Güneş enerjili bisikleti ile Türkiye üzerinden Kazakistan’a gidiyor

 

Fransa’dan yola çıkan ve Kazakistan’a ulaşmayı amaçlayan bisikletçi Sylvain Machefert, güneş enerjili bisikletiyle 2 ayı süren yolculuğun ardından dün Keşan’a ulaştı.

Güneş enerjisi ile çalışan bisikleti üreten Machefert, Fransa’dan Kazakistan’ın Astana kentine 11 bin kilometrelik bir geziye çıktı. Kendi imkanlarıyla yaptığı ve güneş enerjisi ile çalışan bisikletiyle yola çıkan Machefert, Edirne ve İstanbul yolcuğuluğunun ardından Keşan’da bir gün kalacağını ve Gelibolu üzerinden belirlediği yol haritasındaki illere de uğrayarak Kazakistan’a gitmeyi hedeflediğini söyledi.

Keşan’da dün, Keşan Doğa Çevre ve Kültür Derneği’ni (DOÇEK) ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eşme ve DOÇEK üyeleri tarafından ağırlanan Machefert’in bugün sabah saatlerinde yeniden yola çıkacağı belirtildi.

Machefert’e tercümanlık yapan ve bisiklet hakkında teknik bilgi veren Hakan Eşme, şunları söyledi: “Arkadaşımız bisikletini tamamen kendi imkanları ile üretmiş. Kendisi zaten bilgisayar mühendisiymiş. Bisiklet normal olarak pedal çevirerek hareket ediyor. Ancak bayırlarda sürücünün yorulduğu anlarda güneş enerjisi ile şarj olan aküler vasıtasıyla hareket eden motoru devreye sokarak biraz dinlenmiş oluyor. Bisikletin arkasına da kendi kişisel eşyaları için özel bir bagaj imal etmiş. Biz de arkadaşımıza DOÇEK olarak gerekli misafirperverliği göstererek ağırlamaya çalıştık.”