AYŞİN SEÇİL GEZER

Şenol Günday, düzenledikleri kurslar hakkında şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde Kırcasalih’te açtığımız kursa katılanlara belgelerini verdik. Bu eğitimi daha önce Enez, Yenimuhacir, Çamlıca’da yapmıştık. Kırcasalih’te düzenlediğimiz 4. kursumuz oldu. Kurslarımızı devam ettirmeyi planlıyoruz.”

PROJENİN ŞARTLARINI BİLEN YOK

Açıklamasının devamında hayvancılık sektörü hakkında konuşan Günday, şunları söyledi: “Örneğin 300 baş hayvan verilecekti. Bu projenin şartlarını bilen yok. Türkiye genelinde 250 bine yakın müracaat olmuş. Ziraat Bankası’nın hayvancılık için verdiği krediler de var. Banka kredilerinde alınacak hayvanın yaş kriteri de var. Bu büyük bir sıkıntı. 9-24 ay arası hayvanlar için kullanılabiliyor. Dişi hayvanın kesimi yasak. Üreticinin para ihtiyacı olduğunda kesmek zorunda kalıyor. Üreticiler için kolay ödemeli krediler çıkartılabilir. Ülke genelinde hayvan yaş ortalaması çok yükseldi. Hayvancılık bir anda çökecek. Sürüler gençleştirilemiyor. Üreticileri desteklemek için düşü kuzulara teşvik edilip destek verilebilir. Damızlık bırakanlara ayrı destekler verilebilir.”

ÜRETİCİ KEÇİ SAYISINI YARIYA DÜŞÜRDÜ

Keçi sütünün markalaşması için başlattıkları çalışma hakkında da konuşan Günday, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu konuyla ilgili 1 yıldır çalışmalarımız devam ediyor Karakeçinin sütünde yapılan peynirin lezzeti farklı oluyor.  Keçi yetiştiriciliği Enez bölgesinde ve İpsala’nın bazı yerlerine yapılıyor. Bu değerler kaybolmasın diye çalışma yapıyoruz. Biz karakeçi sütünden ve Saanen Keçisi’nin sütünden iki peynir yaptık ve gerekli yerlere gönderdik. Konuyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Geçtiğimiz yol keçi sütü fiyatında ciddi bir düşüş yaşandığı için birçok üretici keçi sayısını yarıya düşürdü. İnsanlar vermiş oldukları emeğin karşılığını alamadılar. Böyle giderse keçicilik de bitebilir. Süt fiyatı düşünce peynir fiyatının da düşmesi gerekirken böyle olmuyor. Ortada büyük bir çelişki var. Firmalar kendi ayağına kurşun sıktı. Birçoğu istediği sütü bulamıyor.”