BÜLENT SAYLAM

Pancarın bölge çiftçisinin alternatif bir ürün olduğunu kaydeden Uzdilli, uğraş istemesine rağmen buğday ve ayçiçeği gibi ürünlerden kazancının fazla olduğunu söyledi.

Fabrikaların el değiştirmesine rağmen çiftçilere yardım ve desteklerde azalma olmadığını belirten Uzdilli, gelecek yıllarda pancar üretiminin artacağına inandığını belirtti.

DEVLET ÇİFTÇİSİNİN YANINDA OLDU

Mart ayının 10’undan itibaren bölgemizde pancar ekimlerinin başladığını belirten Uzdilli sözlerine şöyle devam etti: “Hava koşullarının müsaade ettiği sürece ekilişler devam edecek. Bölgemizde 2014 yılı öncesinde pancar ekilişlerinde bir durgunluk olmuştu. Bunun akabinde 2016 yılının sonunda Ankara’ya giderek fabrikanın açılması için taleplerde bulunmuştuk. Bizim bu mücadelemiz karşılıksız kalmadı. Kantarlarımızı açtıramadık fakat fabrikamızın bacasının tütmesi için mücadele ettik ve başardık. Daha sonraki dönemde de fabrikaların satışı gerçekleşmesine rağmen devlet çiftçisinin yanında oldu. Fabrika el değiştirdi ama çiftçiyle diyalogları bitmedi. Pancar üreticisinin malını şuan da almaya devam ediyorlar.”

DEVLETİN SUNMUŞ OLDUĞU İMKÂNLARI FABRİKACI DA ŞU AN ÇİFTÇİSİNE SUNUYOR

Pancar ekiminin çok önceki yıllara göre kıyaslandığında 10’da 1 seviyelerinde olduğunu söyleyen Yusuf Uzdilli: “800 bin ton pancar dökülürken bugün bölgemizin kapasitesi 200 bin tonlarda. İleriki yıllarda pancar tarımının bölgemizde artacağına inanıyorum çünkü önce ki yıllara baktığımız zaman ekilişler daha azdı. Fabrikanın da şu an ki sahipleri çiftçiye destek oluyorlar bu konuda. Ekilişleri arttırmak için tohum ve gübre desteklerinde bulunuyorlar. Malımızı teslim alıyorlar. Nakliyeyi ödüyorlar. Devletin sunmuş olduğu imkânları fabrikacı da şu an çiftçisine sunuyor.” dedi. 

İYİ ÜRÜN ELDE ETMEK İÇİN BİRAZ ÇABA SARF ETMEK LAZIM

Pancarı diğer tarım ürünleri ile de kıyaslayan Uzdilli: “Sözlerini şöyle tamamladı: Buğday ve ayçiçeğine karşı kıyaslama yaptığımız zaman pancar tarımının zor olan tarafı birkaç sefer sulamak gerekiyor. İyi ürün elde etmek için biraz çaba sarf etmek lazım ama pancar tarımı buğday ve ayçiçeğine göre % 50 daha kazançlı. Bölgemiz çiftçisi içinde alternatif bir ürün. Önümüzde ki yıllarda Hamzedere barajıyla ve pancar tarımının fiyatının iyi olmasından dolayı bölgemizde ekilişleri artıracağına inanıyorum.”