ERDOĞAN DEMİR
Keşan Belediyesi’nin; Keşan TSO, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve KİSEV işbirliğinde hazırladığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Engelsiz Keşan” proje kapsamında Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde hazırlanan Gündüz Yaşam Merkezi’nin devir protokolü düzenlenen programla imzalandı.
Programa; Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, MHP İlçe Başkanı Adnan İnan, Keşan TSO Başkanı İsmail Şapçı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, Yenimuhacir Belediye Başkanı Mustafa Türker, kurum müdürleri, muhtarlar, bazı belediye meclis üyeleri, engelli derneklerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
“BU RUHLA, BİRÇOK ENGELİ BİRLİKTE AŞTIK”
Programda konuşan Helvacıoğlu, özel çocuklar için Gündüz Yaşam Merkezi’ni açmanın gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşadıklarını belirterek, “Keşan’ın özel ve güzel çocuklarına, onların elleri öpülesi özverili ailelerine ve saygıdeğer Keşanlılara hayırlı uğurlu olsun. Keşan Belediyesi olarak ‘Engelli Dostu Belediyecilik’ örnekleri veriyoruz. Keşan’ı ‘Erişilebilir Kent’ olma yolunda hızla büyütüyoruz. Yaptığımız ve yapacağımız tüm projelerde özel insanlarımızın hizmetlere rahat erişimini önemsiyoruz. Şeyh Edebali gibi ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyoruz. Yunus Emre gibi ‘Yaradılanı yaradandan ötürü severiz’ diyoruz. Bu ruhla, birçok engeli birlikte aştık. Engelsiz yaşamı ve farkındalığı her zaman önceliğimiz yaptık. Göreve geldiğimiz günden itibaren, pandemiye ve tüm engellere rağmen, engelli bireylerimizle ve özel çocuklarımızla yakından ilgilendik. ‘Yeter ki gönüller, kalpler, fikirler engelli olmasın’ dedik. ‘Onun dışındaki her engeli aşarız’ dedik. Şuna inandık; Keşan’ın gelişmişlik düzeyi, engelli bireylerine sağlanan olanaklarla doğru orantılıdır. Tüm vatandaşlarını hayata katamayan toplumsa engelli toplumdur.” dedi.
“KEŞAN ÖRNEK ALINAN BİR YER OLDU”
Geçtiğimiz hafta; Keşan’da, Türkiye Özel Olimpiyatlarını gerçekleştirdiklerini ifade eden Mustafa Helvacıoğlu, “Marmara Bölge Oyunlarına start verdik. 8 yaş ve üzeri sporcular 3 gün Keşan’da misafirimiz oldu. Bu ve benzeri çabalarla Keşan örnek alınan bir yer oldu. Engelli Dostu Belediyecilik adına Türkiye’de örnek işlere imza attık. Bugünse Gündüz Yaşam Merkezimizi açıyoruz. Burada özel çocuklarımız ve aileleri huzur içinde eğlenecek. Vurgulamalıyım ki bu bir lütuf değildir. Bu hizmet, hakların teslimidir. Bu girişim, Keşanlının derdiyle dertlenmek demektir. Çünkü engelli bireylerimizin, bilhassa özel çocuklarımızın dört duvar arasına tıkılmasına gönlümüz el vermez. Keşan’da tek bir engelli kardeşimiz, tek bir özel çocuğumuz ihmal edilirse kendisini dışlanmış hissederse vebali hepimizin üzerinedir. Bu arada malumunuz Anneler Günü de yaklaşıyor. Ben şimdiden Tüm Keşanlı annelerin Anneler Günü’nü kutluyorum. Bu eser sadece özel çocuklarımıza değil, onların özverili annelerine de bir hizmettir. Biliyorum ki onlara verilecek en güzel armağan, çocuklarının yüzlerinin gülmesi, evlatlarının mutlu olmasıdır. Bu sebeple özel çocuklarımızın kıymetli annelerine de böyle bir eser armağan ediyoruz. Sözlerime son verirken, Keşan Belediyesi olarak bundan sonrada özel bireylerimiz için seferber olmaya devam edeceğiz. Yeni projelerle engelle bireylerimizin yanında olacağız. En büyük engel olan önyargıları yıkmak için durmadan çabalayacağız. Son sözüm şudur: çocuklar mutluysa Keşan mutlu demektir. Hele hele özel çocuklar mutluysa, Keşan daha da mutlu demektir. Parkınız hayırlı olsun sevgili çocuklar. Gündüz Yaşam Merkezi hayırlı olsun. Keşan’ın nesi meşhur diye size sorarlarsa; birliği beraberliği diye tekrarlayabilirsiniz. Bu konuda bu konuda üstün çabalarımız var Keşan’da muhtarlarımızdan siyasilerimize kadar kaymakamlığımızdan her türlü oda borsalarımıza kadar tüm vatandaşlarımıza kurum kuruluşlara kadar. Edirne'nin gururu olmak istiyoruz.”
“GÜNDÜZ BAKIM MERKEZİ OLARAK HİZMET VERECEK BU TESİSİN TANITIMINDAN GURUR VE ONUR DUYUYORUZ”
Daha sonra söz alan Bilgin Özbaş, engelsiz bir Edirne engelsiz bir Türkiye hedefine ulaşmak için tüm resmi kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve engelli vatandaşlarla el ele verdiklerini dile getirerek, “İlimizde 2418 ağır engellimizin ailesine ekonomik katkı sağlayarak evde bakım ücreti ödemekteyiz. 2022 yılında ilimizdeki ağır engelli vatandaşlarımızın ailelerine ödediğimiz evde bakım ücreti toplamı 81 milyon 739 bin 703 liradır. Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet vermekte olan 5 engelli bakım kuruluşu bulunuyor. Edirne’de 4 bin 610 kişiye engelli kimlik kartı verilmiştir. Engelli vatandaşlarımızın refakatçilerinin toplu ulaşımdan ücretsiz faydalanmaları için 2022 yılında 1 milyon 707 bin 600 lira ulaşım ücreti İl Müdürlüğümüzce ödenmiştir. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından uygun koşulları taşıyan engellilerimize 2022 sayılı kanuna göre engelli aylığı ve nakdi yardımlar yapılmaktadır. Engellilerimize Gündüz Bakım Merkezi olarak hizmet verecek bu tesisin tanıtımından gurur ve onur duyuyoruz. Engellerimiz bu merkez ile sosyal destek almanın dışında sosyal, kültürel, sportif faaliyetlere katılacak, basit el becerisi gerektiren işleriyle istihdam edilebilirlikleri arttırılacak ve aile bütçelerine de katkı sağlayacaklardır.” şeklinde konuştu.
“İnşallah en kısa zamanda buranın açılışını yapmak nasip olur”
Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık önderliğinde Trakya Kalkınma Ajansı önderliğinde tüm Edirne’de çalışmalara yürüttüklerini dile getiren Mahmut Şahin, “Sayın Valimiz ilk geldiği günlerde projemize başladık. Projemizin süresi 2 yıl olmasına rağmen belediye başkanlarımız müteahhitlerimiz ve il müdürlüklerimizle beraber hızlı bir şekilde çalışarak tesisimizi açtık. Bir yıl gibi kısa bir sürede projeyi bitirdik. Çünkü burası özel insanlara verecek, fiziksel yaşamla ilgili çalışmalarla ilgili sosyalleşme ile ilgili çalışmalar binamızda olacak. Bu çalışmalar yapılırken bir çocuğu sevindirdiğimiz, bir engelli kardeşimizi sevindirdiğimiz zaman ailesini, akrabaları var onları da sevindirmiş olacağız. Böylece mahalleyi böylece Keşan'ı sevindirmiş olacağız. Amacımız, gayemiz engelsiz bir Keşan, engelsiz bir Edirne, engelsiz bir Trakya ve Türkiye hedefliyoruz. Bu kapsamda hem maddi hem de manevi olarak elimizden gelen desteği bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da devam ettireceğiz. Burada üretilen ürünler inşallah Belediye Başkanımızın desteğiyle Keşan'ın farklı yerlerinde, farklı noktalarında satılarak sizlere ulaştırılacak. Keşanlı kardeşlerimize hem de Keşan'a gelen misafirlerimize Keşan hatırası olarak farklı noktalarda satılacak. Bir yandan engelli kardeşlerimiz hem sağlık açısından hem de fiziksel açıdan iyileştirilirken bir yandan da iş imkanı ekonomiye kazandırma imkanı sağlamış olacağız. İnşallah en kısa zamanda buranın açılışını yapmak nasip olur.” diye söyledi.
“HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM”
Program Aksal’ın konuşmalarıyla sürdü.
Aksal, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Eğitimim için Amerika'ya gittiğimde en şaşırdığım olaylardan bir tanesi ‘Bu ülkede ne kadar çok engelli var’. demiştim kendi kendime. Aslında Amerika'da daha çok engelli yoktu ama engelli vatandaşlar hayatın içindeydi. Maalesef o günlerde bizim ülkemizde engelli vatandaşlarımızın dışarıya çıkması bir gerçek olmanın ötesinde hayal bile değildi. AK Parti olarak iktidara geldiğimiz günden beri tüm vatandaşlarımızın refah düzeyini arttırmak için büyük gayretler sarf ettik. 2005 yılında yaptığımız yasal düzenleme ile ve 2010 yılında Anayasamızda yaptığımız değişiklikle engelli vatandaşlarımızın bu ülkede diğer vatandaşlarımızın sahip olduğu bütün haklardan yararlanması için ciddi mücadele ettik. Bugün çok şükür engelli vatandaşlarımızın her türlü ihtiyaçlarının karşılanması için devlet olarak çok ciddi destekler veriyoruz. Özellikle engelli annelerimizden, engelli vatandaşlarımızın annelerinden bahsetmek istiyorum. Bugün Türkiye’de ve bütün dünyada baktığımızda engellilerin bakım sorumluluğu büyük ölçüde annelerimizin üzerinde. Onun için biz annelerimizin yükünü ne kadar alabilirsek onların sosyal hayata katılımları o kadar arttıracağız. Trakya Kalkınma Ajansı, Keşan Belediyesi, Valiliğimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızın desteğiyle bugün burada devir protokolünü imzalamak için bulunuyoruz. Bu protokol mekanın engelli kardeşlerimizin, ailelerinin bir nefes almasına sosyal hayata ve istihdama katılmalarına vesile olacaktır. Hayırlı olmasını diliyorum.”
“BU ESERİN ORTAYA ÇIKMASINDAN BÜYÜK BİR MUTLULUK DUYDUM”
Programda son olarak Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık konuştu.
Edirne Valisi olarak göreve başladıktan sonra katıldığı ilk törenlerden birinin Gündüz Yaşam Merkezi’nin temel atma töreni olduğunu hatırlatarak, “Bugün de bu eserin ortaya çıkmasından büyük bir mutluluk duydum. Emeği geçenleri özellikle tebrik ediyorum. Burada güzel bir işbirliği var. Bir tarafında Keşan Belediyemiz, bir tarafında kalkınma ajansımız, bir tarafında yine Keşan'ın tüm aktörlerini içerisine alan birliktelik var. Hakikaten bu güzel işbirliğine imza attılar, bu güzel eserin ortaya çıkmasına vesile oldular. Ben her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum, kutluyorum. Bu birlikteliklerden çok daha güzel eserlerin ortaya çıkacağına da inanıyorum. Anayasanın onuncu maddesinde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin tüm vatandaşlarının eşitlik hakkından bahsediyoruz. Dolayısıyla engelli vatandaşlarımıza da diğer yurttaşlarımıza olduğu gibi tüm kamusal hizmetlerin eşit bir şekilde sunulması devletimizin temel sorumluluklarından bir tanesi. Ulaşımdan, kamu hizmetlerine erişebilirliğe, istihdamdan eğitime veya sağlığa birçok alanda engelli vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sunmak, en iyi imkanları seferber etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Her alanda, eğitimden sağlığa barınmaya rehabilitasyona kadar çok çeşitli desteklerle engelli vatandaşlarımızın yanında oluyoruz. Engelli kardeşlerimizin, engelli büyüklerimizin gösterdikleri inanılmaz çaba, inanılmaz gayret, inanılmaz bir motivasyonla çok güzel eserler ortaya koyduklarını görüyoruz. Bugün buraya gelirken TOGG aracıyla, ülkemizin yerli teknolojisi, milli gururuyla geldik. Bu ülkede birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz sürece hiçbir engel, hiçbir sebep bu ülkenin önümüzde durmaya fırsat vermeyeceğiz. Bu ülkenin kendi insanına, kendi yetişmiş iş gücüne, yerli mühendisine, kendi çalışan işçisine, her kademedeki yöneticisine güveni arttıkça, özgüveni yükseldikçe neler başarabileceğini hep birlikte gördük ve görmeye devam edeceğimizi ümit ediyorum.” Konuşmaların ardından Keşan Belediyesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü arasında devir protokolü imzalandı.