MEHMET AYTAÇ

Haber7.com’un haberine göre Hayrabolu Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir tohum firması tarafından bir kısmı Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli çiftçilerinden satın alınan, bir kısmı da firma tarafından üretilen tohumlar, gerekli analiz ve işlemlerin ardından paketlenerek Azerbaycan’a gönderildi.

TRENLE GÖNDERİLDİ

Ambalajlanan 600 ton buğday, 300 ton arpa, 50 ton yulaf ile 50 ton yem bezelyesi tohumu trenle Azerbaycan'a gönderildi. Firma sahibi İrfan Ekmen, 11 yıldır tohum üretimi yaptıkları bilgisini verirken,

5’i ziraat mühendisi, 18 kişilik personelle Türkiye'nin önde gelen tohum üretim firmalarından biri olduklarını dile getirdi. Ekmen, bu yıl en büyük ihracatlarını Azerbaycan'a gerçekleştirdiklerini belirtti.

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesine uygun tohumlar ürettiklerini söyleyen Ekmen; "Globalleşen dünyada bizim durma gibi bir şansımız yok. Ben her şeyden önce ülkemi seven, hizmet eden, ülkeme değer katan yapıda bir insanım. Azerbaycan'a 4-5 yıldır ziyaretlerim oldu. Azerbaycan'ın birçok bölgesini biliyorum. O konuda ülkemize değer katmak için ihracata ciddi şekilde başladık. Bu yıl en büyük ihracatımıza yeni açılan Karabağ bölgesinde o bölgeye uygun, o bölgeye adapte olabilecek çeşitleri ihraç ederek başladık. Türk yatırımcıların, Türk mühendislerin başarılı olabilmesi için buradan tohumlar gönderdik” dedi.

AZERBAYCAN’DA AKILLI KÖY PROJESİ

Ekmen, tohum ihracatını Azerbaycan'da oluşturulan "akıllı köy" projesi kapsamında yaptıklarını belirterek şunları kaydetti: "Bunların birçoğunu kendimiz ürettik, üretmediğimiz çeşitleri de Trakya'da üretim yapılan yerlerden Azerbaycan'a gönderdik. Toplam 28 konteyner civarında bir ihracatımız oldu. 600-700 bin dolar civarında ülkemiz ekonomisine faydası oldu. Ben bundan çok gurur duyuyorum. Azerbaycan'da, o bölgede ilk yeşerecek tohumlar Türkiye'nin ve Trakya'nın tohumları. Bu bize çok gurur veriyor. O bölgedeki başarı ülkenin başarısı gibi oldu. Türk tohumları bütün dünyada iyi algılansın ve Azerbaycan'da da iyi algılansın diye düşündük."

30 BİN DEKARLIK TOHUM

Azerbaycan'a gönderdikleri tohumların 30 bin dekar alanda ekilecek miktarda olduğunu ifade eden Ekmen, "Önümüzdeki günlerde 30 bin dekar alan daha hazırlanıyor. Eğer onlar da yetişirse 30 bin dekara daha yaklaşık 1000 ton civarında tohum verme planımız var. İlk ihracatımız Allah kısmet ederse bu hafta sonu Azerbaycan'da olacak. Hemen ikinci partiyi gönderme durumumuz var" şeklinde konuştu.