Edirne Ziraat Odası (EZO) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, ayçiçeği referans fiyatının 675 Dolar olarak açıklandığını söyledi. 
Türk çiftçisinin maliyetinin altında ayçiçeği sattığını belirten Ziraat Odası Başkanı Yorulmaz, açıklanan referans fiyatının üreticiyi, sanayiciyi, Trakya Birliği tatmin etmeyeceğini sözlerine ekledi. 
Referans fiyatın, getirilen malın gümrüklendirilmesi anlamına geldiğini ifade eden Yorulmaz, “Tonu 675 Dolar'dan gümrüklendirilecek. Ayçiçeğinin yüzde 27 gümrüğü vardır. Bu fiyat tatmin etmiyor. Siyasi iktidara sesleniyorum; tüm enstrümanlar elinde. Tekrar bu fiyatı gözden geçirmeli. Biraz daha referans fiyatı yükselterek ithalatı engellemek için elinden gelen çabayı sarf etmeli. Bu yıl seçim yılı bu hem tehdit hem bir uyarı. İnsanları üzerseniz bu insanlar size oy vermez. Gerekli mücadeleyi siyasi iktidar vermeli, çiftçiyi üzmemeli. Türk çiftçisi maliyetinin altında ayçiçeği satıyor. Bu çok üzücü ve esefle kınıyorum. Genel Merkezimizle referans fiyat konusunda beş defa görüşme yaptım. Kendi şahsi isteğim, referans fiyatın 850 Dolar olması yönünde. Dış Ticaret Müsteşarlığı referans fiyatı 675 Dolar olarak açıkladı. Bu fiyat, bizleri, üreticiyi, sanayiciyi, Trakya Birliği tatmin etmez. Bu fiyatlarla dışarıdan gelecek ayçiçeğinin fiyatı 1 Lira 10 Kuruş olur. Bu da geçen yıl 1.500'ü bulan ayçiçeğinin 1 Lira 10 Kuruş'a satılması etik değil. Herkes üzerine düşeni yapsın. Bu tamamen siyasi iktidarın elindedir. Türk çiftçisini kurtarmak için hem referans fiyatı yükseltip, 25 Kuruşluk primi kanoladaki gibi 40 Kuruş'a çıkarmalı. Trakya'nın bölgemizin Ayçiçeği'nden başka münavebe bitkisi yok. Bizim için kaçınılmaz bitkidir ve buğdaydan sonra münavebe yapacağımız başka bitkimiz yok” dedi. 
“SORU ÖNERGESİNİ, TİCARET BAKANLIĞI’NA VERMESİ GEREKİR”
EZO Yönetim Kurulu Başkanı Yorulmaz, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan'ın ayçiçeği ile ilgili Tarım Bakanlığı'na soru önergesi verdiğini okuduğunu dile getirdi. Yorulmaz, “Ayçiçeği, Tarım Bakanlığı'na bağlı değil. Bunu sayın milletvekilimizin iyi bilmesi gerekiyor. Ticaret Bakanlığı'na bağlı, ithalatta Dış Ticaret Bakanlığı'na bağlı. Soru önergesi verecekse sayın milletvekilimizin buralara vermesi gerekiyordu. Ayçiçeğini çiftçi yetiştiriyor orada bir handikap var. Ne yazık ki Ticaret Bakanlığı karışıyor. Trakya Birlik de Ticaret Bakanlığı'na bağlı bir kurum. Soru önergesini Tarım Bakanlığı yerine Ticaret Bakanlığı ve Dış Ticaret Bakanlığı'na verseydi daha iyi olurdu, daha iyi ses getirirdi. CHP'li iki Edirne milletvekili ve iktidardaki sayın bakanımızdan bu referans fiyatın yükseltilmesiyle ilgili çaba sarf edeceklerini umuyorum. Bize görev düşüyorsa bizi de çağırsınlar, Ankara'da hangi kapıyı çalacaksa birlikte çalalım. Ayçiçeğindeki bugünkü olumsuz sonucu gidermek için kol kola girelim. Bu sadece Edirne'yi bağlamıyor. Ticaret Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın tepesine çıkıp gerekeni yapalım” diye konuştu.(İHA)