BÜLENT SAYLAM

Kılınç, tahıl, sebze ve meyve fiyatlarındaki dalgalanmaların üretim eksikliğinden değil, maliyetlerin yükselmesi ve bazı piyasa aktörlerinin fırsatçılık yapmasıyla ilgili olduğunu ifade etti.

Muhalefet ve bazı mandacı ekonomistlerin "Buğday ithal ediyoruz" şeklindeki yaygaralarını tekrarladığını dile getiren Kılınç, buğday ve diğer ham madde kalemlerindeki yüksek ithalat rakamlarının sebebinin Türkiye'nin dünyanın en büyük gıda ihracatçılarından biri olması olduğunu vurguladı. Buğdayın Türkiye'nin ihtiyacı için değil, işlenerek dünya pazarına satılması amacıyla ithal edildiğini belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin çiftçilere sağladığı desteklere de değinen Kılınç, sert ekmeklik buğday için ton başına 6 bin 50 lira alım ve 1,000 lira prim bedeli olmak üzere toplamda 7 bin 50 lira ödeme yapılacağını duyurdu. Ayrıca, arpa alım fiyatının ton başına 5 bin 500 lira alım ve 500 lira prim bedeli olmak üzere toplamda 6 bin lira olarak belirlendiğini ifade etti. Çiftçilerin, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ürünlerini vererek prim ödemesinden yararlandığını ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan mazot, gübre, sertifikalı tohum ve fark ödemesi desteklerini almaya devam edeceklerini belirtti.

Kılınç, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Prim ödemesinden ürününü Toprak Mahsulleri Ofisimize veren çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilerimiz yararlanıyor. Devletimiz hiçbir zaman vatandaşımızı mahcup etmedi. ‘Destek bizden, Gayret sizden’ diyerek çiftçimizin yanında oldu. Kurban Bayramı tatili sebebiyle yoğunluk oluştu. TMO’ya talep çok oldu, çiftçimiz devletimizin imkanlarından yararlanmak için başvurularını yapıyor. 30 Haziran 2023 tarihinden itibaren  başvuru ve  alımlar  devam ediyor. 90 Bin Ton kapasiteli alanımız  var. Sistemde herhangi bir sorun yok. Devletimizin tüm desteğiyle Çiftçimizin her zaman yanında olmaya devam ediyoruz.”