BÜLENT SAYLAM

Yetim, “İnsanlarda, köylülerde umut yok. Mutluluk yok, hayal kurma yok, ‘seneye olur’ diyen yok. Çiftçilerde hep ‘seneye düzelir’ diye bir söz vardır. ‘Çiftçilerde seneye düzelir’ diyene rastlamıyoruz.”

GEÇEN SENEKİ ÜRETİMİ YAKALAYAMAYACAĞIZ

Yetim, yağmurla başlayan ayçiçeği sezonuna güzel girildiğini ancak uzun süredir yağışın olmaması nedeniyle verimde düşüş yaşanacağını belirterek şunları söyledi: “Ayçiçeğinde güzel bir sezon geçireceğimizi düşünüyorduk ama çiftçi yukarıya bakıyor, Allah ne verirse. Çok sıcaklar oldu. Beklenti büyüktü, geçen seneki üretimi yakalayamayacağız gibi duruyor. Geçen seneye oranla yağ oranı daha da düşecek gibi görünüyor.” 

6 TL BİZİ KURTARMAZ

Rekor üretim açıklamalarını duyduklarını ancak kendisinin aynı fikirde olmadığını söyleyen Mehmet Ali Yetim, açıklamasına şöyle devam etti: “Rekor üretim bekliyoruz açıklamaları duyuyoruz. Ben biraz hayret içinde kaldım çünkü nereye gitseniz kuraklık var halk dilinde gündöndüler çalındı. Ve geçen seneki üretimden az verim alınacak. Fiyat konusunda da ben vekillerimizin açıkladığı fiyatlar gibi düşünmüyorum. 6 TL gibi bir rakam telaffuz edildi. 6 TL bizi kurtarmaz.”

GÜBRE FİYATLARI BUĞDAY EKİMİNİ DE AZALTACAKTIR

Çiftçi-Sen Kurucu Üyesi Mehmet Ali Yetim ayçiçeği için öngörülen 6 TL’nin çiftçiyi neden kurtarmayan bir fiyat olduğunu ise şöyle açıkladı: “Neden bu fiyat kurtarmaz; çünkü gübre fiyatlarını o kadar arttırdılar ki yani yüzde 130’lara geldi. Bunun ceremesini Ekim ayında Kasım ayında buğday alanlarının ekilmeyeceğini düşünüyorum. Gübre fiyatları buğday ekimini de azaltacaktır. Çiftçi, gübre alıp atamaz durumda. İlaç çok pahalı. Bazı çiftçilerimiz korkarım ki üretimden kopacaklar.  Dayanmaları çok zor.” 

MUTLULUK YOK, HAYAL KURMA YOK, ‘SENEYE OLUR’ DİYEN YOK

Yetim, çiftçinin umutsuzluk içinde olduğunu belirterek açıklamasını şöyle bitirdi: “Ne zaman düzelir bu durum bilemiyoruz. İnsanlarda, köylülerde umut yok. Mutluluk yok, hayal kurma yok, ‘seneye olur’ diyen yok. Çiftçilerde hep ‘seneye düzelir’ diye bir söz vardır. Çiftçilerin ‘seneye düzelir’ diyene rastlamıyoruz. Çiftçi kazanamadığı zaman göç edecek. Bizimle ilgilenilmediği zaman yabancılar gelecek, Afganlı Suriyeli gelecek.”