Yine bir gazete haberi : “ENEZ’E GİRİŞ TAKI YAPILIYOR”...  Maliyeti 200 bin TL olan bu projenin %70’ini Trakya Kalkınma Ajansı,  % 30’unu da Enez Belediyesi karşılayacak. Başkan Bostancı “Şimdiden herkese hayırlı olsun” diyerek önemli bir hizmet(!) yapmanın övüncünü paylaşıyor.

Trakya Kalkınma Ajansı ile ilgili olarak çoğu kez gözlemlerimi yazma girişiminde bulundum. Ama hep erteledim. Ajansın bu girişimi nedeniyle artık bir kaç satır yazmak gerektiğini düşünüyorum. Gerçi bu haberden sonra uzun uzun yazmaya da gerek kalmadı. İşte olayı ve bu kuruluşun ne olup ne olmadığını anlatmak için en güzel örnek bu. Ajansın  (yani Kalkınma Ajansının) enez’in kalkınması için değerlendirip, uygun bulduğu ve kredi verdiği proje bundan ibaret. Taştan bir “Tak” yapılacak, üstüne de 2 bayrak dikilecek ve Enez’in kalkınmasına böylece çok önemli bir katkı sağlanmış olacak. Yersen.

***

Her ne kadar bu projeye 60 bin TL yatıracağı bildiriliyorsa da o 60 bin TL’nin de çeşitli kurnazlıklar yapılarak Belediye’den 5 kuruş çıkmadan bu işin sonuçlandırılacağını biliyorum. Ama Belediye, bu iş için 60 bin TL ödemeyi gerçekten göze almışsa bu zevksizliğe, bu ilkelliğe, bu israfa yazıktır diyorum. Bu proje parası ile –örneğin Kadir Topbaş Parkı düzenlemesi, Pazar yeri gibi-  inanılmaz işler başarılabilecekken bu yapılmak istenene “Kel başa şimşir tarak..” denir. Enez’in önceliği bu mu olmalı?

***

Bence bu proje;  Enez Belediyesi’nden çok Trakya Kalkınma Ajansı’nın projesidir. Sanırım geldiler ve bizim Sayın Belediye Başkanımızı ikna ettiler... Sonuçta kim bilir hangi yandaşa verilecek gibi de ihale edildi. Yani,  bayram değil, seyran değil,  Ajans bizi niye öpsün? Şimdi Belediye Başkanı çıkıp “Hayır, bu proje benim seçim bildirgemde de vardı” diyebilir mi?  Bekleyip görelim.

***

Bir marka olacaksa Enez’e bir çivi bile çakılırken kırk kere düşünülmesi, uzmanlara danışılması, hatta yarışma açılması gerekir.  Böyle sıradan, belki de birkaç yıl sonra yıkılması bile söz konusu olacak böyle UCUBE’lerle, kasaba ve köylerden alınacak ilham ve örneklerle Enez’i marka yapamazsınız.. Bunu, bizim kendinden başka akıl tanımayan Belediye başkanımız Sayın Bostancı anlamasa da Trakya Kalkınma Ajansı’nın uzman (!) ekibinin böyle bir proje ile Enez’in kalkınmasına yararlı olunamayacağını bilmesi gerekir. Böyle “Ben yaptım oldu” projelerine  meslek odalarının da, merkezi hükümet yetkililerinin de, Enez sevdalısı olduğunu iddia edenlerin de  karşı çıkmaları ve izin vermemeleri  gerekir.. Çünkü Enez sıradan bir kasaba değildir. Sadece “Enezlilerin” değil Trakya’nın gözbebeğidir.

***

4-5 yıl evvel Kartopu Enez gönüllüleri Derneği olarak aynı ajansa sunulmak üzere bir proje hazırladık. İstediğimiz bir seramik fırını ve yardımcı malzemelerdi. 100 bin TL civarında bir maliyetle Enez’de, ham maddeye para vermeden, çevreyi kirletmeden, Enez’in tarihine ve turizme yakışır magnetler ve Arkeolojik  İmitasyon ürünlerle üretim yapacak ve bu iş için 9 ay süreli kurs açıp personel yetiştirecek, sonuçta da Enez’de olması gecikmiş önemli bir istihdam ve üretim yaratacak bir projeydi.  Trakya Kalkınma Ajansı’nın uzmanları bu projeye destek vermediler.  Ama aynı yıl, Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi’nin imkanları ile her zaman, çok daha fazla desteklenme imkanı olan ve zenginler kulübü sayılabilecek 2 yelken kulübünün her ikisine birden katkı sağladılar.

Bu yelkencilere destek verip bizim projemizi yok sayan kalkınma ajansının işleyişi, ya da işleyemeyişi konusunda da yazılabilecek çok şey var. Ama şimdilik bu örnekler yeter. Umarım bir yanıt gelir ve kamuoyu önünde tartışır, bilmediklerimizi öğreniriz.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ