HABER-FOTO: BÜLENT SAYLAM

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) KOSGEB temsilciliğine başvurduktan sonra kurduğu tesis ile cevizleri işleyen Demir, internet üzerinden satışını gerçekleştiriyor.

KEŞAN TSO’DAN KADIN GİRİŞİMCİYE ZİYARET

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan TSO, KOSGEB Temsilcisi Kadir Can Tunç kadın girişimci Hatice Demir’in Büyükdoğanca Köyü’nde kurduğu ceviz işleme tesisini ziyaret etti. Demir, kadınlara ekonomik anlamda kuracakları iş için destek olan KOSGEB’e başvurmalarını tavsiye ederken, ekonomik desteğin yanında ailenin desteğinin de önemli olduğunu kaydetti.

BÖLGEDE CEVİZ İŞLEME TESİSİ YOKTU

2018 yılında Büyükdoğanca’ya taşındığını söyleyen Hatice Demir, şöyle konuştu: “2015 yılında oğlum ceviz ekmişti. Ellerimle yani geleneksel yöntemle cevizleri topluyorum. Bu işi yaparak öğrendim. Bölgede birçok ceviz yetiştiricisi var. Ancak ceviz işleme tesisi yok. Köylü bundan mağdur oluyor. Geleneksel yöntemlerle cevizi işlediği için %40 fire veriyor, zarar ediyor. O yüzden böyle bir tesis açmayı düşündüm. Hem kendim için hem bu bölge için. 

ARAŞTIRARAK, DÜŞÜNEREK VE BU İŞİ SEVEREK İŞ YERİNİ AÇMAYA KARAR VERDİM

Cevizin domates, biber gibi dalından koparıldığı gibi yenilmediğini, bir işleme süresi olduğunu kaydeden Demir, konuşmasına şöyle devam etti:  “Ceviz dalından olgunlaşıp yeşil kabuğu çatladığı zaman onu toplamamız gerek. Yeşil kabuğunu soymamız, acilen kurutmamız ve boş dolu olarak ayırmamız gereklidir. Bu işi, araştırarak, düşünerek ve bu işi severek iş yerini açmaya karar verdim.”

KOOPERATİF İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE ÇALIŞMAYI DÜŞÜNÜYORUM

Geleneksel yöntemlerle yapıldığında cevizin zayi olduğunu kaydeden Demir, konuşmasına şöyle devam etti: “Cevizin işleme süresi geleneksel yöntemlerle bir ay sürüyor. Köylü de uğraşmak istemediği için cevizini yarı fiyatına veriyor, zarar ediyor. Benim amacım da bu işi büyüterek, toplayayım, dalından alayım, getireyim işleyeyim boş dolu yapayım, ceviz sahibine vereyim. Karşılığında para talep etmiyorum. Bu işleme karşılığı belli bir miktar ceviz alayım. Bu şekilde bir kooperatif işbirliği içerisinde çalışmayı düşünüyorum. 

KOSGEB'İ ÇOK ÖNERİYORUM

Keşan TSO KOSGEB Temsilciliğinin kendisine yol gösterdiğini söyleyen Demir, KOSGEB’i önerdiğini söyleyerek şunları söyledi: “KOSGEB'e başvurdum. KOSGEB de bana bu makineleri verdi. Çok mutluyum. Daha da ilerlemeyi, büyümeyi hedefliyorum. KOSGEB'İ çok öneriyorum. Türk toplumu içinde gerçekten çok çalışkan kadınlar. Ortaya çıkamamış maddi manevi sebeplerden dolayı öyle gizli cevherler var ki. Fakat şimdi bu devlet destekleri çok arttığı için yavaş yavaş bu cevherleri ortaya çıkmaya başladı. Devlet desteği arttıktan sonra bu cevherler ortaya çıkmaya başladı.”

Devlet desteği yanında aile desteğinin de çok önemli olduğunu kaydeden kadın girişimci Hatice Demir, “Eşleri, çocukları, anası, babası da bu kadınlarımıza destek olmalıdır.” dedi. 

Demir, ayrıca, hediye olarak da insanları birbirlerine tohum alıp, vermesini önerdi.

BU DESTEKLERİ ALMAYA ÇOĞUMUZUN İHTİYACI OLUR

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, üretici sayılarının arttığını dile getirerek şunları söyledi: Bölgemizde üreticilerimiz var ve her geçen gün de üreticilerimizin sayısı artıyor ve bazı problemlerle karşılaşıyorlar ama yılmamışlar bu da çok sevindirici bir şey yani. Yola çıkıp başarıya ulaşmak için ellerinden ne geliyorsa yapmışlar. KOSGEB, Kalkınma Ajansları başka devlet destekleri bunlar hakikaten çok önemli. Çünkü baktığımızda bir hayaliniz var. Elinizde bir imkan var, o imkanı geliştirmeye, o imkanı yürütmek için de bu destekleri almaya çoğumuzun ihtiyacı olur. Biz sürekli Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak bunu da belirtiyoruz ki eğer baktığımızda proje varsa bu projeye başlamadan önce gelin temsilciliğimizi ziyaret edin. Ne tür destekler var, size uygun destekler var mı yok mu öğrenin en azından. Çünkü her türlü destek olabiliyor. Bunları da alırsak ne olur? Kendinize daha güçlü bir altyapı oluşturup hedefimize daha hızlı yürürüz.

TÜRKİYE'NİN HER YANINA DA SATIŞ YAPABİLİYORLAR

Şapçı, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Hatice hanımı tebrik ediyorum çünkü kendi hayallerinde başlamışlar. KOSGEB Keşan temsilcilerinin destekleriyle makinaya ulaşmışlar, üretimlerini arttırmışlar, üretimlerine katma değer sağlamışlar ve bu da orta vadede daha çok kazanç sağlamalarına neden olup belki daha da büyük yatırımlar yapmalarına neden olacaktır. Köyde de öncü olmuşlar, köye de destek olmuşlar. Bu sayede de diğer üreticilerin mallarına katma değer sağlayarak onların da gelişimini sağlamışlar. Bu tarz öncü diyebileceğimiz kadın girişimcilerimize kadın yatırımcılarımıza çok ihtiyacımız var. İşte bugün burada olmamızın amacı hem buradaki başarıyı takdir etmek, tebrik etmek hem de yeni yatırımcılara özendirici olmak. KOSGEB'in destekleriyle bu makineler almışlar ve kendi hali hazırda olan ağaçlarıyla da iyi bir gelişim sağlamışlar. Katma değerleri daha fazla gelir elde ediyorlar. Ürünlerinin kalitelendirip hem yerel hem de internet üzerinden satışını Türkiye'nin her yanına da satış yapabiliyorlar. Bu sayede Keşan’ın ürünü de bu sayede tanıtmış oluyorlar. Ben tekrar kendilerine teşekkür ediyorum.”

İŞYERİ AÇMADAN ÖNCE MUTLA BİZİMLİ FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNUN

Keşan TSO KOSGEB temsilcisi Kadir Can Tunç da KOSGEB destekleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Kadın girişimcimiz Hatice Hanım, ceviz kurutma ve paketleme tesisi olarak KOSGEB'ten yararlandı. Bölgedeki ilk makineli ve bu kadar geniş makineli üretim tesisimizdeyiz bugün. Biz tüm girişimcilerimizin tüm imalatçılarının bu tip makineleşmesi, profesyonelleşmesi ve ürünlerinde katma değer sağlaması ve bölge ve kendilerine değer oluşturması için KOSGEB olarak her zaman varız. Tüm üreticilerimize tekrardan sesleniyoruz, iş yeri açmadan önce mutlaka gelip bizimle bir fikir alışverişinde bulunup Keşan Ticaret Odası KOSGEB temsilciliği olarak tüm imalatçı girişimcilerimizi veya tüm girişimcilerimizi bekliyoruz. Desteklerden onları da faydalandıralım.”