Sıcak demircilik mesleği zor günler geçiriyor


15 yılı aşkın bir süredir sıcak demircilik işiyle ailesini geçindiren demirci ustası Savaş Ülgün, son zamanlarda işlerin çok azaldığını mesleğinin artık yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Yeni neslin artık bu mesleğe ilgisinin yok denecek kadar az olması nedeniyle çırak bulamadıklarını da belirten Ülgün, “Gençler bu mesleğe ilgi göstermiyor. Biz son oluruz bizden sonra bu bacayı tüttüren ve bu ocağı yakan zor bulunacak” dedi.

BU İŞİ ÖĞRENMEK İÇİN ÇIRAKLIK ŞART

Uzun yıllar çıraklıktan yetişerek, usta olduğunu ifade eden Ülgün, şunları söyledi: “Sıcak demirci ustası olabilmek için çekirdekten yetişmek gerekiyor. Ancak demircilik mesleği günden güne yok oluyor. Gençler bu mesleğe ilgi göstermiyor. Ayrıca mesleğimiz teknolojiye de yenik düştü. İşlerimiz eskisi gibi yoğun değil. Şu anda sadece evimizi geçindirebilecek kadar para kazanıyoruz. Teknoloji ile rekabet edecek gücümüz de yok. Bu mesleğin yaşaması için genç nesillerin ilgisi kadar vatandaşın emeğe saygısı da önemli. Ancak demircilik mesleği her geçen gün yok olmayla karşı karşıya. Günümüzde birçok işi iş makinelerinin yapıyor olması nedeniyle kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalan meslek guruplarından olan demircilik zanaatı adeta can çekişiyor.”