MEHMET AYTAÇ

Akıllı sulama tekniğinin faydaları hakkında bilgiler veren Çağrı Çelik, bu yöntemle daha az ilaçlama ve gübreleme kullanıldığını ifade ederek, daha az enerji ve işçilik harcandığını, az nemden dolayı da düşük kurutma gideri sağlandığını vurguladı.

Zaman ve maliyet tasarrufuyla kaliteli ve verimli çeltik üretimim gerçekleştirildiğini bildiren Çelik, akıllı sulamanın önemini şu şekilde sıraladı: “Giderek azalan ve kirlenen su kaynakları

ile şişen, enerji, su, gübre faturaları ve icar bedellerini düşürmek için, keyfi değil, mecburi bir tercih nedeni olarak, akıllı sulama hak ettiği yeri bulacak. Akıllı sulama ve hassas gübreleme uygulamaları ile kullandığınız su, gübre ve ilaç etkinliğini arttırabilir, enerji, işçilik, toplam alan, ekipman yatırımları ve zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz.

Bu uygulama ile yüzey buharlaşması, yüzey akışı ve sızıntı engellenebilir. Eğimli arazilerde çeltik yetiştirebilirsiniz.  Düz ova alanlarında sıkışıp kalmış çeltik üretimi, bu alanların kısıtlı olmasından kaynaklı olarak, yüksek icar bedelleri ve yabancı ot popülâsyonundaki artış gibi sorunları beraberinde getiriyor. Akıllı sulama ve hassas gübreleme, eğimli arazilerde eşit su ve gübre dağıtım avantajı ile eğimli arazilerinizi çeltik tarımına açıp, hem üretiminizi hem karınızı arttırabilirsiniz. Çevre ve tüketici dostu çeltik üretebilirsiniz. Salma sulamada çevre ve insan sağlığı ile ilgili bazı çekinceler oluştuğu, toprak verimliliğinin düşmesi, besin maddelerinin toprağın alt katmanlarına kaçması,  yer altı sularının nitrat ve zehirli kimyasallar ile kirlenmesi, topraklarda arsenik birikimi, sera gazı salınımının artması bir gerçektir. Son yapılan araştırmalar, akıllı sulama ve hassas gübreleme uygulamalarının, kayda değer ölçüde su, gübre, ilaç, enerji, işçilik, toprak, ekipman, zaman, tasarrufu sağladığını,  pirinç tanesinde arsenik birikimini azalttığını ve metan salınımını düşürdüğünü kanıtlamıştır.”