SONGÜL KONAR

“GÖRDÜĞÜMÜZ KADARIYLA BU DESTEKLEME VERİLMEYECEK”

Türkiye’deki çiftçinin durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Yetim, “Ekonomik İstikrar Paketi açıklandı ve çiftçiye yeterli desteğin verildiği dile getiriliyor. Çiftçiye bugüne kadar yeterli düzeyde verilen bir destekleme yok. Gübre desteğinin bir bölümü verilmişti ve geri kalanları verilmeye başlandı. Gübre desteği vermeye başlandığı süreçte, 500-600 TL gibi bir zam yapıldı. Bundan ötürü de, açıklanan pakette herhangi bir şey göremiyoruz. Trakya’daki çiftçiler için en önemli desteklerden biri ayçiçeğine verilen desteklemedir. Ama gördüğümüz kadarıyla bu destekleme verilmeyecek. Yaşanan bu durum çiftçileri üzmektedir” dedi.

“GIDANIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI”

Koronavirüsünden öncede çiftçinin zor durumda olduğunu belirten Mehmet Ali Yetim şunları söyledi: “Korona virüsünün yaşandığı bu süreçte, gıdanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Bu süreçte, ister istemez belli bir gıda kriziyle karşı karşıya kalınabilir. Devletin gıda egemenliği konusunda gerekli önlemleri alması gerekiyor. Türkiye, kendi kendine yetecek üretimi yapmalı ki, gıda kriziyle karşı karşıya kalmayalım. Çiftçiye, destekleme ödemeleri biran önce verilmesi gerekiyor.”

“SADECE GÜNÜ GEÇİŞTİRME POLITIKALARI VAR”

Yetim sözlerini şöyle tamamladı: “Bankalardan alınan yüksek faizli krediler konusunda da, belli bir düzenleme yapılmalı. Çünkü ödemelerin 3 ay ertelendiği dile getiriliyor. Ama çiftçilerin ödemeleri Eylül, Ekim ve Kasım aylarındadır. Bizler o aylar için borçlanıyoruz. Ayrıca, çiftçilere krizin yaşandığı bu süreçte ne yapıyorsunuz diye soran dahi yok. Sadece günü geçiştirme politikaları var. Çiftçi olarak, sıkıntılarımız çok fazla. Çiftçi ekim yapacak ama çalışan lazım olacak. Ama virüs olayı var. Bu konuda gerekli önlemler alınmazsa, ekim yapılamayacak ve üretim olmayacak. Üretim olmayınca, kara kara düşüneceğiz. Kurallara uyulması şartıyla, tarım işçilerinin mutlaka tarlalara götürülmesi sağlanmalıdır. İnsanlara ekmeğinin kazandırılması gerekiyor.”