HABER MERKEZİ

Tekirdağ'ın ünlü lezzetlerinden 'Velimeşe Bozası'  Ergene Kaymakamlığı ve Ergene Belediyesi'nin yaptığı başvurunun ardından  Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret aldı. Ergene’nin yaklaşık 10 bin nüfuslu mahallesi Velimeşe'den adını alan ünlü lezzete, ilgi her geçen artıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilen bozaya pandemi döneminde ilgi daha da arttı. Coğrafi işaret aldıktan sonra ürünlerinin daha da tanınır hale geldiğini söyleyen 30 yıllık boza üreticisi  Makbule Başaran, vatandaşların evde de boza yapabileceğini söyledi. Başaran, "Evde malzeme olunca yapabiliriz. Darı, yerli mısır yüzde yüz yerli mısır olması gerekiyor ve unumuz şeker su olunca bozayı yapabiliriz. Bu malzemeleriz olmazsa olmazıdır bozanın. İlk önce suyu  kaynatıyoruz. Mısır ve unu darıyı koyunca içine dört saat kısık ateşle özleşinceye kadar kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra soğutmaya çekiyoruz. Soğutmadan sonra kıl gibi ince elekten geçiriyoruz. Süzdükten sonra iki gün beklettikten sonra şekerli suyla inceltiyoruz. Bozanın faydaları bağışıklık sistemini güçlendirir, gribe karşı bağırsak hastalıklarına karşı boza iyi gelmektedir. Velimeşe bozası coğrafi işaret aldıktan sonra satışlarımız arttı. Özellikle kargo satışlarımız çoğaldı.Yetişemiyoruz. Buradan, Antalya, Adana, her yere siparişlerimiz çoğaldı" dedi.

TÜRKİYE'NİN HER YERİNE GİDİYOR

Tekirdağ'ın ünlü lezzetinin üretildiği Velimeşe Mahallesi Muhtarı Mehmet Erkul, coğrafi işareti almak için 3 yıl mücadele edildiğini belirterek, edilen  mücadelenin boşa çıkmadığını söyledi. Erkul, "Velimeşe bozası coğrafi işareti aldıktan sonra satışları hızla yükseldi. 5 tane bozacımız var Velimeşe'de ve ben hepsini ziyaret ederim ve gözlemlerim ve düşüncülerini alırım. 5 bozacımızın da Covid-19  hastalığından sonra  özellikle uzmanların tavsiye etmesinden dolayı normal parekende satışı da internet satışları da arttı. Özellikle Trakya'da her yerinden siparişler olduğu gibi İstanbul daha çok kargo üzerinde yoğunlaşıyor siparişlerimiz. Velimeşe bozasının bir özelliği nedir? Yerli darı ve mısır  kullanılması  ile katkı maddesi kullanılmamasıdır. Fermente bir üründür, bağırsak florisine iyi gelir  bağışıklık sistemini güçlendirir onun için tavsiye ediyoruz. Zaten uzmanlarda tavsiye ediyor. Velimeşe bozamız yararlı bir kış içeceğidir" diye konuştu.