BÜLENT SAYLAM

Konferansta, Uzman Psikolog Doktor Orhan Kaya, Uzman Aile Danışmanı Çift ve İlişki Terapisti Kubilay Yılmaz ve Psikolojik Danışman, Rehber Öğretmen Aydın Yıldırım, depremden sonra travmalardan nasıl başa çıkılacağı ile ilgili sunum yapıldı.

Konferans öncesi Aydın Yıldırım şu bilgileri verdi: Keşan Kent Konseyi olarak depremle ilgili bir çalışma yapmak istedik. Alanda çalışan ruh sağlığı uzmanları olarak bu görevi aldık. Psikolog doktor Orhan Kaya aile dostumuz Kubilay Yılmaz ve ben psikolojik danışmanı aydın Yıldırım bir sunum hazırladık. Özellikle depremden sonra böyle toplumsal bir doğa kaynaklı da olsa bir travmaya maruz kalan yetişkinlerin ergenlerin çocukların tekrar sosyal hayatınıza dahil olabileceği, travmalarıyla nasıl başa çıkabileceği ile ilgili bir sunum olacak. Üç uzman olarak konu başlıklarımızı şöyle belirledik Orhan Kaya travma nedir? travma sonrası oluşan stres belirtileri nedir, nasıl başa çıkılır konusunda bilgileri verecek. Ardından ben, bebeklerde, çocuklarda ve ergenlerde ne tip travma çeşitleri ortaya çıkar onların normalleşmesi için hangi çalışmalar yapılabilir konusunda sunum yapacağım. Ardından da Kubilay Yılmaz da aile içerisinde bu travmalarla nasıl başa çıkılabilir, ailede alınması gereken önlemler, yapılması gereken psiko-sosyal çalışmalar hakkında bilgiler verecek.”

Kubilay Yılmaz da konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Amacımız şudur kriz anında ve sonrasında ailenin bireyin toplumun daha doğrusu bunun neticesinde de çocukların psikolojik olarak en az düzeyde etkilenmeleri psikolojik olarak kendini toparlamaları için gereken süreçlerin ne olduğuyla ilgili bu çalışmayı düzenledik.”

Son olarak da Orhan Kaya, işleyeceği konular hakkında şu bilgileri verdi: “Daha çok kitabi bilgilerden öte bu süreçte birey nasıl etkileniyor. Biz toplumsal olarak nasıl etkilendik. Bu yaşadığımız travmanın birey ve toplum üzerine etkisine biraz odaklanacağım. Bununla beraber tabii ki işin bilimsel boyutunu tartışacağız. Biraz da yaşadığımız ihmal ve şiddetin bizim üzerimizdeki etkisi bireyin yaşadığı travmatik süreçler üzerinde daha kalıcı hale gelmesini etkileyen faktörler nelerdir? Yaşanan ırkçı söylemler işte tavır ve davranışlar, siyasiler, politik tutum ve beklentilerimizin karşılanmamasının birey üzerindeki etkisi tabii ki depremsel felaket ve büyük olaylar insanlar üzerinde etkilidir ama bu dünyanın her yerinde farklı işliyor. Bunun temel sebebi travmatik süreçten sonraki tutum ve davranışlardır. Bu böyle bir süreç yaşayan bir birey ve toplumun karşısında onun ihtiyaçlarını karşılayan bir tutumdan öte tehdit eden, parmak sallayan bir tutum olduğu zaman insanların travmatik süreçlerinin uzadığına dair tartışmalar var. Dolayısıyla biraz bunun üzerinde duracağız. Sadece bilimsel akademik değil, bizim yaşadığımız şey tam olarak ve bizler de depremzedeyiz sadece depreme maruz kalanlar mı yoksa bizlerde miyiz hayal kırıklıklarımızı konuşcağız.”