AK Partili Keşan Belediye Meclis üyeleri, Keşan Belediyesi’ne ve Keşan Kaymakamlığı’na verdikleri dilekçede, Keşan Belediyesi’nin 6 Şubat 2025 günü yapılması planlanan ancak çoğunluk sağlanamadığı için 10 Şubat 2025 tarihine ertelenen belediye meclis toplantısına itiraz etti.
TARTIŞMALI ARSA SATIŞ KARARLARININ ALINDIĞI MECLİS TOPLANTISINA İTİRAZ
AK Partili üyeler, Keşan Belediye Başkanlığı ve Keşan Kaymakamlığı’na verdikleri dilekçede, 5393 sayılı Belediye Kanunu’na dayanılarak yürürlüğe konmuş olan Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 10. maddesini gerekçe göstererek, söz konusu meclis toplantısında alınan arsa satış kararlarının iptal edilmesini istedi.
YÖNETMELİĞİN 10. MADDESİ NE DİYOR?
AK Parti’nin itirazına konu olan yönetmeliğin 10. maddesinde ise “Meclisin toplanması için gerekli çoğunluğun sağlanamaması veya görüşmeler sırasında başkan veya üyelerden birinin talebi üzerine yapılacak yoklamada karar yeter sayısının bulunmadığının anlaşılması durumunda, meclis başkanı gün ve saatini tayin ederek en geç üç gün içinde toplanmak üzere meclisi tatil eder. Bu toplantının günü ve saati üyelere bildirilir.” hükmü yer alıyor.
CHPLİ MECLİS ÜYELERİ DE DİLEKÇE VERDİ Mİ?
Öte yandan benzer bir dilekçeyi, 6 Şubat 2025 tarihinde yapılması planlanan meclis toplantısına katılmayan Cumhuriyet Halk Partili belediye meclis üyelerinin de verdiği öğrenilirken, konuyla ilgili CHP tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.
NE OLMUŞTU?
Keşan Belediyesi’nin 6 Şubat 2025 tarihinde yapılması planlanan meclis toplantısında, meclis gündemine son anda alınmak istenen arsa satış talebi maddeleri nedeniyle AK Partili ve MHPli meclis üyeleri tepki göstermiş ve toplantıya katılmamışlardı. CHP’li bazı belediye meclis üyeleri de mazeret göstererek meclise katılmayınca yeterli çoğunluk sağlanamamış ve meclis toplantısı ertelenmişti. 10 Şubat 2025’te tekrar edilen meclis toplantısında ise satış talepleri gündeme alınmış, AK Parti ve MHPli üyelerin ret oylarına karşılık CHP grubunun oylarıyla meclisten geçmişti. Meclis toplantısının ardından ise bazı CHPli meclis üyeleri basın açıklaması yaparak, arsa satışlarına karşı olduklarını ancak parti grup kararına uymak zorunda oldukları için “evet” oyu verdiklerini açıklamışlardı.
İtiraz ile ilgili Keşan Kaymakamlığının nasıl bir tutum sergileyeceği merak konusu oldu.
VERİLEN İTİRAZ DİLEKÇESİ
AK Partili üyelerin verdiği itiraz dilekçesi ise şu şekilde:
T.C KEŞAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA
KONU: Usule aykırı olarak gerçekleşen belediye meclisi toplantı hk.
1- Keşan Belediye Meclisi şubat ayı olağan meclis toplantısı için 06-02-2025 tarihinde meclis toplantı salonunda toplanmıştır.
2- Yapılan yoklamada kanunen aranan toplantı yeter sayısının bulunmadığı tespit edilmiş ve meclis başkanı olan belediye başkanı tarafından gelecek oturum 11-02-2025 tarihine ertelenerek oturum açılamadan toplantı sonlandırılmıştır.
3- Devam eden süreçte yeni oturum 10-02-2025 tarihinde yine belediye meclisi toplantı salonunda gerçekleşmiştir.
4- Söz konusu oturumda mülkiyeti Keşan Belediyesi’ne ait olan bazı taşınmazların satılmasına yönelik karar alınmıştır.
5- 5393 sayılı Belediye Kanunu’na dayanılarak yürürlüğe konmuş olan Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 10. maddesinde:
“Meclisin toplanması için gerekli çoğunluğun sağlanamaması veya görüşmeler sırasında başkan veya üyelerden birinin talebi üzerine yapılacak yoklamada karar yeter sayısının bulunmadığının anlaşılması durumunda, meclis başkanı gün ve saatini tayin ederek en geç üç gün içinde toplanmak üzere meclisi tatil eder. Bu toplantının günü ve saati üyelere bildirilir.” Hükmü yer almaktadır.
5- İlk toplantı tarihi olan 06-05-2025 tarihinden sonra yönetmelik hükmüne göre üç gün içinde toplaması gereken belediye meclisi, toplantının görüntülü kaydından görüleceği üzere başkan tarafından 11-02-2025 tarihine ertelenmiş, sonrasında ise 10-02-2025 tarihinde toplantı yapılarak taşınmaz satış kararı alınmıştır.
6- İlk toplantıdan sonra en geç üç gün içinde 09-02-2025 tarihi sona ermeden toplantı yapılması gerekirken 10-02-2025 tarihinde gerçekleştirilen toplantı hukuka aykırı şekilde yapılmış durumdadır.
7- Mevcut durumda kanuna aykırı olarak teşekkül eden ve taşınmaz satış kararları alınan meclis toplantısına dayanılarak satış için ihale işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla belediye encümenine verilen yetkinin de geçersiz olduğu anlaşılmaktadır.
8- Sonuç olarak şubat ayı meclis toplantısı olarak teşekkül eden ve taşınmaz satış kararı alınan toplantının hukuka aykırı olduğu çok açık olduğundan bu toplantıda alınan kararların uygulanması da hukuka aykırı olacaktır.
9- Meclis üyelerinin hukuki ve cezai sorumlulukları, ayrıca satış işlemlerini yürütecek encümen üyelerinin de ayrı ayrı hukuki ve cezai sorumlulukları söz konusudur. Ayrıca taşınmazların usulsüz şekilde satışı dolayısıyla belediyenin uğrayacağı kamu zararlarından da sorumlu olunacağı da bir diğer hukuki konudur.
Tüm bu sebeplerle 06-02-2025 tarihinde toplantı yeter sayısı eksikliği sebebiyle toplanamayan Keşan Belediye Meclisi’nin, kanuni zorunlu süre sonrası yapılan erteleme oturumunda alınan karara dayanılarak satış işlemlerine devam edilmemesi, aksi durumda ilgililer hakkında hukuki ve cezai sorunluluk doğacağını, ayrıca kamu zararı da oluşabileceğini beyan ediyor ve söz konusu taşınmaz ihalelerinin yeni ve hukuka uygun bir meclis kararı alınıncaya kadar ertelenmesi hususları ve gereği arz olunur.