Keşan İlçe Müftüsü Süleyman Yeniçeri, bu gece sahura kalkılmasıyla başlayacak olan Ramazan Ayı nedeniyle açıklamada bulundu.

Açıklamasına, ‘Ramazan geldi hoş geldi, hoş geldin ya şehri Ramazan’ diyerek başlayan Yeniçeri, Ramazan ayına sayılı günler kala Keşan’da arzu ettikleri bir hazırlık görememeleri üzerine Keşan Belediyesi’ni ziyaret ettiklerini ve Belediye Başkanı Mehmet Özcan tarafından isteklerine olumlu yaklaşıldığını bildirdi.

Ramazan ayı nedeniyle müftülük olarak ilçenin belirli yerlerine asılacak afiş ve bilboardlar için hazırlanan görsellerden söz eden Süleyman Yeniçeri, “Bu hazırlığımızı Belediye Başkanı Mehmet Özcan’la paylaştık ve olumlu karşıladı.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yılki Ramazan ayında ‘Hiç kimse kimsesiz kalmasın bu Ramazan ve her zaman’ temasıyla hareket ettiğini belirten Yeniçeri, “Biz de İlçe Müftülüğü olarak bu temanın içini dolduracak faaliyetler yapmayı düşünüyoruz. Bu da kimsesiz, yoksul, sahipsiz insanları araştırıp, müftülük personelince  ziyaret edilmesi, kardeş aileler tespit edilmesi gibi.” şeklinde konuştu.

Yaz Kur’an kurslarının da başladığını hatırlatan Süleyman Yeniçeri, Yaz Kur’an kurslarının yıl içerisindeki kurslar gibi değil de sosyal faaliyetleri de içine alacak şekilde devam ettiğini bildirdi. Geçen yıl Yaz Kur’an kurslarında öğrencilerin, Kur’an eğitimi almalarıyla birlikte sportif faaliyetlere ağırlık verdiklerini söyleyen Yeniçeri, bu yıl ise sokak oyunlarına ağırlık verilmesinin planlandığını kaydetti.

“İnsanlarımız yalnız, kalabalıklar içinde yalnızlar var.” diyen Yeniçeri, şunları dile getirdi:

“Teknoloji de insanları bir nevi yalnızlığa itiyor. İnsanın malı, mülkü, mevkisi olabilir ama bir nevi iç dünyasında yalnızlığı yaşıyor. Çocuklarımızda bu elektronik aletlerden dolayı, bizim çocukluğumuzda yaşadığımız oyunları oynayıp öğrensinler, sosyal gruplar oluşturarak takımlar halinde sokak oyunlarını oynayabilsinler istedik. Bununla ilgili de Edirne Belediyesi’nde görevli psikolog Esra Hanım’dan bahsettiler. Bu konuda destek verebileceği ve uzmanı olduğu söylendi, biz de kendisini davet edeceğiz. Esra Hanım’dan hem hocalarımıza hem de kursiyerlerimize bu konuda yardımcı olup, sokak oyunlarını öğretmesini isteyeceğiz.”

Keşan merkez, belde ve köy imamlarından bu yıl Ramazan ayında iftar düzenlemeleri konusunda talep de geldiğini belirten Süleyman Yeniçeri, “Ben de kendilerine verebileceklerini söyledim, bunun çalışmasını yapacağız, sponsor bulabilirsek iftar vermeyi düşünüyoruz. İftarlarımızı yaygınlaştırmaya çalışacağız. Hem geleneğimizde olan hem de bir kişiye iftar ettiren o iftar ettirdiği kişinin sevabını alır.” dedi.

Bu yıl Ramazan ayının da yine yaz mevsimine ve uzun günlere denk gelmesiyle ilgili de düşüncelerini aktaran Yeniçeri, şunları ifade etti:

“Oruç; ibadettir. İbadet yılın her gününe yayılıyor. Bizim cenabı Allah’la pazarlık yapma imkanımız yok. ‘Ey Allah’ım ben bunu kısa günlerde tutarım ama uzun günlerde tutmam ha!’ diye bir şansımız yok. Kısa günlerde tutarken, ‘Ey Allah’ım bu niye böyle kısa oldu’ diye bir şey demedik de uzunken mi diyeceğiz. Neticede birkaç saat uzun olmasının bir takım zorlukları var ama bunun yanına dinin bir takım vermiş olduğu kolaylıklar da bilinmiyor. Dinin katı kuralları var zannediliyor. Halbuki öyle değil. Eğer mesleğinden dolayı arazide, bağda, bahçede, kendi sağlığını tehlikeye sokacak kadar zorluyorsa bu oruç o andan itibaren orucunu açmaya cevaz var. Ama bu keyfi değil. Kur’an-ı Kerim’de oruçtan bahseden ayette kim hasta ise, seferi ise bir zorluk anında bozulabileceği ayetleri var. Oruç tutan insanlardan böyle bir ifade duymadım, tutmaya niyeti olmayan insanlardan bu tür söylemler geliyor.

Bir insan oruç tutmak istemiyorsa zorla tutturamayız. Bir insan oruç tutamayacak kadar hastalığa ve halsizliğe maruz kalıyorsa orucunu yiyebilir daha sonra tutabilir. Bazı durumlarda orucu bozmaya cevaz veriliyor.”

Ramazan ayında kötülüklerin azaldığına da dikkat çeken Süleyman Yeniçeri, “Bunu sadece ben değil, emniyet istatistikleri de gösteriyor. İnsanlar iyiliklere yöneliyor, bu ayda yardımlaşma duyguları kabarıyor.” şeklinde konuştu.

Ramazan ayında ilçede bulunan içkili lokantaların da faaliyetine ara vermesi gerektiğini belirten Yeniçeri, “Bu benim şahsi düşüncem. Bence kapatılması gerekiyor. Ramazan ayına belli bir saygı, hürmet gösterilmesi açısından gerekir. Tabii ki biz, ‘kapatın’ çağrısı yapmıyoruz ama bunları insanlar kendi içinden gönülden gelerek yapması gerekir. Biz insanların oruç yemesini de istemiyoruz, oruç tutan insanlara saygı olması şeklinde. Bu saygıyı kimi görüyoruz kimi görmüyoruz. Sokakta oruç yiyen insanlar var. Bu saygı da oruç tutan insanların hakkı. Bu saygıyı göstermiyorsa da zorla gösterilmez, tepesine binin manası çıkmaz ve böyle bir şeyi de dinimiz emretmez. Dinde şiddet, zorlama yok. Ne oruç tutanın oruç tuttuğundan dolayı ayıplanması, ne de tutmayanların breh zındık breh fasık breh kafir gibi kötü ifadelerle kötülenmesi aşağılanması doğru değil. Bunlar birlik ve beraberliğimizi zedeler. Sonuçta beraber yaşama olgunluğunu ve kültürünü göstermeliyiz ki, ben Keşan’da bu olgunluğu görüyorum. Ne oruç tutan insana oruç tuttuğundan dolayı baskı uygulanıyor ne de tutmayana neden tutmuyorsunuz gibi bir yaklaşım yok.” dedi.

Edirne Valiliği’nin talimatı ile camilerden merkezi vaaz sisteminin kaldırılacağını bildiren Süleyman Yeniçeri, merkezi ezan sisteminin de Ramazan ayının sonunda kaldırılacağını kaydetti. Merkezi ezan sisteminin Ramazan ayı dolayısı ile kargaşaya yol açmaması amacıyla Ramazan ayı sonuna ertelendiğini belirten Yeniçeri, şunları ifade etti:

“Artık camilerde imamlar kendileri ezan okuyacaklar. Sonuçta şöyle bir şey ortaya çıkıyor; bizim ezanımız okunuyor, hocaya ihtiyacımız yok. Sanki merkezi sistemden okunan ezanın hocanın yerini tuttuğu gibi bir kanaat var. Bunu da Diyanet diyor ki; canlı bir şekilde her camide bir hoca görev yapsın, ezanı da hoca okusun. Bu merkezi sistem din görevlisinin yerine tutmaya başladı. Bu sistem, personelimizde de belli bir rehavet oluşturabiliyor; nasıl olsa ezan okunuyor, çok erken gitmesem de olur şeklinde. Dolayısı ile ezan okunduğu zaman hocamız oradadır, okuduğu ezanda bunu pekiştirmiş olur.”

Keşan halkının Ramazan ayını tebrik eden Süleyman Yeniçeri, “Cenabı Allah, hayırlı ve mübarek eylesin.” dedi.

Son olarak Tekirdağ’ın Süleyman Paşa ilçesine tayini de çıktığını hatırlatan Yeniçeri, Keşan’da önümüzdeki Ağustos ayında görev süresinin 6 yılının tamamlanmış olacağını ve normal görev süresini doldurduğunu bildirdi.

Süleyman Yeniçeri, Ramazan ayının bitimine kadar Keşan’da olacağını da sözlerine ekledi.