alınan bir yerden bu yıl ancak 300 kilogram verim alınacağını gözlemliyoruz. Bu yıl ayrıca süne çalışmasını yapıyoruz. Üreticiler olarak, üretim yapmak için mücadele ediyoruz. Yetkililer, buğday alım fiyatını büyük bir müjde şeklinde açıkladı. Geçen yıl 940 lira fiyat açıklandığında, üretici 850 liraya ürününü satabildi. Bu yıl da benzer bir durumun yaşanacağını düşünüyorum. Açıklanan fiyatların düşük kaldığını düşünüyorum.”

ÜRETİCİNİN BU YIL PARA KAZANMASI MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR

Mehmet Ali Yetim sözlerine şöyle devam etti: “Hükümet yetkilileri, geçmişte mazota ya da diğer herhangi bir ürüne yapılan zammın dolara endeksli olduğu dile getiriliyordu. Ama üreticinin ürününün fiyatı açıklanacağı zaman bu baz alınmıyor. Eğer dolar bazın alınırsa, buğday ürününün bu yıl açıklanması gereken fiyatın ton başına bin 400 lira olması gerekiyordu. Fakat buğday için açıklanan fiyat ise bin 50 lira açıklandı. Mazot, gübre ve diğer girdi maliyetlerinin hepsine zam yapıldığı görülüyor. Üretici açısından zor bir yıl geçireceğiz. Kısacası üreticinin bu yıl para kazanması mümkün gözükmüyor.”

AKP HÜKÜMETİNDEN ÖNCE 1 KİLOGRAM AYÇİÇEĞİ 1 LİTRE MAZOTA DENK GELİYORDU

 “Açıklanan fiyat, bin 50 lira ama sizin beklentiniz bin 400 lira seviyelerinde. Beklenilen fiyat yüksek kalmıyor mu?” şeklindeki soruya cevap veren Yetim şunları söyledi: “Girdi maliyetleri hesaplandığında yüksek olduğunu düşünmüyorum. Üretici buradan kazanacağı parayla 1 yıl boyunca geçinmek zorunda kalacak. Bundan ötürü de bin 400 lira çok yüksek bir fiyat değil. AKP hükümetinden önce 1 kilogram buğday 1 kilogram gübreye, 1 kilogram ayçiçeği 1 litre mazota denk geliyordu. Ama bugüne gelindiğinde mazot 6 lira iken ayçiçeği 2 lira; gübre ve buğdayda da benzer durumlar yaşanıyor.” 

AK PARTİLİ BİR MİLLETVEKİLİ AÇIKLAMASINDA TARIMIN BİTTİĞİNİ İTİRAF ETMEKTEDİR

Mehmet Ali Yetim sözlerini şöyle tamamladı: “Çiftçinin durumunun ne kadar kötü olduğunu AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen de çiftçiler gününde dile getirdi. AK Partili bir milletvekili açıklamasında tarımın bittiğini itiraf etmektedir. Sayın Rafet Sezen’i tarımın kötü gidişini dile getirmesinden ötürü tebrik ediyorum. Artık AK Partililerinin de vicdanının açığını görmekteyiz. Bu gidişle Yağlı Tohumlarında kapacağını düşünüyorum. Sayın Rafet Sezen’de bu durumun farkında. Çiftçilerimiz hor görülmesin, sahip çıkılsın. Önümüzdeki haziran ayında seçimler var ve herkes şapkasını önüne koyup, oyunu kullanmalarını öneriyorum.”