BÜLENT SAYLAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Eylül 2021 tarihinde Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası çeltik fiyatlarını açıklamış, İba da çeltik fiyatları ile ilgili olarak basına değerlendirmede bulunmuştu. Ayçiçeği üretimi ve çiftçinin yaşadığı sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulunan ve İba’ya seslenen Yetim, “Ayçiçeği üreticisinin zor durumda olduğunu anlatmasını beklerdik” dedi.

GİRDİ MALİYETLERİ %150-%200 SEVİYELERİNDE

Ayçiçeği üreticisinin girdi maliyetlerinden dolayı sıkıntılar yaşadığını dile getiren Yetim, açıklamasına şöyle başladı:“Ayçiçeği üreticisini üzüyorlar ve eziyorlar. Türkiye’de enflasyon oranı %30-%40 seviyelerinde iken; girdi maliyetlerimiz %150-%200 seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Rakamların daha ne kadar artacağını bilmiyoruz. Ama ayçiçeği geçen yıl ki, fiyatlardan satılıyor. Bu şartlarda, köyleri terk etmemiz mi isteniyor?”

ÇİFTÇİ, İÇLER AÇISI DURUMDA

Dışarıdan gelen ürünlerin gümrük vergilerinin sıfırlanması hakkında da Mehmet Ali Yetim açıklamasında şu ifadelere yer verdi:Gümrük vergileri, ihtiyaç olması halinde yılbaşından sonra kaldırılması gerekirken, bizde yılbaşına kadar bu verginin sıfırlandığını görmekteyiz. Burada çok tezat bir durum söz konusu. Yabancı devletler, Türkiye’ye malını pahalıya satıyor. Ülke içerisinde piyasaların ona göre oluşturulmasını bekliyoruz. Biz, kendi hükümetimizin değil; dış devletlerin atacağı adıma göre, kendimizi ayarlamaya çalışıyoruz. Çiftçi, içler açısı durumda.”

KÖYLERDEKİ KÜÇÜK AİLE ÇİFTÇİLERİNİ BİTİRDİLER

Tarım Kredi Kooperatifi’nin açıkladığı avans fiyatının piyasa göre düşük kaldığını söyleyen Yetim,“Kooperatifin fiyat açıkladı ama piyasaya göre düşük kaldı. Piyasada fiyatlar artarsa, kendilerinin de artırma yoluna gideceğini öne sürmeleri bizleri hiç memnun etmedi. Yağlı Tohumlarda, çiftçinin elinden çıkmış gibi görünüyor. Çiftçinin kurduğu bir kooperatif olarak biliyoruz. Ama bakanlıkların eline geçmiş. Onlarda bir yerlerden emir bekliyor. Seçilen insanların söz hakkı olmadığını düşünüyoruz. Yağlı Tohumlardan aradığımızı bulamıyoruz. Piyasanın fiyatları belirlemesini bekliyoruz. Ayçiçeğinden çok fazla umudumuz kalmadı. Ayçiçeği üreticisini bitirdiler. Köylerdeki küçük aile çiftçilerini bitirdiler.” dedi.

CUMHURBAŞKANI’NA AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİNİN NE KADAR ZOR DURUMDA OLDUĞUNU ANLATMASINI BEKLERDİK”

AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba’nın çeltik fiyatları konusunda, Cumhurbaşkanıyla görüştüğünü hatırlatan Mehmet Ali Yetim, açıklamasına şöyle devam etti: “İl başkanımız, Edirne’ye ve çiftçiye ne kadar hakimdir bilmiyorum. Türkiye’de ayçiçeği üretimi denildiğinde ilk akla gelen Trakya Bölgesi ve Edirne gelir. Belki bunun farkında değil. İl başkanı, Cumhurbaşkanı’na ayçiçeği üreticisinin ne kadar zor durumda olduğunu anlatmasını beklerdik. Sanırım, bölgede ayçiçeği üretimi yapıldığını bilmiyor. Kendisine bunun hatırlatılması lazım. Siyasiler, bölgeleriyle ilgilenmesi lazım.”

DESTEKLER, %100 ARTIRILMALI

Ayçiçeği üreticisinin beklentilerini anlatan Yetim, açıklamasını şöyle tamamladı: “Üreticinin yeniden üretim yapması isteniyorsa, desteklerin %100 artırılması lazım. Desteklerinde en geç yıl sonuna kadar ödenmeli. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Milli gelirin binde 1’i çiftçiye verilir diye bir kanun söz konusu. Bu kanunun eksiksiz şekilde uygulanmasını istiyoruz. Çiftçi, ayakta tutulmalı. Yabancı çiftçi hayranlığından vazgeçilmeli. Açlık sınırının altında yaşayan çiftçiler olarak, bizim için çıkartılan kanunun uygulanmasını bekliyoruz.”