HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL 

Orhan Saatçioğlu'nun arşivi Keşan'ın yakın tarihine tanıklık ederken, arşivde Türk Sanat Müziği sanatçısı Emel Sayın'ın 1950'li yılların sonunda Keşan'da memur olan babası Ahmet Sayın ile sinema sanatçısı Türkan Şoray'ın babası Halit Şoray'ın da vesikalık fotoğrafları yer alıyor. 

Keşan'da 1927 yılında babası İsmail Saatçioğlu tarafından kurulan fotoğraf stüdyosunda 9 yaşından bu yana 68 yıldır fotoğrafçılık yapan Orhan Saatçioğlu, gelişen teknolojiye ve ilerleyen yaşına rağmen mesleğini sürdürüyor. 1950 yılından bu yana fotoğrafçılık yaptığını belirten Saatçioğlu, "Babam İsmail Saatçioğlu fotoğraf stüdyosunu 1927 yılında açmış. 91 yıldır bu işyeri açık. Gece-gündüz çalışırım. Bu işinde uzmanıyım. Eski sistemi çok iyi biliyorum. Bu konuda uzmanım. ama yeni sistemi de öğrendim. Dijital olarak baskı yapabiliyorum. Tabi fotoğrafçılığın eski durumu kalmadı. Teknoloji ilerledikçe, meslekte farklı bir hal aldı. Eski işler bitti. Bende artık keyfi olarak fotoğrafçılık yapıyorum. Sabah saat 07.00'de gelirim, akşam saat 16.00'da kapatırım" dedi. 

FOTOĞRAFLARA BAKTIKÇA GURURLANIYORUM

Orhan Saatçioğlu, 91 yıldır hizmet veren işyerinin Keşan'ın tarihine ışık tutan eski fotoğraflar ve makinelerle bir müze görüntüsüne kavuştuğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Hayatımızı bu işe verdik ve bu işten her şeyimizi kazandık. 2 oğlum var. Ama onlara bu mesleği yaptırmadım. İstanbul'da ithalat işi yapıyorlar. Fotoğrafçı olduğuma pişman değilim. Güzel ve zevkli bir meslek. Ancak benden sonra devam etmeyecek. Ama çektiğim fotoğraflara baktıkça gururlanıyorum." 

SİYAH-BEYAZ VESİKALIK FOTOĞRAFLARLA TARİHE TANIKLIK EDİYOR  

Orhan Saatçioğlu'nun işyerinde sergilediği arşivinde, Türk Sanat Müziği sanatçısı Emel Sayın'ın 1950'li yılların sonunda Keşan'da memur olan babası Ahmet Sayın ile sinema sanatçısı Türkan Şoray'ın babası Halit Şoray'ın da vesikalık fotoğrafları yer alıyor. İşyerinin duvarları ve cam masalarını ise eski belediye başkanları, bürokratlar, müzisyenler, sanatkarlar ve işadamlarının fotoğrafları süslüyor.  Saatçioğlu ayrıca işyerinde 123 yıllık tarihe sahip olan antika fotoğraf makinesi olmak üzere birçok makine ve baskı aletini de sergiliyor. 

Babasından devraldığı fotoğrafçılığı 68 yıldır sürdürüyor