AYGÜL KONAR

“İŞ KAZALARINDA, BİN 923 İŞÇİ YAŞAMINI KAYBETTİ”

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 2018 yılı verilerini açıkladığını hatırlatarak, sözlerine başlayan Aydemir, şunları söyledi: “Hazırlanan rapora göre; 2018 yılında Türkiye’nin 81 ilinde 119’u kadın, bin 804’ü erkek olmak üzere bin 923 işçi yaşamını yitirdi. 14 yaş ve altı 23, 15-17 yaş arası 44 olmak üzere 67 çocuk işçi hayatını kaybetti. AKP iktidarı boyunca, yaklaşık 22 bin 500 kişinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini görmekteyiz. Yaşanan bu durum son derece üzücüdür.”

“İŞÇİ KARDEŞLERİMİZ, PATRONLAR DAHA FAZLA KÂR ETSİN DİYE ÖLÜYOR”

Türkiye’de birçok işçinin, alınmayan önlemler sonucu yaşamını kaybettiğini belirten Erdal Aydemir sözlerine şöyle devam etti: “İş cinayetlerinin önlenebilir olduğu ortadadır. Göz göre göre, yaşanan iş cinayetleri kader ile açıklanamaz. Yakın zaman içerisinde parti üyemiz Sedat Yeşilköy’de İstanbul’da trafo patlaması sonucu yaşamanı kaybetti. İşçi kardeşlerimiz, patronlar daha fazla kâr etsin diye ölüyor. İşçiler yaşamını sürdürebilmek, eşine çocuğuna bakabilmek, barınacak bir yeri, güvenle bakabileceği bir geleceği olsun diye bunca acıyı kahrı, çekiyor, üstüne bir de payına ölüm düşüyor. Vicdanı olan bu katliama sessiz kalabilir mi? Ayrıca, hayatını kaybeden işçilerin yüzde 98’i sendika üyesi değildir. Yani sendikasız çalışmak ölüm demektir. İş cinayetlerinin önlenmesi, sağlıklı ve güvenli çalışmanın ön koşulu işçi katılımıdır. İşçiler ancak, sendikalaşarak bunu sağlayabilir.”

Aydemir, sözlerini “2019’da, iş kazalarından ötürü ölümlerin yaşanmadığı bir yıl olmasını temenni ediyoruz. Asgari ücretlilerin, emeklilerin ve çalışanların daha iyi şartlarda yaşamlarını sürdürebileceği ücretler almasını istiyoruz. İnşallah, 2019 yılı çalışanlar açısından iyi bir yıl olur.” diyerek tamamladı.