HABER MERKEZİ

ÜRETİCİ OLARAK KARAMSARLIĞA DÜŞÜYORUZ

AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen’in buğday fiyatları hakkında, İnşallah çiftçinin beklentilerini karşılayacak bir fiyat oluşur. Bu yıl da beklentimiz enflasyon oranında bir farkın verilmesidir.” şeklindeki sözlerini hatırlatarak açıklamasına başlayan Yetim, şunları söyledi: “Milletvekilimiz ‘inşallah’ diyor ancak, bu inşallah denilerek olmaz. Tarımın içinden gelen biri olarak, verilecek fiyatı bilmiyorsanız ve inşallah deniyorsa, üretici olarak biz karamsarlığa düşüyoruz. Bu yıl Temmuz ayına girmemize sayılı günler kalmasına rağmen fiyatla ilgili her hangi bir şey açıklanmadı. Ayrıca üreticilere çok fazla bir para aktarılmıyor. Çay üreticisine yüzde 12 enflasyon farkını verdiyseniz, buğday ürününe de aynı oranda fark vermelisiniz. Bu fark buğday üreticisine verilmediği takdirde doğru olmaz. Bu buğday üreticisini ve çiftçiliği bitirmeye çalışıyorsunuz anlamına geliyor.”

FİYATLAR AÇIKLANMALI

Mehmet Ali Yetim sözlerine şöyle devam etti: “Buğday’ın fiyatı geçen yıl tonu 950 TL olması gerekirken, fiyat 850 TL’ye kadar düştü. Bu yıl fiyat 910 TL seviyelerinde ve yüzde 12 enflasyon farkını koyduğumuzda, fiyatın bin 50 seviyelerinde olması gerekiyor. Ayrıca, TMO’nun fiyatlar düşmesi halinde müdahalede bulunacağı ifade ediliyor. Bundan ötürü de fiyatların kısa sürede netleşip, üreticinin beklentisi oranında açıklanmasında fayda var.”

SIFIR GÜMRÜK UYGULAMASI ÇİFTÇİYİ TÜCCARLARIN ÖNÜNE ATMAK DEMEKTİR

Hükümetin, ilgili bakanları yurt dışından getirilecek tarım ürünlerinde “sıfır” gümrük uygulaması konusunda yorumlarda bulunduğunu hatırlatan Yetim, “Gümrük ve Ticaret Bakanı ‘sıfır’ gümrük uygulamasıyla, ülkeye ürün getireceğini ve enflasyonu düşüreceğini dile getiriyor. Bu düşünce, çiftçinin ezilmesi anlamına geliyor. Sıfır gümrük uygulaması çiftçiyi tüccarların önüne atmak demektir. Uygulama hayata geçtiğinde geçen yıl 850 TL’ye alınan ürün, bu yıl 100 TL düşer ve fiyat 750 TL olur.” dedi.

TRAKYA’DA BUĞDAY 1 NUMARA

Mehmet Ali Yetim sözlerine şöyle devam etti: “Trakya’da buğday kalite anlamında çok iyi seviyede. Trakya’daki buğday, Türkiye’de 1 numaradır. İyi bir fiyat açıklanmasını istiyoruz. Üreticiler olarak çok borçlu durumdayız ve herkes ürününü biran önce satıp, borçlarını ödemeye çalışıyor. Böyle bir durum olunca da ürünlerini ucuza satmış oluyorlar.”

BAŞKANIN NE SÖYLEMEK İSTEDİĞİNİ ANLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUM

MHP Edirne İl Başkanı Hakan Özkan’ın “Edirne’de 400 bin dönüm Trakya’da 1 milyon 200 bin dönüm arazi satılmış durumda. Bu böyle devam ederse bizim ne pancarımız kalacak ne buğdayımız ne de çeltiğimiz.” şeklindeki sözlerini de eleştiren Yetim, şöyle konuştu: “Sayın başkanın ne söylemek istediğini anlamakta zorluk çekiyorum. Bölgedeki tarım topraklarının satıldığını dile getiriyorsunuz ancak hükümete verdiğiniz destek de ortadadır. Hükümetin arkasından giden bir partiyseniz, o zaman üreticilerin neden tarım arazilerini satmaya çalıştıkları konusunda, genel merkezden bilgi alsın. Ve Trakya’daki çiftçinin ezildiğini dile getirmeli. MHP İl Başkanı’nı anlamakta zorluk çekiyorum.”

SORUNLARI BİLİYORUZ

MHP Keşan İlçe Başkanı Erkan Gege’nin İl Genel üyeleri hakkında yaptığı eleştiriler hakkında da konuşan Mehmet Ali Yetim, şunları söyledi: “Biz köylerimizi geziyoruz ve sorunları biliyoruz. Bu konuda gerekli hazırlıkları da yapıyoruz. MHP’nin de İl Genel Meclisi’nde 3 üyesi bulunuyor. Biz de o arkadaşlarımıza da gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz ve komisyonlarımıza alıyoruz. Kısacası o arkadaşlarımızın da partilere bilgi vermelerini sağlıyoruz. Sayın Erkan Gege’nin bir şüphesi olmasın.”

ÇAMLICA İÇİN GEREKLİ ÇALIŞMAYI YAPACAĞIZ

Yetim sözlerini şöyle tamamladı: “İmar konusu gündeme getiriliyor ancak, İl Genel Meclisi imar projesi yapıyoruz deyip, yapma şansı yoktur. Burada hükümet görevini yapmadığı için Gökçetepe ve Sazlıdere’ye imar verilemiyor. Yoksa İl Genel’le bir alakası yoktur. Biz sorunları takip ediyoruz. Çamlıca’da kötü bir su var ve bu sorunu çözmek için çalışıyoruz. Yeterli kaynaklar geldiğinde biz buraya gerekli aktarımları yapacağız. Çamlıca için gerekli çalışmayı yapacağız ve insanların sağlıklı su içmesini sağlarız.”