AYGÜL KONAR

Türkiye’de son dönem içerisinde ayçiçeği konusunun ciddi anlamda tartışıldığını söyleyen Yetim, “Ayçiçeği yağının pahalı olduğu her defa dile getiriliyor. Ama burada, çiftçiyle ilgili herhangi bir durum yok. Yağ fiyatlarında yaşanan artışın sanki çiftçiden kaynaklı bir durummuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Ancak, çiftçinin herhangi bir suçu yok.Türkiye’de havaların kurak gitmesi nedeniyle, geçmiş yıllara göre, ayçiçeği üretiminde azalma yaşandı. Üretimin azalmasıyla birlikte yağ oranlarında düşüş yaşandı. Bu yıl yağmur ve kar yağışı yaşandı. İnşallah bereketli bir yıl olur” dedi.

“SIKINTILAR HER GEÇEN YIL ARTARAK DEVAM EDECEKTİR”

Türkiye’deki tarım politikalarında yaşanan sorunlara dikkat çeken Mehmet Ali Yetim,“Tarım politikalarında yaşanan yanlışlar devam ederse, bu yıl ayçiçeğinde başka bir yıl ise, diğer ürünlerde benzer durum yaşanabilir. İnsanlar geçen süreç içerisinde, gıdaya ulaşmakta sıkıntı yaşamaya devam edecektir. Sıkıntılar her geçen yıl artarak devam edecektir. Çünkü çiftçiye yeterli destek verilmiyor. Çiftçiye, destek verildiği dile getiriyorlar ancak, biz hakkımız olan desteği alamıyoruz. Çiftçiye ne yapıyorsunuz diyen yok. Gelecek yıl yağ üretiminin nasıl artırılabileceğini ve çiftçiye daha ucuz nasıl üretim yaptırılabileceğini soran yok” ifadelerini kullandı.

“DESTEKLEMELER DAHA VERİLMEDİ”

Çiftçilerin hak ettiği destekleri daha alamadığını ifade eden Yetim,“Televizyonlarda çiftçiye, mazot ve gübre desteği veriliyor deniliyor. Ama bu desteklemeler daha verilmedi. Verilmesi planlanan mazot ve gübre desteğiyle, hiçbir çiftçi, üre gübresini dahi karşılayamaz. Destek oranları çok düşük seviyede. Verilen destekler deve de kulak kalır. Gübre yüzde 100, ilaç yüzde 120 oranında artmış durumda. Kısacası, girdi maliyetleri çok pahalı. Çiftçi, yeterli gübre ve ilacını alamıyor. Alınamadığı içinde çiftçi, kaliteli ürün yetiştirmekte zorlanıyor. Pandemi döneminde, gıdaya ulaşmanın ne kadar önemli olduğu görüldü. Herkes biran önce aklını başına almalı. Yoksa, Türkiye’de gıdaya ulaşma anlamında ciddi bir sıkıntı yaşanmaya başlayacaktır” diye konuştu.

“ARADAKİ FARK ÇOK FAZLA AÇILDI”

Çiftçinin, ayçiçeğinde gelecek dönemde nasıl bir fiyat beklentisi içerisinde bulunduğunu değerlendiren Mehmet Ali Yetim, “Geçmiş dönemlerde 1 kilogram ayçiçeği, 1 litre mazot fiyatına, 1 kilogram gübre 1 kilogram buğday fiyatına eşitti. Ama geçen süreç içerisinde aradaki fark çok fazla açıldı. Bu defa bu rakamlara erişemedik. Girdi maliyetleri göz önüne alınarak, ona göre bir fiyatın açıklanmasını bekliyoruz. Ayrıca, hükümet çiftçiyi ithalat yaparak terbiye etmeye çalışmasın. Çiftçi çok zor durumda ve sesini duyan yok”  açıklamasında bulundu.