CNN TÜRK

Bakan Albayrak, 6 başlıkta KDV ve ÖTV'de çeşitli indirimleri devreye aldıklarını söyledi. Vergi indirimleri, mobilya, beyaz eşya, otomotiv ve konut sektörlerini kapsıyor.

Bakan Albayrak'ın 6 kalemde açıkladığı KDV ve ÖTV indirimleri şöyle:
* Ticari araçlarda KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 1'e indirildi.
* Mobilya sektöründe KDV oranını yüzde 18'den 8'e indirildi.
* Beyaz eşya sektöründe ÖTV oranlarını yıl sonuna kadar sıfıra indirildi.
* 1600 cc altı motorlu araçlarda var olan ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirime gidildi
* Tapu harçlarının yüzde 4'ten 3'e indirilmesini yıl sonuna kadar devam ettirilecek.
* Konut satışlarında KDV oranını yüzde 18'den 8'e indirim uygulamasına yıl sonuna kadar devam edilecek.
Bakan Albayrak'ın konuşmasından diğer satırbaşları şöyle:

* BDDK’yı yeniden kurgulayacağız. Ekonomide tüm göstergelerde pozitif gelişme sağladık. Enflasyonla topyekun mücadele programımıza destek veren STK ve firma sayısı 2 bin 500’ü aştı. Kur ve faizdeki trend aşağı yönlü oldukça ve Enflasyonla Mücadele Programı kapsamında indirim yüzde 10'u aşabilir.

* Özellikle sağladığımız güçlü koordinasyonun yanı sıra kredi faizlerinde 1 aylık süreçte çok ciddi pozitif sonuçlar alıyoruz. Yüzde 40-50'lerin konuşulduğu süreçten bugüne geldiği nokta yüzde 30'ların altına, mevduat faizleri de yüzde 20'lerin altına inmeye başladı. Bu çok güzel bir süreç. Yeterli mi değil. Reel ekonomi açısından baktığınızda finansman, finansmana erişim çok önemli.

"GELİŞTİRMELERİMİZİ ÇOK BAŞARILI SÜRÜYOR"

* Bankalarda yakaladığımız bu sürecin piyasaya olumlu yansıdığını görüyoruz. Vatandaşlarımızın sorun yaşamamasını ben bizzat kişisel olarak takip ediyorum. Bankalar ile sorun yaşayan vatandaşlarımız için oluşturduğumuz 0850 222 2335 nolu çağrı merkezini çok önemli görüyorum. Bizzat bakanlığımız ve ben takip ediyoruz. Gerek para politikaları, gerek maliye politikaları noktasındaki gelişmelerimiz çok başarılı sürüyor.

* Türkiye için olumlu sürecin başladığını çok net ifade edebiliriz. Bizim 7/24 çalışma tempomuz var. Aynı şekilde güven artırıcı adımları atmaya devam edeceğiz. Bugün aynı noktada bu çerçevede baktığımızda tüm kamuoyuyla açıklama paylaşacağız. Gerek kurdaki etkiyle daralan sektörlerimizi canlandırmak için şunları yapacağız.

İŞTE KDV VE ÖTV İNDİRİMLERİ

* Yılsonuna kadar altı başlıkta KDV ve ÖTV indirimlerini devreye alıyoruz.

* Konut satışlarında KDV oranlarında yüzde 18'den 8'e indirim uygulaması devam edecek. 31 Ekim'de bitiyordu, 1 Kasım itibariyle yılsonuna kadar devam edecek.

* Tapu harçlarının yüzde 4'den 3'e indirilmesi de yılsonuna kadar devam edecek.

* Mobilyada KDV yüzde 18'den 8'e inecek. Yılsonuna kadar devam edecek.

Beyaz eşyada da yılsonuna kadar ÖTV'yi sıfıra indiriyoruz.

* 1600 CC altı motorlu araçlarda ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirime gidiyoruz.

* Ticari araçlarda KDV'yi yüzde 18'Den yüzde 1'e indiriyoruz.

"EN KÖTÜSÜNÜ GERİDE BIRAKTIK DEMİŞTİM"

* Çok önemli adımlar ekonomimizin daha hızlı ilerlemesi için yılsonuna kadar bu adımları işleyeceğiz. Bire bir ben takip ediyorum.

* Eylül enflasyonu için en kötüsünü geride bıraktık demiştim. Adım adım iyileşmeyi sağlayarak bu trend devam edecek. Birileri Türkiye için kriz çığırtkanlığı yapsa da ekim ayı enflasyonu ile inşallah ne kadar güçlü bir süreç ve pozitif gelişmelerle teker teker bu olumlu gelişmeleri göreceğiz.

* Eksiklerimizi performanslarımızı hayata geçiriyoruz. Vergi mevzuatının sadeleşmesi ve vergi süreçlerinde daha etkin metotların sürprizlenmesi için tüm bu adımlar hayata geçireceğiz.