HABER MERKEZİ

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2023 yılı Damızlık Düve Alım Desteği ile ilgili genel şartlar hakkında bilgi verirken, damızlık gebe düve için 100 bin TL/baş, damızlık gebe manda için ise 70 bin TL/baş destek ödeneceği bildirildi.

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Damızlık Düve Desteklemesi ile ilgili genel şartlar şöyle aktarıldı; “Düve alım desteği başvuruları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine 11 Aralık 2023 – 07 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. Başvuru sahiplerinin 14.09.2023 tarihinden önce işletme numarası, 8 ay ve üzeri yaş dişi hayvan sayısı 50 baş altında olmalıdır. Başvuru aşamasında istenilecek belgeler: başvuru alım dilekçesi, başvuru formu, var ise hayvancılık/ziraat alanında eğitim aldığına dair belge, var ise gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge, var ise işletmenin ari/organik niteliğine dair belge, var ise engelli sağlık kurul raporu, işletme mülkiyet belgesi, yem bitkisi ekilişi var ise çks belgesi. Önemli şartlar: Damızlık düvelerde/mandalarda brucella hastalığı için; 3-6 aylık dişi buzağı iken B.abortus S-19 Konjuktival aşısı ile aşılanmış ve ilk aşılamadan 4-12 ay sonra söz konusu hayvanlara tekrar aşı yapılmış olmalıdır(Hastalıktan ari işletmeler hariç), 12 aydan büyük olanlarda/13. aydan gün alanlar için Bakanlık il/ilçe müdürlüklerince alınan numunelerin, Bakanlığa bağlı laboratuvarlarca yapılan test sonuçları negatif olmalıdır. Tüberküloz yönünden Bakanlık il/ilçe müdürlüklerince yapılan tüberkülin testleri negatif olmalıdır. (Hastalıktan ari işletmeler hariç testler son 6 ay içinde yapılmış olmalıdır.) Düvelerin/mandaların temin edileceği yerler; Düveler, düve/manda yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden, yetiştirici/üretici örgütleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ve iştiraklerinden temin edilmelidir. Damızlık düveler aynı ırka ait anne ve babanın kızlarından olup, melez olmayacaktır. Gebe düveler; aynı ırktan suni tohumlama yoluyla ya da Bakanlıkça izin verilen boğalardan tabii tohumlama ile gebe bırakılmış olmalıdır. Satın alınacak damızlık hayvan ırkları: Etçi Irklar: Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgium Blue. Kombine Irklar: Simental(Fleckvieh), Brown Swiss, Mondbeliard (Tokat İli Tam Puan). Sütçü Irklar: Holstein, Jersey (Tokat İli Tam Puan), Manda (Tokat İli Tam Puan).”

DESTEKLEME ORANLARI…

1 Mayıs'ı kutlayan işçiler, Edirne'den seslendi 1 Mayıs'ı kutlayan işçiler, Edirne'den seslendi

Öte yandan, damızlık gebe düve için 100 bin TL/baş, damızlık gebe manda için 70 bin TL/baş, 8-15 aylık damızlık boş dişi sığır 50 bin TL/baş, 8-15 aylık damızlık boş dişi manda 35 bin TL/baş. Hibe oranı yüzde 30 – 50. Son başvuru tarihinin 7 Ocak 2024 olduğu bildirilen düve alım desteği için şahsen başvurulması gerektiği de aktarıldı.