CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Keşan Kadın Kolları tarafından dün, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.

Saat 09.00 sıralarında başlayan çelenk koyma törenine; Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Kadın Kolları Başkanı Nedime Pangal, Keşan Belediye Meclisi Üyesi Nilüfer Erk Oğuz ve kadınlar katıldı.

KADININ MÜCADELE, ÖZGÜRLEŞME VE DAYANIŞMA GÜNÜ

CHP Keşan Kadın Kolları adına basın açıklamasını okuyan Nedime Pangal, Bugün anmakta olduğumuz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programımıza vermiş olduğunuz destekten dolayı hepinize teşekkür ederiz. Kadınlarımızın, erkekler ile eşit haklara sahip olması için verdiği mücadele, 8 Mart 1857 yılında Amerika’nın New York kentinde, 40 bin kadın tekstil işçisinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi isteği ile yapmış oldukları genel grev her zamanki gibi polis engeliyle sonuçlanmış, kapatıldıkları fabrikalarda çıkan yangınlar sonucunda 129 kadın emekçi barikatları aşamayarak hayatlarını kaybetmişlerdir.

Bu olaydan 53 yıl sonra Danimarka’nın Kopenhag kentinde 26-27 Ağustos 1910 günü 2. Enternasyonal Kadınlar Toplantısı’nda, Alman Sosyal Demokrat Partili Clara Zetkin 1857 yılında grev sonucunda hayatlarını kaybeden kadınların anısına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önerir ve bu öneri oybirliği ile kabul edilir. Ülkemizdeki ve değişik ülkelerdeki kadınlar için değişik tarihlerde etkinlikler düzenlenir. 16 Aralık 1977 tarihli Birleşmiş Milletler genel kurulu toplantısında 8 Mart tarihi ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak kabul edilir. Dünya’nın her yerinde kadının mücadele, özgürleşme ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. Dünya’da emekçi kadınların hakları tam olarak verilmese bile yapılmaya çalışılır, kadınların hak ettikleri yaşamı sağlayabilmek için projeler ve planlar yapılmaktadır.” dedi.

ÜLKEMİZDE KADINLARA GEREKEN ÖNEM VERİLMEMEKTEDİR

Ülkemizdeki kadınlara gereken önemin verilmediğine dikkat çeken Pangal, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ülkemizdeki kadınlara ilk olarak bu hak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1921 yılında verilmiş ve kutlanmaya başlanmıştır. Kadınlarımızın medeni ve siyasi haklara kavuşması, seçme ve seçilme haklarının tanınması gibi önemli haklara kavuşturulması sağlanmıştır. 1975 yılında ‘Türkiye 1975 Kadın Yılı Kongresi’ yapıldı. 1984 yılından itibaren çeşitli kadın örgütleri tarafından günün kutlanmasına devam edildi. Ancak bugün ülkemizde kadınlara gereken önem verilmemektedir. Üzülerek belirtmek isteriz ki; 8 Mart günü sokaklara dökülenler, sorunları haykıranlar, taciz-tecavüz edilen, küçük yaşta evlendirilen, horlanan, itilip kakılan, dışlanan, ezilen kadınlarımız, feryatlarını haykırmadıkça, palan ezenler, sömürenler, eylemlerine devam edeceklerdir. Uğruna günler düzenlenen kadınlarımız, istismar edildiklerinin, kendi kişiliklerinin, değerlerinin farkına varmalıdırlar. Siyasal ve toplumsal tepkileri için, mücadelelerinden vazgeçmemeleri, bugüne kadar edindiler kazanımları yitirmemeleri gerektiğinin bilincine varmalıdırlar. Gün; sadece yılda bir kez çiçek vermekle sevindirilen kadın değil, mücadeleci kadın günüdür. Gün; sorunu olmayanların değil, sorunu olanların haykırma günüdür. Gün; sadece kadın örgütlerinin değil, eve hapsedilen kadınlarında beraberce alanlara çıkma günüdür. Yer kürede yaşayan tüm kadınların bugünü kutlu, yarınları mutlu ve umutlu olsun.”

Törenin bitmesinin ardından, Pangal ve beraberindeki kadınlar, Keşan’daki bazı fabrikalara giderek, kadın işçilere karanfil hediye ettiler.