Ayçiçeği  üreticilerinin taban fiyat sorunuyla ilgili olarak dün sabah Edirne’de gerçekleştirilen ve Marmara Bölgesi’nde faaliyette bulunan birçok ziraat odası başkanının katıldığı toplantıdan dönen Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan ve Enez Ziraat Odası Başkanı Ahmet Karaca, Keşan Şehitlik Parkı’nda saat 19.00 sıralarında düzenledikleri ortak basın toplantısında, şu ana kadar gerçekleştirilen girişimlerden hiçbir sonuç alınmadığını belirtip, ayçiçeği üreticisinin tek kurtuluşunun ithalatın durdurulması ve gümrük vergilerinin arttırılması olduğunu söylediler.

Ziraat odaları yönetimleri olarak tüm üreticiler adına Trakya Birlik’ten ayçiçeği taban fiyatını bir an önce açıklamasını beklediklerini ifade eden başkanlar, alınacak tedbirlerin en başında da ithalatın en azından önümüzdeki Şubat ayı sonuna kadar durdurulması olduğunu ifade etti.

DARCAN: TRAKYA BİRLİK, FİYAT İÇİN DAHA 15 GÜN BEKLEYECEKMİŞ

Toplantının ardından Trakya Birlik yönetimi ile görüşme fırsatı bulduklarını ve onların bu konudaki düşüncelerini öğrendiklerini ifade eden İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, “Maalesef Trakya Birlik yönetimi daha 15 gün fiyat açıklamayı düşünmüyormuş.  Dünya piyasalarındaki fiyatları göz önüne aldıklarını ifade ederek verecekleri fiyatın bu yıl hiçbir zaman üreticiyi memnun edemeyeceğini ifade ettiler” şeklinde konuştu.

KARACA: KİTLESEL EYLEME BAŞVURABİLİRİZ

Ayçiçeği üreticisinin şu an için sahipsiz bırakıldığını gördüklerini söyleyen Enez Ziraat Odası Başkanı Ahmet Karaca da, bu konuda hükümet nezdinde bazı girişimler yapacaklarını, bunun için gerekirse Ankara’ya gideceklerini ifade etti. Karaca, bütün bu girişimlerden ayçiçeği üreticisinin lehine bir sonuç alamamaları halinde de gerekirse kitlesel eylemlere başvuracaklarını kaydetti.

ŞEN: İTHALAT DURDURULMALI, GÜMRÜK VERGİLERİ ARTTIRILMALI

Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen de yaptığı açıklamada, ortaya çıkan sonuca göre ayçiçeği üreticisini tek kurtaracak şeyin en azından önümüzdeki Şubat ayı sonuna kadar ayçiçeği ithalatının durdurulması ve daha da gerekiyorsa gümrük vergilerinin arttırılması olduğunu savundu. Şen, bunun için tüm sorumluluğun hükümette olduğunu ve bu yönde girişimlerde bulunmak için Ankara’ya gideceklerini de söyledi.

Oda başkanları açıklamalarında, hükümetin 2005-2006 yıllarında üretimin arttırılmasını istediğini ve çiftçinin bunu yerine getirmeye başladığını ancak ürününün para etmediğini de belirttiler. Başkanlar, ayçiçeği üretiminde dünya fiyatları ile rekabet edememelerinin tek nedeninin girdi maliyetleri olduğunu da kaydettiler.