ENEZ MEKTUBU - Ulaş DEMİRAY

Enez tüm zenginliklerine rağmen gelişmiyor ve yerinde sayıyorsa, sık sık tekrarladığım gibi hiçbir Edirne Valisi “Ben Edirne’de görev yaptım” diye övünmemelidir. Birkaç istisna hariç Edirne Valileri, gelip, Enez’e tek bir çivi çakamadan atanıp gitmişlerdir. Edirne’yi sadece merkez ilçe sınırları olarak düşünmek ve daha ötelere açılamamak suretiyle bir nevi Protokol Valisi anlayışı ile yönetmekle yetinmişlerdir. Şimdiki Valimiz Ekrem Canalp bu hudutları aşarak Enez’e erişmeyi başarabilenler için en iyi örneklerden biridir.

***

Enez Gümrük Kapısı’nın açılması, gerekli alt yapı çalışmalarının neredeyse sonuna gelinmesi ve muhtemelen bu yaz sonunda Limanın işlevsel hale getirilmesi Sn. Valimizin Enez odaklı unutulmayacak bir hizmetidir. Bayram öncesinde Enez Kaymakamı Sn. Şükrü Alperen Göktaş ile yaptığımız kısa bir sohbet sırasında Enez’de, yine Valimizin elle tutulur projelere imza atmaya hazırlandığını öğrendim.

***

Bunlardan birincisi "Enez A tipi Mesire Alanı" diye isimlendirilen alanın Edirne Özel İdaresi tarafından kiralanıp daha da geliştirilerek işletilmesi… Bu alan, hali hazırda zaten pek çok alt yapı hizmeti tamamlanmış olan Dallık alanımıza bitişik, yaklaşık 10 dönümlük alan... Burası Orman Bakanlığından kiralanarak içine çadırlı konaklama ve Karavanların yararlanabileceği, spor alanlarının da bulunacağı bir tesis olarak bu yıl hizmete girecek. Bu alan Enez Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne pazarlık usulü ile kiraya verilecek. 2-3 yıldır anlamsız bir şekilde işlevsiz duran bu tesis böylece işe yarar hale gelecek. Bu hizmeti alkışlamakla birlikte işletmesinin Enez Belediyesi’ne verilmesinin daha doğru olacağının da en kısa zamanda anlaşılacağını umuyorum.

***

Sn. Kaymakamımız bu sohbet sırasında yine Vali’miz ve Özel idaremiz tarafından 2 proje üzerinde daha çalışıldığını anlattı. Enez’imiz bu projeler gerçekleşirse bir müze ve bir kütüphane kazanacak. İl Özel İdaresi ve Kültür Bakanlığı ortak çalışması sonucunda yıkılan Atatürk İlkokulu’nun yerine, yani Meriç nehrine çok yakın bir alanda yapılması planlanan Kütüphane Projesi hazır… Ödenek bekliyor. Eski kaymakam lojmanında başlatılan Kütüphane yapım çalışmasının binanın çürük olduğunun anlaşılması ile iptal edildiği ve bu yeni projeye yönelindiği anlaşılıyor.

***

Müze ise Cumhuriyet Meydanı’ndaki Eski Belediye Lojmanları’nın yıkılması ile ortaya çıkan, arkeolojik kalıntıların bulunduğu çukur üzerine yapılacak. Bence en heyecan verici proje de bu olsa gerek. Böylelikle hem bir MÜZE kazanılacak, hem de şehrin göbeğinde çöplük alanı haline gelmiş olan bu çirkinlik ortadan kalkmış olacak.

Olabilir mi? Bu Vali varken olur. Umarım görev ömrü bu projeleri gerçekleştirmeye yeter. Kaymakam GÖKTAŞ bu konuda çok önemli mesafeler alındığını hatırlatarak bu projelerin gerçekleşeceğine inandığını vurguluyor.

***

Sayın Valimizin bu duyarlılığını, Enez’e verdiği bu önemi hafızalarımıza kaydetmeli ve her gelen Vali’ye, her dönem iktidar milletvekillerine hatırlatmalıyız. Gerçi bunların sadece yapılmış olması da yetmiyor. Enez’de bugün hala bir toplantı, bir tiyatro, bir konferans bir, galeri, bir etkinlik salonu yok. Umarım bu projelerle bir taşla 3-4 kuş vurularak bu eksiklikler giderilebilir. İşletmesi de bugünkü Enez Eğitim sorumlularının sorumsuzluğuna bırakılmaz ve 100 de 100 randımanla çalıştırılır.

***

Biliyor musunuz? Bugün Enez İlk-Orta ve Lise öğrencileri arasında hala okuyup yazamayan öğrenciler var. Enez Eğitim Sistemi yerlerde sürükleniyor. Bu; başta öğrenci velileri olmak üzere tepki göstermeyen herkesin, hepimizin ayıbı…