MEHMET AYTAÇ

Medya Keşan’ın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Hasan Şen, üreticinin girdi maliyetlerinin çok fazla arttığını belirttiği açıklamasında, TMO’nun iki yıldan beri ithalat ihalesi gerçekleştirdiğini ve buna Ziraat Odası olarak karşı olduklarını bildirdi.

GÜBRE MALİYETİ YÜZDE 125’İ GEÇTİ

TMO’nun hasat zamanında bu ithalatı yapmasının üreticiyi sıkıntıya soktuğunu ifade eden Hasan Şen; “Bu işin hasadın olduğu süreçte yapılmasına karşıyız. Bu durum üretici açısından sıkıntı yaratıyor. Üreticinin girdi maliyetleri çok aşırı şekilde yükseldi. TÜİK gübre fiyatı artışlarını yüzde 56 olarak açıkladı. Ben bu rakamın doğru olduğuna inanmıyorum. Fiyatlar yüzde 100’ü geçti yüzde 125’e dayandı” şeklinde konuştu.

Şen, çiftçinin 2022 yılı için buğday ekimine başlayacağını bildirerek şu açıklamayı yaptı: “Tohum maliyetleri yüzde 43 ile 63 arasında arttı. Üretim sezonunun tam göbeğinde bu işlerin yapılması bizim için pek iç açıcı değil. Gerçekten ihtiyaç olsa tamam kimse bir şey diyemez. O zaman nankörlük etmiş oluruz. Ama şu anda üretim yapıyoruz. Ayçiçeği ve buğday üretimimiz devam ediyor. Türkiye’de buğdayda pek fazla açığımız yok. Ayçiçeğinde kuraklık nedeniyle Türkiye’nin belli bölgelerinde verim düşük.  Ayçiçeğinde Trakya’da da verim, bir önceki yılın dik yarısı seviyelerinde. Genel başkanımız açıklamasında insanların attığı tohumun karşılığını alamadığını söylüyor. Tohum sektörü de bunu biliyor. Tohum fiyatları çok yükseldi. Yarın öbür gün üretici ekim yapacak. Tohuma ihtiyaç var. Bu döngü devam edecek. Ekim kasım ayları gelecek buğday ekilecek, tohum ve gübre alınacak, ayçiçeği ekimi yapılacak. Yine aynı şekilde önümüzde çeltik biçimi var. Yani insanların hayattaki döngüsü gibi tarımın döngüsü de aynı şeklide devam edecek. Bu yüzden üreticinin kazanması lazım. Üretici kazanmazsa bu döngü devam etmez. Hep sermayeden yersen insanlar borçlu olur.

“PANDEMİDE SAHADAYDIK AMA ÜRETTİĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMADIK”

Üretimin ne kadar önemli olduğunu pandemide gördük. Herkes evlerine kapadı ve herkes devletten yardım bekledi. Ama biz çiftçiler üretim amacıyla hep sahadaydık. Cumhurbaşkanımız pandemide üreten kesimin sahada olacağını söyledi ve evet biz de sahadaydık ancak ürettiğimizin karşılığını aldığımızı sanmıyorum.”

ZİRAAT FAKÜLTESİNDEN MEZUN OLANLAR İŞ BULAMIYOR

Hasan Şen, üniversitelerin ziraat bölümlerine gençlerin neden ilgi göstermediği yönündeki sorumuzu da şu şekilde cevapladı: “Ziraat fakültelerini büyükşehirlerdeki insanlar genelde tercih etmez. Genelde bu bölümleri kırsal kesimde yaşayan insanların çocukları tercih eder.

Tarımın tarlanın içinden gelenler bu bölümleri yazar. Ancak baktığımızda ziraat mühendisliği okumuş gençlerimiz iş bulamıyor. İş imkânı doğmuyor onlara. Biz ziraat odası olarak görüyoruz. 4 yıl 5 yıl okuyup yüksek lisans yapan gençlerimiz iş bulamayınca artık bu bölümlere yönelmiyorlar.”

TMO’NUN İTHALATLARI

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçtiğimiz günlerde onaylanan 300 bin tonluk buğday ithalatı ortalama fiyat 32 dolar/ton olarak gerçekleşmişti. Son iki ayda 8 ihale yapan TMO, 2 milyon tonun üzerinde hububat ürünü ithal etmişti. TMO’nun bugün yapacağı ihalede ise 245 bin ton arpa alınacak.