“Koca Pelvan ve Sarı Kızan”, editörlüğünü Şeref Kurtis’ın yaptığı, Edirne/Ceren Yayıncılık tarafından 2017 yılı sonunda yayımlanan, ANIL ERGİN’in ilk romanının adı.. Kitapta, Anıl Ergin’in özgeçmişi hakkında bilgi yok..Anıl Ergin kimdir, bilmiyorsunuz!
Roman, başlangıçta bir anı romanına benziyor…Bu yüzden romanın başlarında roman kahramanı “Ismayıl”’ın Anıl Ergin olabileceğini düşünüyorsunuz ..Ancak okudukça anlıyorsunuz ki roman kahramanı “Ismayıl”, Anıl Ergin değil….Çünkü, roman kahramanı “Ismayıl” , yedi kez başpehlivan olan bir Kırkpınar Başpehlivanı, oysa Anıl Ergin diye bir pehlivan yok.
*
Pekî romana göre, yedi kez Kırkpınar başpehlivanı olan “ISMAYIL” kim? Böyle bir pehlivan var mı gerçekten? 0 zaman, kitabın ön kapağı üzerinde yazılı olan ” Bir Trakya Masalı” cümlesini anımsıyorsunuz..Acaba, gerçek kahramanlara benzeyen romandaki kahramanlar masal kahramanları mı? Bu soruların cevabına romanda değil ama, araştırdıktan sonra ulaşıyorsunuz.
*
Google’den öğrendiğime göre Anıl Ergin, Lüleburgaz Belediyesi’nde memur olarak çalışan 1980 doğumlu , üniversite mezunu genç bir yazar. Ve roman kahramanlarının çoğu, Atatürk zamanında ilk şeker fabrikasının kurulduğu Alpullu’ya 3-4 km.  mesafedeki pancar yetiştirirciliği ile ünlü PANCARKÖYÜ’nden.
*
Babaeski’ye yirmi km kadar uzaklıktaki Pancar Köy,1981 yılında, Pancar Köy civarında yapılan bir askeri tatbikat sırasında, yakıt yüklü tatbikat uçağının düşmesi sonucu 65 askerin şehit 
olmasıyle ülke basının gündemine “Pancarköy Faciası” adıyla oturmuş olan bir koy..22 eylül 1981 günü yaşanan bu elim olay,Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tarihinde , tatbikat sırasında en fazla kayıp verilen uçak kazası olarak tarihe geçmiş .(Google)
*
Romanın konusu ilginç:.Eski bir güreşçi olan, ancak ,şimdi Tekirdağ ‘da heykeli bulunan ve Kırkpınar’da üst üste dokuz kez Kırkpınar Başpehlivanlığı ,toplamda on üç yıl baş pehlivanlık kazanan,1908 -Bulgaristan’ın Kırcaalii Kasabası Alkaya Köyü doğumlu Tekirdağlı Hüseyin lakaplı Hüseyin Alkaya’yı , başpehlivan olmazdan önceki yıllarda, köyde düzenlenen bir güreş turnuvasında yaptıkları bir güreşte yendiği sırada ayağından sakatlanıp ömür boyu topal kalan, bu yüzden güreşi bırakan ve geçinmek için Pancar Köy’de çarıkçılık , daha sonra kıspet dikme işiyle uğraşan, zamanla,ülke çapında aranan bir kıspetçi olma başarısını elde eden , bu nedenle Topal Usta ya da K0CA USTA lakabıyla anılan “Koca Pelvan” RASİM USTA’nın, dedesi ve babası da es-
ki birer güreşçi olan roman kahramanı İSMAİL’e ve İsmail’in arkadaşı Şeref’e yaptırdığı sıkı antrenmanlarla, yağlı pehlivan güreşinin inceliklerini öğretmesinin öyküsü.
*
Bu romanda “SARI KIZAN” lakaplı “Ismayıl”’ın YEDİ KEZ Kırkpınar Başpehlivanı oluşuna ,Sarı Kızan’ın arkadaşı olan Şeref’in ise pehlivanlıkta dikiş tutturamayıp, Türkiye’nin başta gelen deri fabrikatörlerinden biri olma başarısını elde edişine ve Koca Pelvan ya da Koca Usta’nın diktiği kıspetleri giyen pehlivanlardan bu kıspetleri toplayarak, Koca Usta’nın kıspet dükkanını müzeye çevirişine tanık oluyor, “ahde vefa” adına göstermiş olduğu bu örnek davranışa hayran oluyoruz.
*
0 günkü koşullarda Kepirtepe Öğretmen Okulu gibi yatılı bir okulu kazanamamış ama okumak isteyen köy çocuklarının bulundukları köyden, Lüleburgaz gibi kasabalarda okumak için hangi sıkıntılara göğüs gerdiklerini, yaşadıkları bu sıkıntılar karşısında, eğitim ve öğretmenleri hakkındaki ilginç yorumlarını, yine Sayın ANIL ERGİN’in kaleminden öğreniyoruz.
*
Balkan Göçmeni insanların yaşadığı PANCAR KÖY’de, argo konuşmaları ve hitaplarıyla birlikte, Balkan Göçmenleri’nin 1960’lı yıllarda konuştukları Türkçe ile süslenmiş olan roman, bu yapısı ile özgün bir yapıt olma özelliğini taşıyor.
*
Bizleri; davulların vurduğu, zurnaların çaldığı , cazgırların haykırdığı , peşrevlerin çekildiği,Kel Aliçolu, Adalı Halilli, Koca Yusuflu,Kurtdereli Mehmet Pehlivanlı ve Tekirdağlı Hüseyin’li günlerdeki ve daha sonraki yıllardaki, Sarayiçi’ndeki Kırkpınar Er Meydanı’na götürdüğü için ve Türk Kültür Hazinesi’ne armağan ettiği bu anı romanı için sayın ANIL ERGİN’i kutluyor, kendisine sevdikleriyle birlikte geçireceği sağlıklı, uzun, üretken bir yaşam diliyorum..Üstat; elinize , beyninize , kaleminize sağlık..İyi ki yazdınız!
……………….*………………..
Mart 2018-