MEHMET AYTAÇ

Çalışma ve İş Kurumu Keşan Hizmet Merkezi, kendi işini kurmak isteyen engellilere ve engellilerin işe uyumları ile istihdamlarını sağlayacak projelere kurum tarafından karşılıksız hibe desteği verileceğini bildirdi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Keşan Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Yazıcı, kendi işini kurmak isteyen engellilere ve engellilerin işe uyumlarını ve istihdamlarını sağlayacak projelere karşılıksız hibe desteği verileceğini, özellikle sivil toplum kuruluşları ve işverenler engellilerin işe yerleşmesini veya işe uyumlarını artıracak projeleri hazırlamaları halinde finansal destek sağlanacağını, söz konusu fonun yönetiminden sorumlu olan Komisyona sunulacak projeler ile girişimcilik eğitimi alan veya kuracağı meslekte eğitim almış engellilerden kendi işini kurmak isteyenlere toplamda 90 bin TL’ye kadar hibe desteği verileceğini belirtti.

Keşan Hizmet Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Engellilere Yönelik Hibe Desteği Programı kapsamında destek verilecek alanlar şu şekilde belirtildi:

“1. Kuruluş işlemleri desteği: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 5.000 TL.

2. İşletme gideri desteği: Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla % 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 15.000 TL. (tarım ve hayvancılık sektörüne ait projelerde kira desteği sağlanmadığından en fazla 9.000 TL.)

3. Demirbaş desteği: Tarım ve hayvancılık sektörüne ait projelerde sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili demirbaş maliyetleri için vergiler dâhil en fazla 56.000 TL, diğer sektörlere ait projelerde sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 70.000 TL.”

Öte yandan destek programının ayrıntıları ise şu şekilde açıklandı: “Destek verilen proje kapsamında kurulan işletmenin kuruluş tarihinden itibaren en az 3 yıl fiili olarak faaliyetine devam etmesi şart olup aksi durumun tespiti halinde kuruluş desteği olarak yapılan ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınacaktır. Engelliler ikamet ettikleri il içinde uygulanmak üzere proje sunabilirler. Engelli bireylerin fiili olarak kendilerinin işbaşında olacakları projeler desteklenecek olup, engelli birey adına vasi olanların kendi işini kurmasını amaçlayan projeler desteklenmeyecek. Ayrıca emekli olan engellilerin proje başvuruları da kabul edilmeyecek. Destek verilen diğer konular; Engellinin kendi işini kurmasını, bir işyerinde iş bulmasını, işe uyumunu, etkin ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak destek teknolojileri ile ilgili projelere, engelli bireylerin işe kabulü için hazırlanmasını, işe yerleşmesini, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasını temin edecek projelere, engellilerin toplumsal entegrasyonuna ve rehabilitasyonuna hizmet eden, istihdam edilebilirliklerini artırmayı amaçlayan mesleki eğitim ve rehabilitasyon amaçlı projelere de finansal destek sunulabilecektir. Proje başvuruları, 09 Aralık 2022 tarihi saat 23:59’a kadar e-Devlet üzerinden çevrimiçi (online) olarak yapılacaktır. İl müdürlüğü veya hizmet merkezlerine elden veya posta yolu ile yapılacak proje başvuruları kabul edilmeyecektir. Proje başvurularında istenen tüm bilgi ve belgelere eksiksiz ve doğru olarak yer verilmesi gerekmektedir.”

Keşan Hizmet Merkezi Müdürü Yazıcı, İŞKUR Genel Müdürü Başkalığında tüm paydaş kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından değerlendirilecek olan projelerden uygun olanlara finansal destek verileceğini belirterek; “Ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlarımız, Keşan Hizmet Merkezine şahsen başvurabileceği gibi 444 7587 numaralı telefondan bilgi alabilirler” dedi.