AYGÜL KONAR

Saat 11.00 sıralarında, Keşan TB Toplantı Salonu’nda başlayan ilk ürün satışına; Gıda Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürü Gökhan Kıyım, Keşan TB Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, oda ve borsa üyeleri katıldı. 

Kemalettin Uslu'nun, ayçiçeği hasat sezonunun tüm çiftçiye hayırlı olması temennisinde bulunmasının ardından söz alan Necmi Kaymaz, tüm çiftçilere, bol ve bereketli hasat sezonu diledi. 

KAYMAZ: "KİRLİ BİLGİLERDEN HERKESİN UZAK DURMASI GEREKİYOR"

Bu yılki ürün gelişiminin, yaşanan iklimsel koşullar nedeniyle şimdiye kadar son derece iyi olduğunu dile getiren Kaymaz, "İnşallah üreticilerimi doğal afetlerden en az etkilenerek ürünlerini iyi bir şekilde hasat eder. 2019 yılı ayçiçeği hasat sezonu ülkemize, sanayicilerimize, çiftçilerimize hayırlı olsun." dedi. 

2.70 TL'DEN AÇIK ARTTIRMAYA SUNULDU

Yapılan bu konuşmanın ardından, Orhaniye Köyü'nden Hüseyin Karataş tarafından 1 ton olarak getirilen; nem 6,1, hektolitre 44,7, yağ 41,5 oranına sahip ayçiçeği, Keşan TB Personeli Mehmet Emek tarafından, geçen yıl satılan fiyat olan 2.70 TL'den açık arttırmaya sunuldu. 2 firma yetkilisi arasında, alım için adeta kıyasıya bir yarışın yapıldığı ayçiçeği, son olarak 5.06 TL fiyat veren Beşerler Tarım Ürünleri yetkilisi Hüseyin Beşer tarafından alındı. 

KAYMAZ: "MECLİS OLARAK ÜRETİCİLERİMİZİ SALON SATIŞLARINA DAVET EDİYORUZ"

Satışın ardından yeniden söz alan Necmi Kaymaz, yılın ilk ayçiçeği ürünü olması nedeniyle satışın sembolik olarak gerçekleştirildiğinin altını çizerek, "Bu satış çiftçilerimizi yanıltmasın. Gerçekleştirilecek satışlar, güncel fiyat ne ise o fiyat üzerinden yapılacaktır. Buradaki salon satışındaki asıl amacımız, üreticilerimizi salona teşvik etmek, alıcı ve satıcıyı bir araya getirerek, ürünün gerçek fiyatından satılmasını sağlamaktır. Salon satışı, açık arttırma ile satılması, üreticilerin lehine olacağının göstergesidir. Meclis olarak üreticilerimizi salon satışlarına davet ediyoruz." diye konuştu. 

Açık arttırmanın sonrasında, Keşan TB Meclisi, 50 litrelik mazot fişi ile günün anlam ve önemini belirten hatıra tabağını Karataş'a verdi. Keşan Ziraat Odası yönetimi de üreticilerin teşvik edilmesi amacıyla, her yıl olduğu gibi ilk ürünü getiren çiftçiye çeyrek altın hediye etti. 

ŞEN: "VERİM OLURSA O ZAMAN PARA KAZANILIR"

Ayçiçeğinin mevcut gelişimi ile ilgili değerlendirmede bulunan Hasan Şen, hasadın tüm bölge çiftçisine hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Üreticinin en büyük ortağı olan Trakya Birlik'in açıklayacağı fiyat beklenecek. Trakya Birlik de Edirne bölgesinde yarın (bugün) alımlar başlayacakmış diye duyuyoruz. Fiyatın enflasyon oranında açıklanacağını düşünüyorum. Her zaman dediğim gibi, fiyattan ziyade, çiftçimiz kalite ve yüksek verim alırsa memnun olur. Verim olursa o zaman para kazanılır." diye konuştu.

BEŞER: "UMARIM ÇİFTÇİMİZİN BEKLEDİĞİ GİBİ OLUR"

Ürünü alan Hüseyin Beşer, hasadın tüm bölge çiftçisine hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Çiftçimize hayırlı olsun. Bizler iyi bir sezon geçireceğimizi umuyorum. Fiyat olarak da umarım çiftçimizin beklediği gibi olur." dedi.

SORUT: "PİYASANIN İYİ OLMAMASI İÇİN TARIM BAKANLIĞI NE GEREKİYORSA ONU YAPIYOR"

Salon satışına katılan üyelerden Rasim Sorut, yaklaşık 20 gün önce Sırbistan'dan 20 bin ton ayçiçeği ithal edildiğini dile getirerek, şunları söyledi; "Bunların piyasaya olumsuz etkisi var. Sırbistan'da ayçiçek de üretilmiyor. Tarım Bakanlığı'nın politikaları gözden geçirilmeli. Tarım Bakanlığı'nın politikaları çiftçinin yararına gözükmüyor. Bu nedenle piyasanın iyi olmaması için Tarım Bakanlığı ne gerekiyorsa onu yapıyor. Ayrıca, Türkiye'nin yıllık ayçiçeği ihtiyacı 2 milyon ton iken, üretim yılda 1 milyon ton olarak gerçekleşiyor. Ayçiçeği üretimi 3 yıl üst üste yapıldığında, yağlı tohumlar desteği veriliyordu. Ancak şimdi bu şekilde ekim yapanlara bu destek verilmiyor."