ŞEN: İNSANOĞLUNU YAKINDAN İLGİLENDİREN BİR MESLEK GRUBUNUN MENSUPLARIYIZ
Burada, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Dünyada çiftçilik mesleğini yapan herkesin Çiftçiler Günü’nü kutladığını dile getirerek sözlerine başlayan Şen, bütün insanoğlunu yakından ilgilendiren bu anlamlı meslek grubunun mensupları olan kıymetli çiftçilerin Çiftçiler Günü’nü kutladığını ifade eden Şen, “Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu 14 Mayıs 1946 tarihinde, kurulmuş olup, Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin de üyesi olduğu bu kuruluş kısaca İFAB olarak bilinmektedir. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kuruluş günü olan 14 Mayıs, bu federasyona üye olan ülkelerde ‘Dünya Çiftçiler Günü’ olarak kutlanmaktadır. Türkiye’de uluslar arası federasyona üye olduğundan ülkemizde de 14 Mayıs Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır.” dedi.
TOPRAKLARIMIZA İYİ BAKMALI, BİLİNÇLİ OLMALIYIZ
Çiftçilik mesleğini yapmanın ve çiftçilere hizmet etmenin kutsal olduğunu vurgulayarak sözlerine devam eden Hasan Şen, çiftçilik yapmanın adeta bir ibadet olduğunun altını çizerek, “Bir çiftçi düşünün ki kuru bir tohumdan, emek ve sabırla nasıl da canlı, lezzetli, doyurucu yiyecekler ve giyimin ham maddesini yetiştiriyor. Toprak bizim hayatımız, geleceğimizdir. Biz toprağımıza iyi bakarsak, toprağımızda bize daha çok ve kaliteli verimli ürün verir. Geleceğimiz için tarım yaptığımız topraklara iyi bakmalı bilinçli olmalıyız. Toprağımızı korumak ve bilinçli olmak için devletin biz çiftçilere verdiği imkânları kullanarak danışmanlık hizmeti almalıyız ki, hata oranını en aza indirmeliyiz. Keşan Ziraat Odası olarak, Bakanlığımızın desteklemiş olduğu tüm birimlerde mazot, gübre gibi konularda çiftçilerimize prosedür konusunda yardımcı oluyoruz.
5 ZİRAAT MÜHENDİSİ İSTİHDAM EDİYORUZ
Odamızda 3 adet danışman ayrıca 2 ziraat mühendis olmak üzere toplam; 5 ziraat mühendisi istihdam etmiş bulunmaktayız. Özellikle Tarım Danışmanlarımız rutin olarak köy ziyaretleri yaparak, çiftçilerimizin arazileri gezilerek, hastalık ve zararlılar konusunda ve verimliliğin arttırılması konusunda bilgi ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Çiftçilerimize ve odamıza gelen her üreticiyle, delege ve muhtarlarla da görüşerek danışmanlık hizmet vermekteyiz. Ayrıca telefonla arayarak görüş isteyen çiftçilerimize de yardımcı olmaktan mutluluk duymaktayız.” diye konuştu.
ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ, ÇİFTÇİMİZ DE BİZİM YANIMIZDA
Keşan Ziraat Odası olarak hizmet alanlarını her yıl biraz daha geliştirmekte olduklarının altını çizen Şen, çiftçilerimin toprak, yaprak ve su analizlerinin öneminin anlatıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi; “Toprağın hangi tür gübreye ihtiyacı var, toprağın neyi noksan, nasıl bir ıslah çalışması yapılabileceği konusunda yönlendirmede bulunulmaktadır. Çiftçilerimiz, ürününü her koşulda güvence altına almalı. Sigorta kapsamında güvence altına alması gerekmektedir. Çiftçilerimiz mağduriyetlerinin bir kısmını sigorta yoluyla giderilebilir. Önümüzdeki dönem de biz çiftçilerimizin ve tüketici olarak tüm toplumu ilgilendiren önemli bir sorunumuz hızla büyümektedir. Özellikle toprakta ki kirlenmeye dikkat çekmek istiyorum. Topraktaki kirlenmeye kentsel ve endüstriyel atıklar, tarım ilaçları ve yapay gübreler sebep olmaktadır. Hiç önlem alınmadan doğaya atılan endüstriyel ve kentsel atıklar toprağı, bitki örtüsünü ve diğer canlıları çok olumsuz olarak etkilemektedir. Yeraltı suları da bundan olumsuz etkilenmektedir. Plastik, naylon, lastik gibi katı atıkların toprakta çürümesi çok uzun yıllar aldığı için kirlilik uzun yıllar toprakta kalır. Sıvı atıklar da yer altı sularını ve toprağı kirletir. Bu kirlilikler toprakta ki organizmalara zarar verir, toprağın kimyasal yapısı bozulur ve toprak canlılarını zehirler. Bizim çalışmalarımız iyi sonuç verdikçe üreticilerimiz memnun, bizde mutlu oluyoruz. Biz çiftçimizin yanındayız. Çiftçimiz de bizim yanımızdalar. Sözlerime son verirken, tüm çiftçilerimizin çiftçiler gününü kutlar, sağlıkla, bol mahsullü ve mutlu bir yıl geçirmenizi diliyorum.”
Hasan Şen’in bu konuşmasının ardından, katılımcılara sıcak lokma, peynir, ayran ikramında bulunuldu.