HABER MERKEZİ

24 vatandaşımızın öldüğü ve 318 vatandaşımızın yaralandığı tren kazasıyla ilgili açıklamada bulunan Bircan, “Bize hızlandırılmış trende Pamukova acısını yaşatan AKP’yi unutmadık” dedi. Bircan’ın inceleme sonrası açıklaması şöyle:”

“Çorlu’da gerçekleşen tren faciasında yaşamını yitiren yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, acılı ailelerine baş sağlığı dilerim. Umarım ölü sayısı artmaz. Yaralılara da acil şifalar dilerim.

Acının üzerinden siyaset yapmak istemiyoruz. Burada yaşanan acının tarifi ve telafisi yok. Bu olaydan ders çıkarılması ve bir daha böyle felaketler yaşanmaması tek dileğimiz. Böyle facialar olmaması için bazı gerçekleri de anlatmam gerekiyor.

Edirne’mize hızlı tren gelmesi için yıllardır mücadele veriyoruz. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar herkes söz verdi ama hiçbir gelişme olmadı. Mevcut tren hattını rehabilite edip hızlandırılmış treni hızlı tren yapacağız diye göz göre göre yalan söyleyen hükümete kanıtlarla yanıt vermiştim önce ocak, sonra nisan aylarında. 2018 yatırım programında bu hattın hızlı tren olmadığı ortadaydı. 2007’de yatırım programına alınan Kapıkule- Çerkezköy ve Çerkezköy-Halkalı hatları iyileştirmeleri geçen 11 yıl boyunca tamamlanmadı. Yapıldığı söylenen yerlerden birinde de bu facia yaşandı. 

Bircan ve Gaytancıoğlu tren faciasının olduğu bölgeye gitti

Olayın birçok sorumlusu var tabi ki, öncelikle AKP’liler yıllardır verdikleri sözü tutup hızlı tren hattını yapsalardı bu facia olmayacaktı. 

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Hasan Bektaş'ın daifade ettiği gibi yolların rutin kontrolünü yapan yol bekçisi kadrosu beş yıl önce kaldırıldı ve bu nedenle bu denetimler yapılamadı. AKP bu kadroyu maliyet olduğu için kaldırmamış olsaydı, bu tren faciası yaşanmayacaktı. 

Yine lükse şatafata, her şeye para bulan AKP’nin ödenek yokluğunu gerekçe göstererek  İstanbul Halkalı- Tekirdağ Muratlı arasındaki tren yolunun bakımı için 11 Haziran tarihinde çıktığı ihale seçimden 3 gün önce iptal etti. İhale edilip iş başlayabilseydi bu facia meydana gelmeyecekti. 

Çok çarpıcı bir bilgi vereyim. 12 Nisan 2018’de yaptığım açıklamada aynen şunları söylemiştim: “Bir kere de söz verdiğiniz tarihte bir işi bitirin. Hadi hızlandırılmış trene hızlı tren dediniz. Tamam yeter ki söz verdiğiniz şekilde yapın şu treni de yurttaşlarımızın hizmetine sunalım. Yardıma ihtiyacınız varsa gelelim. Ama güvenlik önlemlerini de alın. Bize hızlandırılmış trende Pamukova acısını yaşatan AKP’yi unutmadık.” Keşke haksız çıksaydım da bu acıyı yaşamasaydık.

Pamukova faciasında sorumluluğu olanlara ne oldu hatırlayanınız var mı? Sakarya'nın Pamukova ilçesinin Mekece köyü yakınlarında, 41 kişinin öldüğü hızlandırılmış tren kazasıyla ilgili dava 7,5 yıllık zaman aşımı süresinin dolmasının ardından Şubat 2012’deki son duruşma ile düştü.”