HABER MERKEZİ

Trakya’da ayçiçeği tarlalarında yaşanan çayır tırtılı ile mücadele aralıksız sürerken dron ile yapılan ilaçlama bazı arıcılara zarar verdi. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde arıcılıkla uğraşan Osman Korkut, kovanından çıkarak tarlalara giden arıların geri dönmediğini söyledi. Yaklaşık 1 milyon lira zararı olduğunu belirten Korkut, bal veriminde büyük oranda kayıp yaşacaklarını belirtti.

ARININ GİTTİĞİNİ GÖRÜYORUZ DÖNDÜĞÜNÜ GÖRMÜYORUZ

Aşağıkılıçlı Mahallesinde arıcılık yapan Korkut, “1987 senesinde başladım ben bu işe, aşağı yukarı 40 seneyi tamamlamak üzereyim. Arı buradan çıkıyor ve her geçen gün mevcut kaybediyor. Bu arının mevcut kaybetmesinin sırf tırtılla alakalı değil. İlaçlı tohumda ekiliyor. Arılardan giden gelmiyor, nereye gittiğini görüyorsun arının ama döndüğünü görmüyorsun. 30 çitalık arılar 14-15 çitaya düştü. Bu bal veriminde büyük bir oranda kayıp demek. Sağım yapmadık şuanda bal  sulu, sağım yapılacak vaziyette değil. Balın olgunlaşması lazım onu bekliyoruz. Allah nasip ederse eğer ki giden gelirse kovanlar dolacak biz de balı sağmış olacağız” dedi.

YAKLAŞIK 1 MİLYONUN ÜZERİNDE ZARARIM OLDU

Yaklaşık 1 milyon liranın üzerinde zararının olduğunu belirten Korkut, “Şurada benim hiç yoksa 250-300 teneke bal kaybım var, buda bu tırtıl meselesi çıkmadan önce bir teneke bal bin liraydı, şuanda iki bin lira. 500-600 bin lira eğer ki bu arı gelişimini sağlayıp da kışa randımanlı giremezse bir kovan bin lira, 500 bin lira tam bir milyonun üzerinde zararım var benim. Bu ilaçlamanın nasıl yapılması lazım, bu tırtıla bir kere şey verilmemesi lazım. Bu tırtıl meselesi çıkalı 5-6 sene oldu, bu sene patlak verdi. Tarım müdürlüğünün A, B, C, D planı yoksa böyle arı ölümleri de olur işte. Çiftçi kendi haline bırakılırsa arıcı arısını kollamaya çalışır, çiftçi malını kollamaya çalışır, arıcı muhatap bulamaz ortada kalır. Mağduriyette yaşar. Şu mantığı unutmayalım su candır, arı hayattır” ifadelerini kullandı.

BÜTÜN BELALAR BİZİ BULDU

Osman Korkut, “Arı düşümleri oluyor, ondan sonra süne belası var başımızda derken ilaçlı tohumu çıkarttılar ondan sonra çayır tırtılı çıktı. Bu iş yapılmaz, maliyetler yükseldi 1200 lira 1300 lira oldu bir çuval şeker arı eğer gelişimini tamamlayamayıp biz şekere dayandıktan sonra bu işin içerisinde çıkamayız” şeklinde konuştu.