SONGÜL KONAR

Dün saat 11.00-13.00 saatleri arasında gerçekleştirilen konferansta Fizyoterapist Çilem Aslı Eren, Fizyoterapist Şeyma İnan, Çocuk Gelişimcisi Neslihan Özdil, Fizyoterapist Vildan Kara ve Fizyoterapist Ecem Nur Kaya tarafından sunum gerçekleştirildi. Çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansta ilk sunum Fizyoterapist Çilem Aslı Eren tarafından yapıldı.

Fizyoterapistin tedavi sürecindeki rolünden ve tedavi alanlarından, Ortopedik Fizyoterapi Kardiyopulmoner Fizyoterapi, Kadın Sağlığı Fizyoterapisi, Lenfödem Fizyoterapisi, Manuel Fizyoterapi, Spor Fizyoterapisi, Nörolojik Fizyoterapi, Pediatrik Fizyoterapi, Geriatrik Fizyoterapi, Egzersiz Danışmanlığı olmak üzere 10 tane uzmanlık alanı bulunduğundan bahseden Eren, “Fizyoterapistler hayat kurtarır” dedi.

Eren’den sonra, “Yaşlanmaya bağlı açığa çıkan fiziksel ve fizyolojik değişiklikler vardır. Yaşlılardaki en büyük problem sedatif (hareketsiz) yaşamaya bağlı ağrı ve hareket bozukluğudur. Bu noktada: Egzersiz en önemli ilaçtır.” ifadelerini kullanan Fizyoterapist Şeyma İnan, Geriatrik Fizyoterapi (yaşlılarda fizyoterapi)’nin ne olduğunu anlattı.

Çocuk Gelişimcisi Neslihan Özdil, ise çocuklarda motor gelişim basamaklarından bahsetti. Normal çocuklarda motor gelişim basamaklarının nasıl olması gerektiğine değinen Özdil, anormal bir durumda erken tanının çok önemli olduğunu ve mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Fizyoterapist Vildan Kara, Pediatrik Fizyoterapistin kim olduğunu belirtip, Pediatrik Fizyoterapinin ne olduğundan bahsetti. CerebralPalsienin tedavisinde hiçbir alternatif tedavinin Fizyoterapinin yerini tutmayacağını vurgulayan Kara, kanıta dayalı yaklaşımlarla ancak pediatrik hastalıkların iyileşebileceğini söyledi.

Kara’dan sonra Fizyoterapist Ecem Nur Kaya, Sağlıklı Bireylerde Fizyoterapiden bahsetti. Düzenli ve dozunda yapılan egzersizin ağrı kesici olduğunu belirten Kaya, “Egzersizlerin kişiye özel olarak planlanması gerekir. Obezite tedavisinde egzersiz büyük bir öneme sahiptir. Plates Fizyoterapistlerin kullandığı bir tedavi yöntemidir, herkes tarafından bilinçsizce yaptırılmamalıdır. Masaj göründüğü kadar masum bir tedavi yöntemi değildir özellikle hastalık durumlarında masaj öldürebilir!” şeklinde konuştu.